Devlet başkanından ülkesindeki Suriyelilere çağrı!

Arap Birliği 4. Ekonomik ve Sosyal Gelişim Zirvesi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta başladı. Açılış konuşmasını yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, ülkesindeki nüfusun yarısından fazlasının Suriyeli ve Filistinli mülteciler olduğunu söyleyip, bu durumun ekonomilerine zarar verdiğini dile getirdi. Avn ayrıca, dünya mültecilerinin yarısından fazlasının Arap vatandaşı olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

Devlet başkanından ülkesindeki Suriyelilere çağrı!
Devlet başkanından ülkesindeki Suriyelilere çağrı!
GİRİŞ 20.01.2019 15:17 GÜNCELLEME 20.01.2019 15:17
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Beyrut'taki Kongreler Merkezi'nde düzenlenen zirve, Suudi Arabistan’ın Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan'ın 3. Arap Birliği Ekonomik Zirvesine ilişkin kararları okumasıyla başladı. Ardından Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, açılış konuşması yaptı.

 

 

Avn, konuşmasında, bu zirvenin Arapları bir araya getiren bir fırsat olmasını temenni ettiklerini ancak birtakım engeller nedeniyle koltukların boş olmasından ötürü üzüntü duyduklarını belirtti. 

Bölge ülkelerinin savaşlarla sarsıldığını ifade eden Avn, bugünkü zirvede bu savaşların "nedenleri veya teşvikçilerini" tartışmayacaklarını, yeniden imar ve kalkınma konularını ele alacaklarını kaydetti.

 

 

"MÜLTECİLER ÜLKE EKONOMİMİZE ZARAR VERİYOR"

Arap ülkelerindeki yeniden imar ve kalkınma projelerini finanse edecek yeni bir bankanın kurulması çağrısında bulunan Avn, Lübnan'daki nüfusun yarısının Suriye ve Filistinli mültecilerden oluştuğuna dikkati çekti.

Ülkesindeki Suriyeli mültecilerin vatanlarına geri dönmesi için uluslararası toplumun her türlü çabayı sarf etmesi çağrısında bulunan Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, mültecilerin Lübnan'ın ekonomisine ve toplumsal yapısına olumsuz etkisine vurgu yaptı.

İsrail'in 70 yıldan bu yana Filistin ve Arap topraklarına yönelik işgalini sürdürdüğünü belirten Avn, "İsrail'in Kudüs'ü başkent olarak duyurma" ve "Yahudi Ulus Devleti yasasını onaylayarak" Birleşmiş Milletlerin kararlarını ihlal konusunda zirveye çıktığını vurguladı.

İsrail'in Filistinlilerin kimliğini ve vatanlarına geri dönüş hakkını ellerinden alma girişimlerinde bulunduğuna da işaret eden Avn, İsrail'in ayrıca Lübnan'a yönelik tehdit ve ihlallerini sürdürdüğünü sözlerine ekledi. 

DÜNYA MÜLTECİLERİNİN YARISINDAN FAZLASI ARAP VATANDAŞI

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da dünyadaki mültecilerin yarısından fazlasının Arap vatandaşlarından oluştuğunu belirtti.

Lübnan'daki Şii Emel Hareketi'nin birkaç gün önce bayrağını yaktığı Libya'nın zirveye katılmamasından dolayı üzüntü duyduğunu dile getiren Ebu Gayt, bu konuda oluşan krizin aşılması konusunda Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın gereğini yapacağından emin olduğunu ifade etti.

4. Arap Birliği Ekonomik Zirvesi'nin 6 yıl aradan sonra gerçekleştirildiğini hatırlatan Ebu Gayt, bu sürede Arap ülkelerinin güvenlik sorunları, siyasi kargaşalar ve insani krizler gibi çeşitli sınavlardan geçtiği ve geçmeye devam ettiğini kaydetti.

Temsil düzeyinin düşük olmasıyla dikkati çeken zirveye, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ve Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz'in dışındaki liderler katılmadı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • kara 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarda petrol olmadsydi ne olurdu acaba
    Cevapla
  • hakn 5 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun haftaya biz alırız canını sıkmasın
    Cevapla
  • nurettin çelik 5 yıl önce Şikayet Et
    arap birliği petrol zekat fonu kurup bu konuyu çözüme kavuşturabilir.
    Cevapla
  • Davut 5 yıl önce Şikayet Et
    Harbi. müslümanız diye geçiniyorlar islamın şartını yapmıyorlar
    Cevapla
  • mazlum 5 yıl önce Şikayet Et
    petrol var akıl yok, vatan sevgisi yok....yok yok yok...
    Cevapla
  • bakk 5 yıl önce Şikayet Et
    Savaşların nedenlerini ve tesvikçilerini tartïşmayacakmış.... Bak hele..at kendini kürsüden ..Osmanlı ' ya yaptığınız ihanetin bedeli nedeni...tesvikçileri de nedeni kadar açık ve net...Ayrıca ortada savaş yok. alenen işgal var hem de herşeyinizi... geçmişiniz, geleceğiniz...her şeyiniz. ..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray, Adana'da ikinci yarı açıldı! Son sözü Icardi söyledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi