Cezayirliler sokakta: Hesap sorulsun!

Cezayir'de Abdulaziz Buteflika'nın istifası sonrasındaki geçiş döneminde yolsuzluk soruşturmaları hız kazanmasına rağmen onuncu cumasında gösteriler sürüyor.

Cezayirliler sokakta: Hesap sorulsun!
Cezayirliler sokakta: Hesap sorulsun!
GİRİŞ 26.04.2019 17:21 GÜNCELLEME 26.04.2019 17:22
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Günün erken saatlerinden itibaren başkent Cezayir'in çeşitli meydanlarında toplanan halk, gösterilerin sembolü haline gelen Merkez Postane Binası önündeki meydana ve başkentin merkezindeki diğer caddelere doğru yürüyüşe geçti. 

 

 

Başkentteki Postane Meydanı'ndaki gösterilerde "Halk, Said Buteflika'dan hesap sorulmasını istiyor" yazılı büyük bir pankart ve Cezayir bayrakları açıldı.

İstifa eden Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika'nın özellikle Cumhurbaşkanı'nın sağlığının bozulduğu dönemdeki birçok kararın arkasında olduğu öne sürülüyor.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Öte yandan güvenlik güçlerinin başkentin merkezindeki belirli noktalarda yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Başkentin ana girişlerinde, güvenlik güçleri kontrol noktaları kurdu ve buralarda uzun araç kuyrukları oluştu.

10. HAFTADA TALEPLER DEĞİŞMEDİ

Göstericiler, geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih ile Buteflika'nın istifasından iki gün önce onayladığı yeni hükümetin Başbakanı Nureddin el-Bedevi gibi eski Cumhurbaşkanı döneminde göreve gelen üst düzey isimlerin görevden ayrılması yönündeki taleplerini, 10. cumasında yineliyor.

Buteflika'nın felç geçirdiği ve tekerlekli sandalyeye mahkum olduğu son 6 yılda, ülkeyi Cumhurbaşkanı'ndan ziyade, kardeşi Said Buteflika, rejimin partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN), güvenlik bürokrasisi, rejime yakın iş adamları oligarşisi ve ordudan figürlerin yer aldığı bir grubun yönettiği, halk arasında sıklıkla dile getiriliyordu. Cezayirliler, bu grubu "güç" diye isimlendiriyordu. 

Cezayir sokağında, Buteflika'nın istifasından sonra "güç"ün parçası ve Buteflika rejiminin temsilcisi olarak kabul edilen devletin zirvesindeki isimlerin gitmesi yönündeki ortak talep kitlesel gösterilerde de öne çıktı.

Cezayir'de 20 yıldır yönetimin başında bulunan Buteflika, beşinci dönem için cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamasının ardından yaklaşık 1,5 ay süren protestolar ve ordunun "uyarıları" sonucu 2 Nisan'da istifa etmişti.

Anayasaya göre, geçici cumhurbaşkanlığı görevine gelen Millet Konseyi Başkanı Abdulkadir bin Salih, cumhurbaşkanlığı seçiminin 4 Temmuz'da yapılacağını duyurmuştu. Ancak, muhalefet ve sokaktan seçimlere ilişkin boykot çağrısı gelmişti.

Göstericilerin görevi bırakmasını istediği isimlerden Anayasa Konseyi Başkanı Tayyib Bilayz ise tepkilerin artması üzerine istifa etmişti. 

YOLSUZLUK SORUŞTURMALARI HIZ KAZANDI

Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, daha önce yaptığı bir açıklamasında siyaset, bürokrasi, ordu ve iş dünyasından isimlerin bulaştığı yolsuzluk skandallarını tek tek zikrederek, bu dosyaların yeniden açılacağını belirtmişti.

Cezayir'in en zengin iş adamı olarak gösterilen Issad Rebrab'ın da aralarında bulunduğu ülkenin önde gelen iş adamları yolsuzluk suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Öte yandan, Maliye Bakanı Muhammed Levkal ve eski Başbakan Ahmed Uyahya'ya yolsuzluk soruşturmasında ifade vermeleri için mahkeme celbi gönderilmişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • diyarbekirli 4 yıl önce Şikayet Et
    cok guzel insallah o kafir fransizlar icinde hakinizi ararsinz ey musluman kardeş cezayililer allah yar ve yardimcnz olsun
    Cevapla
  • çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Kendini kendin yönetmezsen daha çok yürüyüş yaparsınız,bu kaosun altındanda,fransa ve benzeri ülkeler çıkacaktır.
    Cevapla
  • Kürşat 4 yıl önce Şikayet Et
    Bi de Fransaya karşı soykırım için çıkın sokağa! Nerde kafa yokki! Yarın bunları da Avrupa kapısında görürüz! Mülteci olarak!
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Ona da sıra gelecek ama önce içerde Cezayirli görünüp aslın da fransız olan yönetimin gitmesi gerekiyor. Bir hatırlatma soykırım iddialarının yine çok ça konuşulduğu bir dönem de o zaman başbakan olan cumhur başkanımız Erdoğan fransa ya hitaben sen kendi karanlık tarihine Cezayir de yaptığin soy kırıma bak dediğin de cevap Cezayir 'in en yüksek makamından geldi Türkiye sen kendi işine bak .!
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Cezayir,li kardeşler bu tepkileri Fıransa,nın yaptığı soykırım içinde bekliyoruz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar