Netanyahu: Gazze'yi Mahmud Abbas'a vermeyeceğim!

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi’ni Filistin Devlet Başkanı Abbas’a vermeyeceğini belirterek, Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria’da kontrolleri ellerinde tutan Filistinli taraflar arasında süren ayrışmanın İsrail’in yararına olduğunu söyledi.

Netanyahu: Gazze'yi Mahmud Abbas'a vermeyeceğim!
Netanyahu: Gazze'yi Mahmud Abbas'a vermeyeceğim!
GİRİŞ 06.04.2019 09:58 GÜNCELLEME 06.04.2019 13:27
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail’de 9 Nisan Salı günü gerçekleştirilecek genel seçimler öncesi Israel Hayom gazetesine açıklamalarda bulundu.

 

 

Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi ile Fetih hareketi yönetimindeki Batı Şeria arasında süren bölünmüşlüğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Netanyahu, "Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da iki ayrı yapı var. Öyle sanıyorum ki bu uzun vadede öyle devam edecek. Bu durum da İsrail için kötü değil" dedi.

"GAZZE ŞERİDİNİ ONA VERMEYECEĞİM"

 

 

Netanyahu, Gazze Şeridi için en iyi seçeneğin işgal ve yönetmek olduğuna vurgu yaparak, "Ebu Mazin (Filistin Devlet Başkanı Abbas) kasten Filistin Yönetimi’nin paralarının Gazze girişini durdurdu. Böylece Gazze’yi ayaklandıracaktı ve biz de Gazze'yi işgal etmenin bedelini ağır bir can kaybıyla ödeyebilirdik. Abbas da İsrail’in sırtında gümüş tabak üzerinde Gazze’yi alacaktı. Ancak bu asla olmayacak. Gazze Şeridi’ni Mahmud Abbas’a vermeyeceğim" ifadelerini kullandı.

"BİR FİLİSTİN DEVLETİ OLMAYACAK"

Başkenti Doğu Kudüs olan Batı Şeria ve Gazze’de bir Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözüme ilişkin ise Netanyahu, “Eğer birileri bizi iki taraftan (güney batı ve doğudan) saracak bir Filistin devleti olacağını düşünüyorsa, bu da asla olmayacak" diye konuştu.

Netanyahu, ABD’nin henüz açıklanmayan "Yüzyılın Anlaşması" projesinin Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamının korunması, İsrail’in Batı Şeria üzerinde tam egemenliği ve Kudüs’ün bölünmezliği şartlarını içerdiğini belirtti.

"TEK BİR YAHUDİ ÇIKARMAYACAĞIZ"

Batı Şeria’dan tek bir Yahudi’yi dahi çıkarmayacaklarını vurgulayan Netanyahu, “Onlar orada İsrail’in egemenliğinde varlıklarını sürdürecekler ve biz de onların güvenliklerinden sorumlu olacağız” değerlendirmesinde bulundu. 

Netanyahu, Suriye’deki varlığıyla İsrail için büyük bir tehdit oluşturan İran’ın bölgedeki gücüne dikkati çekerek, “İsrail, etrafında radikal bir İslam’ın olduğunun idrakine varmalıdır. İran, dev bir İslam devletidir ve atom bombası elde etmeye çalışıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail radyosuna çarşamba günü bir konuşma yapan Netanyahu, birçok Arap lidere abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kontrolünü alması önerisinde bulunduğunu ancak hiçbir liderin bunu kabul etmediğini söylemişti.

Netanyahu, pek çok Arap lidere Gazze'nin kontrolünü önerdiğini belirterek, "Gazze'yi alacak birini umuyordum ama bunu yapmak isteyen kimse olmadı" ifadesine yer vermişti. 

FİLİSTİN'İN İÇ BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ

Filistin'de yapılan 2006 seçimlerinde galibiyet elde eden Hamas'ın Gazze Şeridi'nde yönetime geldiği 2007'den bu yana İsrail işgali ve ablukası altındaki Filistin topraklarında siyasi bölünmüşlük yaşanıyor. 

Hamas ile Fetih arasındaki anlaşmazlıkların sonlandırılması için Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar ara buluculuğunda uzlaşı görüşmeleri yapılmasına rağmen üzerinde mutabakata varılan konular uygulanamamıştı. 

Fetih ve Hamas, 23 Nisan 2014'te birlik hükümeti kurulması, parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda bir uzlaşı anlaşması imzalamıştı.

Uzlaşı hükümeti 2 Haziran 2014'te kurulmuş ancak iki tarafın siyasi ayrılıkları sebebiyle hükümet, İsrail ablukası altındaki Gazze'de görevini yerine getirememişti. 

Son olarak Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakereler kapsamında 12 Ekim 2017'de Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşması" imzalanmıştı. Fetih ve Hamas hareketleri arasındaki anlaşmazlık nedeniyle bu anlaşmanın da uygulanmasında problemler bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • KaraKartal 4 yıl önce Şikayet Et
    aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış. Hoşt...
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    senin arkadaki amerika destegini çeksin sen bir hiçsin sesin dahi çıkmaz. o günlerde yakın inş
    Cevapla
  • VUSLAT 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD'yi arkana aldın beni kimse tutamaz diyorsun öylemi.Yerinde olsam hiç böyle atıp tutmazdım.
    Cevapla
  • Kartal 4 yıl önce Şikayet Et
    Neyi kime vermiyosun kefere senin zannettiğin gaspettigin o toprakları biz sana asla vermeyeceğiz.o günler de gelecek az bekle sabırlı ol.cok şükür ki cehennem var.yoksa bu dünyada ki hırsımız öfkemiz nasıl dinerdi.
    Cevapla
  • Ufuk 4 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğuda nice zalimler yerle bir oldular. Lut kavminin battığı yerden, deniz seviyesinin çok altında olan lut gölünü görmezsiniz. Zalimliklerine devam ederler. Ey abd Allah ın has kullarına büyük işkenceler yapan zalimin arkasında durursun. Neyine güvenirsin. Bir kasırga gelirken kaçacak delik arıyorsun..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama