Filistin'den çığlık: Şuan savaş halindeyiz ve hiç kimse yardım etmiyor

Filistin İslami Hareketinin önemli isimlerinden, Kudüs muhafızı Raid Salah'ın Yardımcısı Dr. Nasır Halid, Mescid-i Aksa'da İsrail zulmünü hatırlatarak, "Biz şuan savaş halindeyiz, bir savaş yürütüyoruz. Nasıl bir savaşın zorlukları varsa bizde onları yaşıyoruz. Ancak hiçbir İslam ülkesi, hiçbir Arap ülkesi konu ile ilgili ne bir şey söylüyor ne de yardım ediyor" dedi.

Filistin'den çığlık: Şuan savaş halindeyiz ve hiç kimse yardım etmiyor
Filistin'den çığlık: Şuan savaş halindeyiz ve hiç kimse yardım etmiyor
GİRİŞ 22.05.2019 11:25 GÜNCELLEME 22.05.2019 12:43
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Filistin İslami Hareketinin önemli isimlerinden, Kudüs muhafızı Raid Salah’ın Yardımcısı Dr. Nasır Halid, uzun süre İsrail hapishanelerinde tutulduktan sonra ev hapsine alınan Raid Salah’ın son durumu ve Kudüs'teki gelişmeler ile ilgili Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'ye konuştu.

Nasır Halid, Türkiye başta olmak üzere tüm İslam alemine “Kudüs’e sahip çıkın” çağrısında bulundu. Dünyaya açık tek kapılarının Türkiye olduğunun altını çizen Halid, Türk halkının Kudüs’e daha çok gelmesini ve Mescid-i Aksa’nın boş bırakmamasını istedi. İşgalci İsrail askerlerinin sıklaşan baskınlarına da dikkat çeken Halid, “İsrail her an Mescid-i Aksa’yı işgal edebilir” uyarısında bulundu.

 

 

Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli ve Dr. Nasır Halid

"RAİD SALAH'IN KİMSEYLE İLETİŞİME GEÇMESİNE İZİN VERMİYORLAR"

Kudüs Muhafızı Şeyh Raid Salah'ın son durumu nasıl?

 

Şuanda ev hapsinde, mahkemesi devam ediyor. Bu ay sonuna kadar bir sonuç almayı bekliyorlar. Kimseyle iletişime izin verilmiyor. Sadece akrabalarından özel izinle ziyarete müsaade ediliyor. İnternet ve telefon yasak, dış dünyayla iletişim kurmasına izin verilmiyor. Yaklaşık bir hafta önce Kudüs'te bir mahkeme oldu kelepçeyle getirildi. Elektronik kelepçeyle serbest bırakılmasını talep ettik ama mahkeme bunu kabul etmedi. Şeyh Raid Salah, tutukluluğunda vaktini Kur'an ve tefsir okuyarak geçiriyor.

Kudüs Muhafızı Şeyh Raid Salah

"MESCİD-İ AKSA'NIN İŞGAL EDİLMESİNDEN KORKUYORUZ"

Kudüs ve Filistin'e dair hep olumsuz haberler duyuyoruz. Son durum nedir?

İnşallah Kudüs'ün fethinden başka bir ihtimalimiz yok, en iyi haberimiz bu. Biraz önce Mescid-i Aksa'dan çıktık, biz çıkarken 100 İsrail askeri Mescid-i Aksa'ya giriyordu. Oradaki cemaat Mescid-i Aksa'nın işgal edilmesinden korkuyor. Biz şuan savaş halindeyiz, bir savaş yürütüyoruz. Nasıl bir savaşın zorlukları varsa bizde onları yaşıyoruz. Ancak hiçbir İslam ülkesi, hiçbir Arap ülkesi konu ile ilgili ne bir şey söylüyor ne de yardım ediyor.

KUDÜS VE MESCİD-İ AKSA HEPİMİZİ BİRLEŞTİRİYOR

Gazze'de Hamas'ın bir liderlik kadrosu var, Batı Şeria'da başka bir kadro. Kudüs Müslümanlarının lider kadrosu kim?

Burada sadece hareket grupları var. Bir çok kuruluş var, birbirleriyle ortak çerçevede hareket ediyorlar. Bir lider yok. Herkes kuruluşlar aracılığıyla Kudüs'ün kurtuluşu için elinden geleni yapıyor. Söz konusu Kudüs ve Mescid-i Aksa olunca birleşmeyi engelleyen hiçbir şey olmuyor.

"BURADA YAŞAMAK BİZİM KADERİMİZ AMA SADECE BİZİM MESULİYETİMİZ DEĞİL"

Uzun vadeli çözümler belli ancak kısa vadede en acil olarak neye ihtiyaç var? Günlük hayatı kolaylaştıracak ya da size güç verecek ne talep edersiniz?

Biz her şeyden önce Türk-İslam coğrafyasından dua istiyoruz. İkinci konu olarak, İslam alemi ve Arap dünyasının harekete geçmesini istiyoruz. Biz diyoruz ki Mescid-i Aksa bütün İslam ve Arap ülkesinin ahdidir. Her Müslümanın bu konuda sorumluluğu vardır. Mescid-i Aksa çevresinde yaşamak bizim kaderimizdir ancak bu sadece bizim mesuliyetimiz değildir. Ülkelerin, hükümetlerin ve bütün insanların sorumluluğu vardır.

"ARAPLARIN TEK İSTEDİĞİ İŞLERİNİN DEVAM ETMESİ"

ABD'nin açıklamayı planladığı anlaşma ile ilgili nasıl değerlendirmelerde bulunuyorsunuz?

Bahsettiğimiz anlaşma öyle bir anlaşma ki kapalı bir kutu gibi. İçinde ne var, ne yok bilmiyoruz. Bizde sağdan soldan duyduklarımızı biliyoruz. Söz konusu anlaşmaya Arap ülkeleri onlara destek veriyor ki bir an önce anlaşma sağlansın. Tek istedikleri işlerine devam etmek.

"KİMSE BU SORUNUN CEVABINI BİLMİYOR"

Arap dünyası Filistin davasına neden sırtını döndü?

Biz hepimiz bu konuda çok düşünüyoruz. Biz belki diyoruz ki Yahudilerin ekonomik gücü Arap dünyasını etkisi altına alıp sessiz kalmalarına neden oluyor. Çok önemli bir soru sordunuz fakat kimse cevabını bilmiyor. Sorunun cevabını bulamıyoruz. Biz bekliyoruz ki bütün Arap ülkeleri, İslam ülkeleri çıkıp desinler ki 'İsrail'in yaptıklarını kabul etmiyoruz bu bir anca önce durdurulmalıdır' demelerini istiyoruz. Ama bunu bırakın çıkıp "Kudüs Filistinlilerindir" dahi diyemiyorlar. Ramazan ayının başından bu yana her gün teravih namazından sonra İsrail askerleri mutlaka Mescid-i Aksa'ya giriyor. Maalesef hiç kimse konu ile ilgili bir şey yapamıyor. Mescid-i Aksa'dan sorumlu olan Ürdün bile sesini çıkarmıyor.

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı İstanbul'da toplanmıştı. Zirvede Kudüs'teki gelişmelerle ilgili bazı kararlar alınmıştı, bunların yansımaları nasıl oldu?

İslam İşbirliği Teşkilatı toplandı, kararlar alındı. Bu sadece sokağa yansıdı. Sadece insanların protestolar, yürüyüşler yapmasını sağladı. Ama hiçbir devletin, hükümetin bünyesinde alınan siyasi bir karar mevcut değil.

"BİZ TEPKİ VERİNCE ŞEHİT VERİYORUZ, KİMSE BİR ŞEY SÖYLEMİYOR"

Tüm bu yaşananlar göz önüne alındığında toplumda bir yorgunluk, bıkkınlık var mı?

Biz bu konuda bu şekilde bir şey söyleyemeyiz. İnsanlar bıkkınlık derecesinde diyemeyiz. Biz burada bir savaş veriyoruz. Halk bir tepki verince şehit veriyoruz, yaralılarımız oluyor, kimileri hapse düşüyor. Bu sadece bununla kalıyor. Dünyada hiçbir ülke çıkıp bir şey söyleyemiyor. Bu sebeple toplum da bir süre sonra durgunlaşıyor.

"TEK AÇIK KAPIMIZ VAR, O DA TÜRKİYE"

Arap ülkelerinin aldıkları pozisyonu nasıl yorumluyorsunuz?

Bizler burada İsrail askerinin baskısı altında yaşıyoruz. Arap dünyasındaki insanlarla iletişim kuramıyoruz, bu İsrail tarafından yasaklanmış durumda. Bu yüzden bize Arap milletlerinden maddi ya da manevi bir yardım gelemiyor. İletişim kuramamakla birlikte bizde oraya gidemiyoruz, onlar da buraya gelemiyor.

Giriş çıkışına müsaade edilen bir kaç ülke var. Değil mi?

Arap ülkelerinden sadece Mısır ve Ürdün gelebiliyor. Mısır'dakiler Sisi'nin yönetimi altında o sebeple gelemiyorlar, buradaki insanlar da Sisi'nin yönetiminin olduğu bir yere gitmek istemiyor. Bizim sadece açık bir kapımız var, o da Türkiye.

"NE ZAMAN OLACAĞI BELLİ DEĞİL, İŞGAL EDEBİLİRLER"

Yahudilerin Mescid-i Aksa'yı yıkmak gibi bir hedeflerinin olduğunu biliyoruz. Bu saldırı ve girişimlere karşı ne tür önlemler alınıyor?

Bizler İsrail'in oradaki hedefini çok iyi biliyoruz ama bir şey yapamıyoruz. Biz bunu keşfettiğimizde onlar için çok kötü oldu, biraz durgunlaştılar, korktular açıkçası. Burayı tünellerle delerek turistlere açmak ve Mescid-i Aksa'yı yıkmak gibi bir amaçları var. Yakın zamanda Şeyh Raid Salah bütün ülkelere, devletlere ve tüm insanlara bir mesaj gönderdi, "Bütün insanlar Mescid-i Aksa'da beklesin, nöbet tutsun. Ne zaman olacağı belli değil ama işgal edebilirler" diye.

"BİZİ KİMSE UNUTMADI DİYOR, NÖBETLERE DEVAM EDİYORUZ"

İslam ülkelerinin genelinde yapılan gösteriler, medyada yapılan haberlerinin İsrail'e geri adım attırmaya yönelik bir etkisi oluyor mu?

Mutlaka büyük gösteriler İsrail'i korkutuyor. En azından buradaki halkı canlı tutuyor. Ne kadar İsrail'e geri adım attırmıyor gibi görünse de buradaki halkı destekliyor, canlı tutuyor. Halk da şunu söylüyor, "bizi kimse unutmadı, biz yalnız değiliz. Bizim arkamızda birileri var" diyerek ayakta duruyor, nöbetlerine devam ediyorlar.

Yahudiler ve Hristiyanlar arasında Filistin konusunda bir görüş ayrılığı olduğu söylenebilir. Bu noktadan gidilerek dünya kamuoyunu hareketlendirmek adına özellikle de buradaki durumu Hristiyanlara anlatarak bir çözüm yolu üretilebilir mi? 

Bu yapılabilir ama sonuç almak adına çok büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Mutlaka bir etkisi olur ama çok zayıf olur. Biz zaten buradaki Hristiyan halkla iyi görüşüyoruz, onlar da aynı sebepten muzdaripler, onlar da şuan baskı altındalar. Birlikte bu işin içinden çıkmaya çalışıyoruz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • HamidiyeSüvarisi 4 yıl önce Şikayet Et
    siyonist kafir iblis yahudiler ve itleri kafir ve münafıklar temizlenmedikçe dünyaya ve Müslüman alemine yapilan zulmler bitmez.
    Cevapla
  • mısafır 4 yıl önce Şikayet Et
    tek allaha inananlar bir lider altında birleşmediği müddetçe gariban müslümanlar kıyamete kadar cefa çeker.ejnebiyi ağırlıyan liderlerin yok olması lazım sadece allaha eğilen liderler çıkması lazım lafla peynir gemisi yürümez kürek çekmek lazım.birlikten kuvvet doğar,ayrılıktanda zayıflama olur yok olursun.
    Cevapla
  • hemmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Arap yönetimlerinin başındakiler safdışı edilmedikçe Filistin sorunu çözülmez...İsrail cesareti bu hain yöneticilerden alıyor.
    Cevapla
  • saydemir 4 yıl önce Şikayet Et
    Filistin bir sınav kağıdı her mü min kulun önünde.C.Zarifoğlu
    Cevapla
  • Nerede 4 yıl önce Şikayet Et
    Hangi İslam ülkesinden yardım bekliyorsunuz ki kardeşim? öyle bişey kalmadı yeryüzünde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den uyarı! Kara bulut gibi çökecek! Dışarı çıkmayın...
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"