Dünyanın konuştuğu isim tutuklandı...

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, Londra'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

GİRİŞ 11.04.2019 17:23 GÜNCELLEME 11.04.2019 17:24
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Londra polisinden yapılan açıklamada, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın bu ülkenin Londra'daki elçiliğinde gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

 


GEÇEN HAFTA DUYURULMUŞTU

Wikileaks tarafından geçen hafta yapılan açıklamada, üst düzey bir Ekvador yetkilisinin, "Assange'ın günler hatta saatler içinde elçilik binasından çıkarılacağını ve gözaltına alınması için İngiltere ile anlaşmaya varıldığını söylediği" belirtilmişti. 

Uluslararası organizasyonun blog sitesindeki açıklamada bu kararın, Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno'nun, kardeşi tarafından oluşturulan bir offshore hesabını kullandığına dair iddiaların üstünü kapatma girişimi olduğu savunulmuştu. 

2012'DEN BERİ BÜYÜKELÇİLİKTE YAŞIYOR 

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti.

Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

DÜNYADAN İLK TEPKİLER

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, yaptığı açıklamada Ekvator hükümütine işbirliği için teşekkür ederken, "Julian Assange bir kahraman değil ve hiç kimse kanunların üstünde değidir. Yıllardır gerçeklerden saklanıyor. Teşekkürler Ekvador'a ve Devlet Başkanı Lenin Moreno'ya Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Assange'ın adaletle yüzleşmesi için işbirliklerinden ötürü teşekkürler" ifadesini kullandı.

Kremlin'den de Assange'ın gözaltına alınmasına ilişkin açıklama geldi. Moskova yönetimi, Assange'ın gözaltına alındıktan sonra haklarının ihlal edilmemesini umduklarını söyledi.

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, "uluslararası sözleşmeleri ve günlük yaşam protokollerini defalarca ihlal ettiği" için Assange'ın sığınma statüsünün geri alındığını açıkladı. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 30
  • serafettin 5 yıl önce Şikayet Et
    Adam tek başına bir odada duman olmuş. .Ne demişler deliyi kendi başına bir odaya bağlasan durmaz
    Cevapla
  • Lale 5 yıl önce Şikayet Et
    Orda da rahat durmamış . İnsan biraz misafir gibi hisseder de idare ederler . Bu kadar kendinden bıktırılır mı .
    Cevapla
  • Ali İŞİTEN 5 yıl önce Şikayet Et
    EMPERYALİST ABD'ye karşı DÜNYA şimdi müşterek cephe alma ise ilerisi çok GEÇ olacaktır ; 3 ÖKÜZ Meselesi.
    Cevapla
  • Turkiye 5 yıl önce Şikayet Et
    Kirli çamaşırlarinizi ortaya dokunce hemen kanundan üstün olmuyor .........................
    Cevapla
  • Kul Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    John Dundar dan farklı yok. Devlete hainlik yapmis. Biz tutuklasak dunya ayagi kalkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!