Son karar Trump'ın! ABD 120 bin asker gönderecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçtiğimiz Perşembe günü üst düzey ulusal güvenlik yardımları toplantısında, Savunma Bakanı adayı olarak gösterdiği Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan'ın İran'ın ABD kuvvetlerine saldırması ya da nükleer silahlarla ilgili çalışmaları hızlandırması durumuna karşı Ortadoğu'ya 120 bin asker gönderilmesini öngören güncel bir askeri plan sunduğu yetkililer tarafından duyuruldu.

Son karar Trump'ın! ABD 120 bin asker gönderecek
Son karar Trump'ın! ABD 120 bin asker gönderecek
GİRİŞ 14.05.2019 12:20 GÜNCELLEME 14.05.2019 12:20
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, Başkan Donald Trump’ın üst düzey güvenlik danışmanlarıyla birlikte geçtiğimiz Perşembe bir toplantı yaptığını ve Ortadoğu’ya asker göndermeyi öngören bir askeri plan hakkında konuştuklarını ileri sürdü. New York Times, Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın bu toplantıda, İran’ın Amerikan kuvvetlerine saldırması veya nükleer silahlarla ilgili çalışmaları hızlandırması durumunda Ortasoğu’ya 120 bin asker göndermeyi öngören güncellenmiş bir askeri plan sunduğunu yazdı. Bu planın Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John R. Bolton liderliğindeki şahinler tarafından gündeme getirildiği belirtildi.

 

 

SON KARAR TRUMP'IN

Gelişme üzerine, Tahran'la yüzleşmek için 10 yıldan fazla bir süre önce Başkan George W. Bush tarafından görmezden gelinen, Bolton etkisini yansıttığı iddia edildi. Birleşik Devletler'i Afganistan ve Suriye'den ayırmaya çalışan Trump'ın Ortadoğu'ya bu kadar çok ABD kuvvetini gönderip göndermeyeceği kesin değil. Trump'ın asker sayısı ya da planla ilgili diğer detaylar hakkında bilgi verip vermediği de belli değil.

 

 

TOPLANTIYA KATILANLAR

Perşembe günkü toplantıya katılanlar arasında Savunma Sekreteri Vekili Patrick Shanahan, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, CIA Başkanı Gina Haspel ve ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats yer aldı.

UÇAK GEMİSİ VE B-52'LERLE GÖZDAĞI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, pazar günü yaptığı açıklama ile USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Görev grubunun bir bombardıman görev gücü ile birlikte Körfez'e yönlendirildiğini bildirmişti. Bolton, bu sevkiyatı İran yönetimine "net ve kesin bir mesaj" olarak nitelemişti.

Washington'un İran'ın tehditlerine karşı Ortadoğu'ya gönderdiği B-52 Stratofortress bombardıman uçakları da ABD'nin Katar'daki hava üssüne ulaşmıştı. 

İRAN'IN NÜKLEER ANLAŞMADAKİ TAAHHÜTLERİNİ KISMEN DURDURMA KARARI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, çarşamba günü yaptığı açıklamada, nükleer anlaşmanın taraflarına petrol ve bankacılıkla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeleri için 60 gün süre tanımıştı.

Ruhani, aksi halde uranyum zenginleştirme seviyesini artırmak dahil nükleer faaliyetlerini yeniden başlatacağını duyurmuştu.

AVRUPA İRAN'IN KARARINA KARŞI ÇIKARKEN ÇİN VE RUSYA DESTEK VERDİ 

İran'la 2015'te imzalanan nükleer anlaşmanın tarafları Fransa, Almanya, İngiltere ve AB, İran'ın kararına karşı yaptıkları ortak açıklamada, her türlü "ültimatomu" reddettiklerini belirterek Tahran'a sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapmıştı.

Anlaşmanın diğer tarafları Rusya ve Çin ise İran'ın anlaşmanın maddelerini 2015'ten beri uyguladığını vurgulayarak, atılan adımdan ABD'yi sorumlu tutmuştu.

Trump yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamıştı.

Sonrasında Tahran yönetiminin petrol ihracatını hedef alan yaptırımları uygulamaya koyan ABD, nisan ayında İran Devrim Muhafızları Ordusunu "yabancı terör örgütleri" listesine almıştı.

İran, çarşamba günü ABD'nin yaptırımlarına karşılık nükleer anlaşmadaki taahhütlerini kısmen durdurmuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 17
  • Ffdf 4 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğu'ya gönderin askerini zi de nasıl gomdugumuzu görün
    Cevapla
  • BİG WAR 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD basra korfezine ucak gemisi gonderdi , o kadar taarruz ucagi gonderdi. B-52 en guclu bombardiman ucaklarini gonderdi. 120 bin asker gonderiyor. Gorunen o ki ABD İRAN a karsi buyuk bir savas hazirligi yapiyor
    Cevapla
  • nereye 4 yıl önce Şikayet Et
    neyle nereye göndereceksin onları? türkiye kabul etmeyecek, bae ve s.arabistana mı sığdırıcaksınız?
    Cevapla
  • Hadis-i Şerif 4 yıl önce Şikayet Et
    Hz.Peygamber buyurdu ki: " İki azatlı, Arab azatlısı ve Rum azatlısı Melik olduklarında, onların elleri ile melhameler  doğar. "Hz. İbn-i Amr(R.a)" (Alimlerin hadis yorumuna gore, Arap azatlısi İRAN dir. Rum azatlisi ABD dir. Bu ikisi savaşacak ve bu savaş başka savaşlara yol açacak)
    Cevapla
  • sinirli 4 yıl önce Şikayet Et
    yahudi iranla hristiyan amerika yıllardır it dalaşındasınız. ama birbirinize bir mermi bile atmadınız. müslümanlar ayık olun it iti ısırmaz.
    Cevapla
  • duran 4 yıl önce Şikayet Et
    Hadi be saldirmazmis. ABD nin Basra korfezine gonderdigi ucak gemisi bombardiman ucaklari neydi o zaman. Olasi bir savaşta ABD tüm gucuyle İRAN in uzerine hücum edecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar