AB'de işler karıştı! Seçim sonrası Merkel ile Macron'un büyük kavgası

Avrupa Birliği'nin (AB) yasama organı Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerini belirleyen seçimin ardından AB'nin lokomotif ülkeleri Almanya ve Fransa karşı karşıya geldi.

AB'de işler karıştı! Seçim sonrası Merkel ile Macron'un büyük kavgası
AB'de işler karıştı! Seçim sonrası Merkel ile Macron'un büyük kavgası
GİRİŞ 29.05.2019 10:35 GÜNCELLEME 29.05.2019 10:36

Tüm Avrupa'da yapılan seçimlerde büyük sürprizler yaşanmış ve merkez sağ ve merkez sol bloklar çoğunluğu kaybederken, Yeşiller ve Milliyetçiler siyasette kazanç sağlamıştı.

 

 

SEÇİMLER SONRASI MERKEL VE MACRON KARŞI KARŞIYA GELDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AP'de merkez sağ partileri bir araya getiren Avrupa Halk Partisi (EPP) Grup Başkanı Manfred Weber'in AB Komisyonu Başkanı olmasını istiyor. Belçika'nın başkenti Brüksel'de dün gerçekleştirilen AB liderler zirvesi öncesinde konuşan Merkel, AB'nin yeni yönetici isimleri üzerinde 20-21 Haziran zirvesine kadar uzlaşma olmasını umut ettiklerini vurguladı.

 

 

Merkel'in vatandaşı Alman Weber, daha önce Türkiye'ye karşı saldırgan söylemleriyle tanınıyor.

'Seçilirsem Türkiye ile ilişkileri keseceğim'

Fakat zirve sonrası konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Merkel'le aynı fikirde olmadığını açıkça dile getirerek, Weber'in kendiliğinden başkan seçilmesine karşı olduğunu belirtti. Macron "Artık iki partinin çoğunluğu yok. Bu nedenle Avrupa halkının yeni seçimine göre farklı bir yapı inşa etmeliyiz. Spitzenkanditat dönemi bitmiştir. Komisyon başkanının güçlü bir kişiliği, meşruiyeti ve tecrübesi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye düşmanlığında son nokta! Beni seçerseniz talimatı vereceğim

Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan haberde ise Macron, belirlenecek yeni Avrupa Konseyi Başkanı sürecine ilişkin, "Spitzenkandidat sürecinin otomatik olmadığı konusunda mutabık kaldık" dedi.

SPİTZENKANDİTAT SÜRECİ: SEÇİMLER SONRASI ÇOĞUNLUK HANGİ GRUPTAYSA ONUN ADAYI DİREK BAŞKAN OLUYOR

2014 AP seçimlerinde en fazla oyu alan siyasi grubun liste başı adayı "Spitzenkandidat" olarak adlanan süreçle AB Komisyonu Başkanı seçilmişti. Bu yılki seçimler öncesinde AP'de bulunan siyasi gruplar, Spitzenkandidat süreci için liste başı adaylarını açıklamıştı.

Çizgiyi aştı! Türkiye'ye karşı hadsiz sözler

Hristiyan Demokratların çatı örgütü Avrupa Halk Partisi, AB Komisyonu Başkanlığı için Alman Manfred Weber'i, Sosyalistler Hollandalı Frans Timmermans'ı, Muhafazakarlar ve Reformistler İttifakı ise Çek Jan Zahradil'i önermişti. Liberaller ve Yeşiller ise birden çok ismi AB Komisyonu Başkanlığına aday göstermişti.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor