Protestolara damga vuran simge: Neden Sarı Yelek?

Haber7.com yazarı Taha Dağlı, Fransa'da yaşanan sokak eylemlerini madde madde ele alarak ülkede neler olduğuna dair bir yazı kaleme aldı.

Protestolara damga vuran simge: Neden Sarı Yelek?
Protestolara damga vuran simge: Neden Sarı Yelek?
GİRİŞ 10.12.2018 17:00 GÜNCELLEME 10.12.2018 17:00
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

İşte Haber7.com yazarı Taha Dağlı'nın o yazısı;

 

 

Fransa’da sarı yelek isyanı ne zaman başladı, hangi mesajları içeriyor, nereye doğru savruluyor. Bu kriz küreselcilerin operasyonu mu yoksa küreselciler arasındaki bir gerginliğin sokağa yansıması mı? İşte Fransa’da yaşananlar ile ilgili çok çarpıcı tespitler.

SARI YELEKLİLER İLK KEZ NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTILAR?

 

 

Geçtiğimiz Haziran ayında yine grev vardı. Sarı yelekliler hareketi o süreçte de sokak gösterileri gerçekleştirmişti.

NEDEN SARI YELEK?

Fransa’da her araçta sarı yelek bulundurulması şart. Yani her sürücü her araç sahibi mutlaka bir sarı yelek sahibi oluyor aynı zamanda. Sarı yelek hareketi şoförlerin yakıt zammıyla başlamıştı. Ama sarı yelek kapsayıcı bir unsur. Bu nedenle sarı yelek isyanı, doktorlar, işçiler, memurlar gibi toplumun her kesimine hitap eden bir genel bir isyan hareketi olarak kısa sürede yayıldı ve büyüdü.

MACRON BU PROTESTOLARA ALIŞIK MI?

Fransa Cumhurbaşmanı Emmanuel Macron 2016’da Hollande’ın Cumhurbaşkanlığı sırasında ekonomi bakanıyken de işçilerin sokağa dökülmesine neden olan tartışmalı işçi yasasını hazırlamış, mesai saatlerini arttıran, mesai ücretlerini kaldıran, işçiden çok iş vereni güçlendiren o tartışmalı tasarı meclise sunulmadan Cumhurbaşkanı imzasıyla kabul edilmişti. O dönemde 3 ay boyunca Fransa sokakları savaş alanına dönmüş, aynı polis şiddeti o günlerde de yaşanmış, Batı medyası yine aynı sessizliğe gömülmüştü.

SEBEP BENZİN Mİ YOKSA HALKIN BAŞKA DERTLERİ DE VAR MI?

Benzin zamlandı, olaylar çıktı sonrasında Macron o zammı geri aldı. Ama benzin zammı Fransa’da için bardağı taşıran son damla. Mesela Fransa’da trafik cezalarını polis değil özel sektör kesiyor, işyeri vergilerini ise Maliye Bakanlığı değil yine özel sektöre bağlı müfettişler denetliyor. Trafik cezası ve vergi denetim işlerinin özel sektöre ihaleyle verilmesi büyük sıkıntılara yol açtı. Çünkü devletten ihaleyi alan şirketler, ağır zamlarla cezai işlem uygulamaya başladı.

FRANSIZLAR MACRON’A NE DİYOR?

Fransızlar Macron için "zenginlerin Cumhurbaşkanı" diyor. "Fransa’da fakir üniversiteye bile gidemez, zengin ise her yere girip çıkabilir, Macron kesinlikle fakir Fransızların Cumhurbaşkanı değil" diyorlar. Fransa’da ayda 10 bin Euro kazanan 4 kişilik bir aile, geçinemiyor, bunu söyleyen aileler var. Geçinemiyorlar derken lüks harcamalardan dolayı kesinlikle değil bu parayı kazanan adamın lüks harcama yapmasına imkan yok çünkü kazancına yönelik çok ağır vergiler var. Yaklaşık yüzde 30’u direk vergiden kesiliyor, günlük hayat ise o oranda pahalılaşıyor.

ROTHSCHILD’LERİN BANKACISIYDI

Emmanuel Macron sermaye çevrelerinin yakından tanıdığı bir isimdir. Patronu ünlü hanedan Rothschild’lerin baronu olan David Rothschild’dir. Macron genç yaşına rağmen Rothschild’lerin Fransa’daki Rothschild & Cie grubunda ticari bankacı olarak yıllarca üst düzey görevlerde bulunmuştu.

SİYASİ KİMLİĞİ YOKKEN EKONOMİ BAKANI OLDU

Macron Fransa’daki bankacılık kariyerinin ardından eski Cumhurbaşkanı Hollande döneminde önce danışmanlık görevine getirildi ardından ekonomi bakanı oldu.

2017 SEÇİMİNDE MACRON SÜPRİZİ

2017’ye gelindiğinde liberal eğilimli Macron Cumhurbaşkanı adayı oldu. Aslında favori değildi ama birden yükselişe geçti ve ikinci turda rakibi Le Pen’i geride bırakarak 7 Mayıs 2017’de Cumhurbaşkanı seçildi. Yani Macron önce ana akım merkez sağ ve merkez solu, daha sonra da aşırı sağı yenerek Elysee Sarayına çıktı.

ANKETLERDE EN GERİDEYDİ BİRDEN BİRİNCİ OLDU

2017 seçiminde Ocak ayındaki anketlerde Emmanuel Macron rakipleri Le Pen, François Fillon ve Melechon’un bir hayli gerisindeydi. O günlerde birden Fillon hakkında yolsuzluk dedikoduları ortaya çıktı. Eski başbakanlardan olan Cumhurbaşkanı adayı Fillon, yolsuzluk iddialarının ardından kamuoyu yoklamalarında gerilere düşerken Macron üst sıralara tırmandı.

MACRON HAKKINDAKİ YOLSUZLUK İDDİALARI

Macron seçim döneminde rakibi Fillon hakkında çıkarılan yolsuzluk haberleriyle avantaj sağlamıştı. Fransa’da milliyetçiler seçim sürecinde Macron hakkındaki yolsuzluk iddialarını da gündeme getirmeye çalıştı üstelik bahsi edilen miktar 9 milyar Euro’ydu. Ancak sağcıların bu iddialarına Fransa’da itibar eden olmamıştı.

FRANSA’YI KÜRESELCİLER Mİ KARIŞTIRDI?

Yaygın görüş Macron’un arkasında hanedanların olduğu yönünde. Şayet böyleyse bugün Fransa’da Macron’u hedef alan hükümet karşıtı gösteriler, küresel güçleri yönlendiren hanedanlar arası bir çatışmanın yansıması olabilir.

SURİYE’DE KÜRESELCİLER ÇATIŞMA HALİNDELER

Fransızlar Suriye başta olmak üzere Ortadoğu’da ve Afrika’da askeri anlamda Amerika’nın çok gerisinde. Suriye’de Amerika PYD terör örgütünün yanında saf tutarken Fransızlar da Münbiç’e askeri çıkarma yapmışlardı. Fransızların Suriye’de özellikle de enerjiyi Akdeniz’e ulaştırma noktasındaki politikaları Amerikan duruşundan farklı değil. Bu bölge iki ülkenin rekabet alanı konumunda.

ABD-FRANSIZLAR İÇİN AKDENİZ DE BİR ÇATIŞMA ALANI

Akdeniz’e gelince. Doğalgaz rezervlerinin paylaşımında Fransız Total ile Amerikan Exxon Mobile şirketlerinin karşı cephelerde saf tuttuklarını görüyoruz.

ASIL KIYAMET AFRİKA’DA KOPUYOR

Bu coğrafyada Fransızların 14 sömürgesi var. Yarım asırdır hala Fransızlara haraç veren bu ülkelerin askeri politikaları da Paris’ten yönetiliyor. Fransa 2016’da yenilenebilir enerji kaynakları için Afrika’ya 2 milyar dolar yatırım yaptı. Bu proje Avrupa için hayati önem taşıyor. Proje hali hazırda devam ederken Amerika ve İsrail’in Afrika’daki atılımları da Fransızlar için can sıkıcı hale geldi. Özellikle de Amerikan merkez kuvvetler komutanlığı CENTCOM’un Afrika’daki konumlanması Fransızların rahatını kaçırdı diyebiliriz.

ABD’NİN CENTCOM’UNA KARŞI FRANSIZLARIN PESCO’SU

Meseleye bu pencereden bakınca da Fransa’nın ısrarcı olduğu Avrupa Ordusu PESCO’nun aslında NATO’ya karşı değil de Amerika’nın Afrika ve Ortadoğu’daki askeri kolu CENTCOM’a karşı bir hamle olduğunu var sayabiliriz.

SARKOZY VE HOLLANDE’IN TUTUMU NE?

Macron’dan önceki Cumhurbaşkanları Hollande ile Sarkozy’ydi. Hollande sokakta sarı yeleklilerle sohbet ederken görüntülenmişti. Geçtiğimiz Cumartesi ben de Paris’te 2 cadde ileride kıyamet koparken Nicola Sarkozy’yi evinin yakınlarındaki bir sokakta iki yakın korumasıyla beraber çok rahat bir şekilde, hiçbir şey olmuyormuş havasında, sabah sporu yaparken gördüm.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 18
  • Mahmut Akar 5 yıl önce Şikayet Et
    Sömürgenlerin iç karışıklara tahammülleri yok. Abdde ne zaman başlayacak isyancı girişimler. Orada da kırmızı renk olsun bari. Yangın rengi.
    Cevapla
  • ADAMIN BİRİSİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu olayların Emmanuel Macron'un Geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gelmesi bazı çevreleri rahatsız etmiş olabilir mi ?? Macron'a bir darbemi yapılmak isteniyor ?? Olaylar Türkiye'deki Gezi Olaylarına Çok Benziyor...
    Cevapla
  • kbtt 5 yıl önce Şikayet Et
    biraz da seçerken düşünselerdi.
    Cevapla
  • Emekli 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu işin arkasında Avrupa'nın güçlenip kendisine rakip olmasını istemeyen Amerika ve onun soros gibi yöneticileri var.
    Cevapla
  • Erkan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın sarı yeleği bu hareketler dünyaya tehdit fitili ateşleyen nasıl turkiyede gezi olayı yaptılarsa abd nin yanında olmayan kim varsa bu olayı yaşayacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı