PKK/YPG'ye karşı isyan patlak verdi, ABD'yi korku sardı

Suriye'nin Deyrizor kentinde Arap aşiretleri öncülüğünde ABD'nin bölgedeki maşası terör örgütü YPG/PKK işgaline karşı isyan sürüyor. Bir haftadır devam eden ve teröristlerin kentten gitmesinin talep edildiği gösteriler ilk kez Amerikan basınında da yer buldu.

PKK/YPG'ye karşı isyan patlak verdi, ABD'yi korku sardı
PKK/YPG'ye karşı isyan patlak verdi, ABD'yi korku sardı
GİRİŞ 10.05.2019 12:26 GÜNCELLEME 10.05.2019 12:26
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD'nin prestijli gazetelerinden The Washington Post, terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD/YPG'nin kontrolündeki Suriye'nin doğusunu mercek altına aldı. Gazete, bölgedeki Arapların, terör örgütü karşıtı protestolarının ABD'nin planlarını tehlikeye atabileceğine dikkat çekti.

 

 

12 KÖYDE GÖSTERİ VAR

Amerikan gazetesi, Deyrizor'daki protestoların şu anda 12'den fazla köyle sınırlı olduğunu, fakat ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki Amerikan askeri varlığını azaltmaya çalıştığı dönemde, ABD ile bölgesel müttefiklerine engel çıkarabileceğini yazdı.

 

 

"ESAD, TAHRAN VE ANKARA'YA YARIYOR"

Post'a konuşan bir PYD'nin sözde temsilcisi, protestoların Suriye hükümeti, İran ve Türkiye'nin işine yararken terör örgütü DEAŞ'a karşı kazanılan "zaferi" de tehlikeye attığını savundu.

"TOPYEKUN İSYANA DÖNÜŞEBİLİR" KORKUSU

"PYD/YPG ile yerel yetkililer arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlanamadığından, protestoların, Kürtlerin liderliğindeki güçlere karşı topyekun bir isyana dönüşebileceğine dair endişeler arttı. Protestolar, 2015'te DEAŞ'a karşı savaşmak için kurulup ABD tarafından silahlandırılan örgütün birden fazla sorunla karşılaştığı bir dönemde gerçekleşti" değerlendirmesinde bulunan Post, şöyle devam etti: "DEAŞ'ın uyuyan hücreleri son haftalarda PYD'nin kontrolündeki topraklarda saldırılar düzenledi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın askerleri Kürtlerin kontrolündeki toprakların kontrolünü ele almaya yemin etti. Örgütü bir terör örgütü olarak gören Türkiye de gözünü bölgeye dikti."

"ARTAN PYD ETKİSİNE" TEPKİ

Post, Arapların şikâyetlerini şöyle sıraladı: "DEAŞ'a karşı mücadele kapsamında iki yıldır bölgede bulunan PYD, Deyrizororluların kalbini kazanamamış gözüküyor. Deyrizororlular hizmetlerin yetersizliği, artan suç oranı, yakıt kuyrukları ve artan Kürt etkisi olarak yorumladıkları olgudan şikâyetçi. PYD'de Kürt, Arap ve Hristiyanlar olsa da, ana gövdeyi Kürtler oluşturuyor. Bazı protestocular Kürtlerin, hükümetin kontrolündeki bölgelerde yaşanan petrol sıkıntısı nedeniyle Esad destekçilerine petrol sattığından şüpheleniyor."

"KÜRT İŞGALİNE HAYIR" PANKARTI

"Deyrizorlular, PYD'nin bölgeye gelmesinin ardından Arapları zorla silah altına aldığını söyleyerek onlardan şikâyetçi olmuştu. Sosyal medyada yer alan fotoğraflarda, protestocuların pankartlarına 'Kürt işgaline hayır' mesajı yazdığı görülüyor."

"PYD/YPG PETROLÜ GASP EDİYOR"

YPG ile yerel yetkililer arasındaki görüşmelere katılmış bulunan Deyrizorlu bir Arap yetkili, "Kürtler herhangi bir ödün vermeyi reddediyor" dedi. Güvenliğiyle ilgili kaygılar nedeniyle adının kullanılmasını istemeyen yetkili, PYD'nin Deyrizor'da günde çıkarılan 60 bin varil petrolün çoğunu aldığı ve geriye neredeyse hiçbir şey bırakmadığından yakındı. Avrupa'da faaliyet gösteren ve bölgedeki gelişmeleri gözlemleyen Deyrizor kökenli bir aktivist olan Omar Ebu Laila "İnsanlara PYD'den gına geldi. Bölge halkının refahını gasp ediyorlar" diye konuştu.

YORUMLAR 4
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdulillahi rabbil âlemin Allahın planı da zalim kâfirlere karşı tıkır tıkır işliyor kimse şüphe etmesin
    Cevapla
  • Göktürk 4 yıl önce Şikayet Et
    pankart açacağına mermi gönder onlar sana öyle yapıyor
    Cevapla
  • Göktürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Petrol sıkıntısı yaşandığını Esed'in taraftarları da söylüyor. Ama isyanları ABD askerlerini çekmemek için bahane olarak uyduruyor olabilir. Eğer isyanlar doğruysa burayı kaşımamız lazım. Aynısı Tel Abyad için de geçen sene söylüyorlardı ama kaşıyor muyuz yoksa geriden izliyor muyuz
    Cevapla
  • senol 4 yıl önce Şikayet Et
    satılmış köpekler size bu zulüm az bile size müstehaktır bu yaşadıklarınız siz her fırsatta türkiyeye düşmanlık edin daha bu yaşadıklarınız iyi günleriniz maalesef arapların ortak kaderi bu her fırsatta ihanet ve sonucu sürgün cezasını gene kendileri yaşıyor ama yıllardır 1 arpa boyu ilerleyememişler insan yaşadıklarından ders çıkarır ırak afganistan libya suriye hep aynı tezgah aynı oyun kurucular ama aldatılanlar gene aynı ya sizde beyin yokmu...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de haftanın VAR kayıtları açıklandı
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak