Bir tehdit daha geldi: Savaş olması durumunda...

ABD-İran arasındaki gerilim gün geçtikçe tırmanıyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ABD dahil hiçbir şekilde savaş başlatan taraf olmayacaklarını ancak savaş olması durumunda buna cevap vereceklerini söyledi.

Bir tehdit daha geldi: Savaş olması durumunda...
Bir tehdit daha geldi: Savaş olması durumunda...
GİRİŞ 13.06.2019 02:49 GÜNCELLEME 13.06.2019 02:50
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran'da bulunan Japonya Başbakanı  Abe Şinzo ile Cumhurbaşkanı Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi.

 

 

İran Cumhurbaşkanı basın toplantısında, Abe'nin gelecekle ilgili  iyimser olduğunu ve olumlu değişikliklerin yolda olduğuna inandığını aktardı.

Ruhani, Japonya'nın nükleer anlaşmanın devam etmesini desteklediğini,  Abe'nin bu anlaşmayı bölge ve dünya için faydalı gördüğünü belirtti.

 

 

"İran, ABD dahil hiçbir şekilde savaş başlatan taraf olmayacak"

Nükleer anlaşmanın devam etmesini istediklerini ve İran'ın adımlarının  bu anlaşma çerçevesinde olacağını dile getiren Ruhani, "İran, ABD dahil hiçbir  şekilde savaş başlatan taraf olmayacak ancak eğer savaş olursa buna kesin bir  cevap verecektir. Bunu Abe'ye söyledim." dedi.

Bölgedeki gerginliklerin ABD'nin politikalarından kaynaklandığını  ifade eden Ruhani, "Eğer bazı gerginlikler yaşanıyorsa bunun kökleri ABD'nin  İran'a karşı başlattığı ekonomik savaşa dayanıyor.  ABD'nin İran'a yönelik  ekonomik savaşı durduğu zaman bölgede olumlu gelişmelere şahit olacağız."  ifadesini kullandı.

"Japonya, İran'dan petrol satın almaya devam etmek istiyor"

İran ile Japonya'nın nükleer teknolojinin barışçıl amaçlarla  kullanılması gerektiğine inandığını ve iki ülkenin de nükleer silaha karşı  olduğuna dikkati çeken Ruhani, şöyle devam etti:"Japonya, İran'dan petrol satın almaya devam etmek, kültürel, ilmi ve mali meselelerin çözülmesini istiyor. Bu durum ikili ilişkilerin gelişimini belirleyebilecek bir konudur."

Ruhani, Abe Şinzo ile Japonya'nın İran'ın güney kıyılarında özellikle  de Çabahar ve Mekran'da yapacağı yatırımlarla ilgili konuştuklarını ve Tokyo'nun  istediği yatırımların iki ülke ilişkilerinin gelişmesini sağlayacağını dile  getirdi.

Ruhani, Abe ile Suriye'nin yeniden imarı ve Yemen'deki krizin çözümüne  destek olunması konularını da müzakere ettiklerini açıkladı.

"İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı kalmasını bekliyoruz"

Japonya Başbakanı Abe Şinzo basın toplantısında, bugün Orta Doğu'da  yüksek bir gerginliğin olduğunu ve "ne pahasına olursa olsun askeri çatışmanın  engellenmesi gerektiğine" vurgu yaparak, "Orta Doğu'daki barış sadece bu bölge  için değil tüm dünya için zaruridir. İran bölgede gerginliğin daha fazla  artmaması için yapıcı rolünü oynamalıdır." şeklinde konuştu.

İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğini  olumlu değerlendirdiklerini ve bunun devam etmesinden yana olduklarını ifade eden  Abe, şunları kaydetti:

"İran'ın nükleer anlaşmaya bağlı kalmasını bekliyoruz. Japonya, bölgedeki gerginliğin azalması için rolünü maksimum seviyede oynamaya kararlıdır."

YORUMLAR 20
  • sermet 4 yıl önce Şikayet Et
    abd ambargosu kendini bağlar. biz ve dünyanın diğer ülkeleri iran ile ticarete ara vermeden baş hırsız ve baş katil abd ye rağmen devam etmeliyiz
    Cevapla
  • hali g. 4 yıl önce Şikayet Et
    ya halen bu Iran'a inanan var mi, sizin isleviniz zaten orada tehdit varmis gibi görünmek, ipiniz zaten siynoistlerin elinde, yoksa ISR saldirganligini dünyaya nasil anlatacak
    Cevapla
  • Yersen 4 yıl önce Şikayet Et
    Buradaki oyun belli aslında abd hem ambargo koyup iranı sıkıstıracak hemde japonyayı oraya gönderip diyer ülkelerle nükleer anlaşmaya uymasını saglayacak ve bir taşla iki kuş vuracak
    Cevapla
  • Dost 4 yıl önce Şikayet Et
    Hep rivrivriv
    Cevapla
  • bahce 4 yıl önce Şikayet Et
    yalan kuzeykore de yaptığını şimdi iranla yapıyor tek hedef türkiye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti