Dünyanın gözü bu görüşmede! 3 liderden ilk açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla "Suriye" konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Dünyanın gözü bu görüşmede! 3 liderden ilk açıklamalar
Dünyanın gözü bu görüşmede! 3 liderden ilk açıklamalar
GİRİŞ 14.02.2019 17:40 GÜNCELLEME 14.02.2019 17:40
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılımıyla "Suriye" konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Üçlü görüşmeden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan hem Putin ile hem de Ruhani ile baş başa görüşmeler yapmıştı.

 

 

Putin'e bizzat söyledi! Fırat'ın doğusu mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları;

Öbcelikle Dün İran'da gerçekleşen saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Soçi’de bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Kritik bir dönemde çok kritik bir zirve icra ediyoruz. 8 yıldır bomba ve silahların gölgesinde hayata tutunmaya çalışan Suriye halkı kalıcı çözüm konusunda haber bekliyor bizden. 4 milyona yakın Suriyelinin Türkiye'de misafir edildiğini düşününce vatan hasretiyle yanan Suriyeliler evlerine dönmek için gün sayıyor. Siyasi sürecin ilerletilmesi, ateşkesin tahkimi ve terör konusunda önemli mesafeler aldık. Görüş ayrılıklarına ve aramızı açmaya çalışmalarına rağmen Astana ruhunu kararlılıkla ifade ettik. Sahada birçok olumlu gelişmeye bu platform imza atmıştır. Biz nasıl akan kanı durdurmak için mücadele veriyorsak başkaları da sürmesi için çalışıyor. Bu çevrelere bekledikleri fırsatı vermedik. Önümüze çıkartılan engelleri diyalog yoluyla aşmayı başardık. Türkiye olarak Suriye halkının en zor zamanlarında yanında olduk. Şu ana kadar 35 milyar dolar gibi bir yardımı mültecilere her alanda yaptık. Suriye'nin bir an önce huzura kavuşması için elimizden geleni yaptık ve devam ediyoruz. Bugün bir kez daha umutlarını bu toplantıya bağlamış kardeşlerimize müjdeler vereceğimize inanıyorum.

Rus lider Putin'in açıklamaları;

Şimdi Suriye’nin topraklarının hemen hemen tamamında çatışmasızlık rejimi muhafaza ediliyor. Bu bizim somut ve pozitif ortak neticemizdir. Astana, Suriye için kalıcı bir siyasi çözüm sürecine vesile oldu. Rusya, Türkiye ve İran ortak çabalarla Suriye’deki hayatın normale dönmesi için çalışıyor. İdlib’te gerginliğin azaltılması konusunda anlaşmamız gerekiyor. Bu da teröristlerin varlığına katlanmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Ateşkes İdlib'deki teröristler için mazeret olamaz. Suriye'nin kuzey doğusundaki durumu da görüştük. ABD'nin asker çekme kararını da görüştük. Sayın Erdoğan ile yaptığımız fikir alışverişinde Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikir kaldık. Suriye anayasa komitesinin kısa bir süre içerisinde çalışmalarına başlaması büyük önem arz ediyor.

Ruhani'nin açıklamaları;

Suriye'de çatışmalarda hayatlarını kaybeden herkese Allah'tan rahmet diliyorum. Alacağımız önemli kararlar için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu karar Suriye halkına katkı yapsın istiyoruz. Terörle mücadele en önemli unsurlardan bir tanesi. Siyasi diyaloğu genişletmeliyiz. Özgür bir Suriye'nin yeniden inşa edilmesini hep birlikte sağlamak durumundayız. Suriye'nin de içeriden her hangi bir terör tehdidine maruz kalmamasına çalışmalıyız. Bir yandan da Suriye'nin ulusal sınırlarını ve toprak bütünlüğünün sağlaması için çabalıyoruz. Ne bu ülkedeki, ne de başka ülkelerdeki teröristleri koruyanlar bilsin ki, hiçbir şekilde teröristleri kullanarak müdahale edemeyeceklerini bilsinler. ABD maalesef Suriye'de ve Irak'ta terör gruplarını koruyor. Terör yapılarını kullanarak amacına ulaşmaya çalışıyor. Bu noktada ABD'nin Suriye içerisinde DEAŞ terörist gruplarına yardım ettiklerini ve İsrail'deki siyonist rejimin de Suriye'deki rejime yardım ettiklerini gösteren bir çok gerçek var. El Nusra terör grubunun da oradan çıkması gerekiyor.

Amerikan başkanı Suriye'den çekileceğiz dedi. Ama Amerikan birlikleri, izinsiz bir şekilde Suriye'de bulunmakta. Uluslararası camia ve BM'nin herhangi bir kararı ve izni olmadan işgalci olarak orada bulunmaktalar. Bunlar Suriye halkının faydasına değil. Suriye'nin doğusu ve kuzeyi de uluslararası camiayla işbirliği yapmalı. Kürtler de Suriye ulusunun ayrılmaz bir parçasıdır. Onların da hakları korunmalı. Türkiye'nin bu konudaki endişelerini de anlıyoruz. Bu noktada endişelerin giderilmesi için Suriye'nin meşru hükümetiyle işbirliği yapılmalıdır. Suriye ile Türkiye arasında bir Adana Anlaşması var. İran ve Rusya olarak üzerimize düşeni yapacağız. Türkiye ile Suriye arasındaki bağları güçlendirmek istiyoruz.

YORUMLAR 17
  • fikret boduroğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    idlib in normale dönmesi çin ,oradaki suriyeli olmayan silahlı terör guruplarının tamamı etkisiz hale getirilmeli.
    Cevapla
  • fikret boduroğlu 5 yıl önce Şikayet Et
    adana andlAŞMI KAĞIT ÜZERİNDE VAR.TÜRKİYEW SURİYE YÖNETİMİNİ TANIMIYOR.BU DA ANDLAŞMANIN UYGULAMASINIA ,MKAN VERMEZ.SURİYE ANDLAŞMAYI TEK Taraflı iptal edebilir.
    Cevapla
  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    pek elle tutulur bir şey çıkmışşa benzemiyor bu toplantıdan
    Cevapla
  • Birisi 5 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanım Ülkede insanlar evlenmiyor Kadınlar laf dinlemiyor Kanunlarda erkeklere zulüm var Benim gibi yaşı ilerlemeye başlayan ve ilerleyen erkekler evlenemiyor Aile olmassa toplum çöker Bu ekonomik sıkıntıya benzemez Allah yardımcımız olsun
    Cevapla
  • enes arabacı 5 yıl önce Şikayet Et
    allahü teala cellecelalühü ayetinde buyuruyorya yahudi ve hiristiyanlari dost edinmeyin bilakis onlar birbirinin dostlarıdır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe Belediyesi'ndeki jakuzi yalanına İsmail Erdem'den tokat gibi cevap!
Başıboş köpek dehşeti devam ediyor! Yaşlı kadın tanınmaz hale geldi...