Netanyahu hükümeti kuramadı! Ek süre isteyecek

Koalisyon hükümetini henüz kuramayan İsrail Başbakanı, sürenin dolmasına saatler kala takvimin 28 Mayıs'a kadar uzatılmasını talep edecek.

Netanyahu hükümeti kuramadı! Ek süre isteyecek
Netanyahu hükümeti kuramadı! Ek süre isteyecek
GİRİŞ 12.05.2019 13:13 GÜNCELLEME 12.05.2019 13:13
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun koalisyon hükümeti kurması için tanınan sürenin dolmasına günler kala Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'den ek süre talep edeceği belirtildi. 

Netanyahu'nun partisi Likud'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail  Başbakanı yeni koalisyon hükümetini kurması için kendisine tanınan sürenin  dolacağı 14 Mayıs'tan önce Cumhurbaşkanından koalisyon görüşmeleri için ek süre  isteyecek.

Açıklamada, geçen hafta abluka altındaki Gazze Şeridi'nde artan  gerginlik ve geçen ayki Pesah Bayramı tatili nedeniyle Netanyahu'nun koalisyon  görüşmelerini tamamlayamadığı ifade edildi.

İstenecek bu ek sürenin ardından Netanyahu'nun en geç 28 Mayıs'ta yeni  koalisyon hükümetini kurması gerekiyor.

Rivlin, geçen ay yapılan genel seçimlerde meclise girmeyi başaran  partililere, kimin liderliğindeki koalisyon hükümetinde yer almak istediklerini sormuş, mecliste çoğunluğu elinde bulunduran sağcı partilerin tamamının  Netanyahu'yu tercih etmeleri üzerine yeni koalisyon hükümetini kurma görevini 17  Nisan'da İsrail Başbakanına vermişti.

İsrail'de yasalar gereği Cumhurbaşkanın koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirdiği kişiye 28 gün süre tanınıyor ancak bu görevi üstlenen kişiye istemesi halinde iki hafta ek süre veriliyor.

Söz konusu kişi, bu ek sürede de koalisyon hükümetini kurmayı  başaramazsa Cumhurbaşkanı koalisyon hükümetini kurmaya yakın olan ikinci adaya bu  görevi devrediyor. Ancak bu kişin 4 haftada koalisyon hükümetini kurması  gerekiyor ve ek süre verilmiyor.

Koalisyonu kurmakla görevlendirilen ikinci kişi de tanınan süre  içerisinde bunu başaramazsa ülkede yeniden seçime gidiliyor.

İsrail'de 9 Nisan'da yapılan genel seçimlerde Netanyahu'nun partisi az bir farkla yarışı önde tamamlayarak 120 sandalyeli meclise 35 milletvekili  göndermiş ancak tek başına iktidara gelebilmek için gerekli sayı olan 61'e  ulaşamamışı. Öte yandan Likud'un başını çektiği sağ partilerin meclisteki sandalye sayısı 65 olmuştu. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • levent blk 4 yıl önce Şikayet Et
    domu
    Cevapla
  • gün ola 4 yıl önce Şikayet Et
    ölün kursun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
AB'nin derdi Doğu Akdeniz - Gazete manşetleri
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!