Moldova Cumhurbaşkanı Dodon görevden alındı!

Ülkede üç ay önce yapılan parlamento seçimleri sonrasında hiçbir partinin tek başına hükümet kurmaya yetecek milletvekili çıkaramaması nedeniyle süren koalisyon arayışları son buldu. Fakat 3 aylık sürecin aşıldığı gerekçesiyle hükümet meşru bulunmaması sebebiyle Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, mahkeme kararıyla görevinden alındı.

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon görevden alındı!
Moldova Cumhurbaşkanı Dodon görevden alındı!
GİRİŞ 09.06.2019 17:20 GÜNCELLEME 09.06.2019 17:21

Moldova'nın Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Igor Dodon mahkeme kararıyla görevinden azledildi. Eski başbakanlardan Pavel Filip geçici cumhurbaşkanı olarak atanırken, 9 Eylül'de erken seçim kararı aldı.

 

 

Ülkede şubat ayında yapılan seçimin ardından başlayan hükümet kurma çalışmaları, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla yeni bir boyut kazandı. Ülkede dün hükümet kuruldu ancak mahkeme, anayasal gereklilik olan 3 aylık sürecin aşıldığını belirterek, cumhurbaşkanının parlamentoyu feshetmesi gerektiğini açıkladı.

Rusya'nın desteklediği Sosyalist Parti ve Avrupa yanlısı ACUM bloku, cumartesi günü hükümet kurma konusunda anlaşarak eski Eğitim Bakanı Maia Sandu'yu başbakan olarak atamıştı. Ancak Demokratik Parti, hükümet kurulması için en son tarihin 7 Haziran olduğunu ve bu sürenin aşıldığı gerekçesiyle hükümetin meşru olmadığını savundu.

 

 

Anayasa Mahkemesi'nin tekrar seçim yapılması kararını hatırlatan Demokratik Parti, Sosyalistlerin iktidarı gasp ettiği öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi de önceki kararını gerekçe göstererek Dodon'un görevinden azledildiğini duyurdu. Açıklamada seçimlerin ardından 3 ay içinde hükümetin kurulamaması durumunda yeniden sandığa gidilmesi gerektiği vurgulandı.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya NATO'yu göz hapsine aldı! O ülkelerden ev satın alıyorlar
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki