Umman Denizi’nde savaş provası

İran ile Arapları savaştırmak için Basra Körfezi ve çevresinde çok kirli bir oyun tezgahlanıyor. Türkiye dahil hemen bütün bölge ülkelerini içine alacak büyük bir kriz, petrol trafiği üzerinden sabotajlarla tetikleniyor. Umman Denizi’nde iki tankere saldırı yapıldı. Gerilimle birlikte petrol fiyatları yükseldi.

Umman Denizi’nde savaş provası
Umman Denizi’nde savaş provası
GİRİŞ 14.06.2019 07:13 GÜNCELLEME 14.06.2019 07:13
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Doğu Akdeniz’de zengin doğalgaz ve petrol yataklarının keşfedilmesinin ardından enerji gerilimi devam ederken ABD ile İran arasındaki gerilim Basra Körfezi’nde çatışmaya dönüşmek üzere. Önceki gün Basra Körfezi’nde İran’a ait petrol çıkarma tesisinde şiddetli bir patlama meydana gelmesinden sonra dün Basra Körfezi ve Umman Denizi’ndeki petrol tankerlerine peş peşe saldırı yapıldı. Birleşik Arap Emîrliklerinin başkenti Abu Dabi’deki limandan ve Suudi Arabistan’dan yüklenen petrolü taşıyan iki tankerde patlama oldu.

 

 

İRAN: KIRK DÖRT KİŞİYİ KURTARDIK

İran devlet televizyonu, patlama sonrası tankerlerinin Körfez çevresindeki ülkelere acil yardım çağrısında bulunduğunu duyurdu. Front Altair ve Kokuka Courageous adlı tankerlerin ilk yardımına İran koştu. Denize atlayan mürettebat teker teker kurtarılarak İran’ın Hürmüzgan Eyaleti’ndeki Cask Limanı’na getirildi. Patlamanın ardından Front Altair gemisinin battığı bildirildi.

ABE-HAMANEY GÖRÜŞTÜ

 

 

ABD donanmasının Beşinci Filosu da bölgede gerçekleşen patlamalardan haberdar olduklarını ve gereken desteği verdiklerini kaydetti.  Tankerlere yapılan ilk saldırı saat 08.50’de, ikincisi ise 09.50 sıralarında gerçekleşti. İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, Japonya Başbakanı Şinzo Abe ve İran dinî lideri Hamaney ile görüştüğü gün gerçekleşen saldırıdan dolayı endişe duyduklarını söyledi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise “Japonya’ya yük taşıyan tankerlere saldırı Başbakan Abe’nin ile Hamaney’in kapsamlı ve dostça görüşmeler yaptığı gün gerçekleşti. Bu olanları tanımlamak için şüpheli ifadesi bile yetersiz kalır” dedi.

HAMANEY MEKTUBU REDDETTİ

Öte yandan İran lideri Hamaney “Japonya Başbakanı Abe’nin iyi niyetinden şüphe etmiyorum. Ancak ABD Başkanı Trump ile ilgili aynı şeyleri söyleyemeceğim” diyerek Abe’nin getirdiği mektubu reddetti.

TORPİDO VE MAYIN ŞÜPHESİ

İlk açıklamalarda gemilerden Front Altair’in bir torpido tarafından hedef alındığı, Kokuka Courageous’un ise manyetik mayın tarafından vurulduğu belirtildi. Associated Press (AP) haber ajansında yer alan habere göre, İngiliz donanması tarafından yürütülen Birleşik Krallık Deniz Ticareti Operasyonları, Umman Denizi’nde meydana gelen patlamanın incelendiğini duyurdu. ABD’nin Bahreyn’de bulunan 5’inci Filosu, saldırıya uğradığı tahmin edilen iki tankere yardım için bölgeye kuvvetlerini gönderdi. İran ordusu ise 2 tankerdeki patlamaların gemilerin güvertesinde çıkan yangından kaynaklanmış olabileceğini açıkladı.

PETROLÜN VARİLİ 2,5 DOLAR ARTTI

Saldırıların ardından Brent ham petrol fiyatında varilde 2,5 dolarlık yükselme yaşandı.
Bölge uzmanları saldırıların arkasında İran’dan ziyade gizli bir el olduğu görüşünde birleşti. Önce İran’ait petrol platformunda patlama meydana gelmesi, ardından da iki gemiye eşzamanlı saldırı yapılması şüphelere sebep oldu. Zira, ABD savaş gemileri yanan tankerlere müdahale amacıyla İran sınırlarına 14 nat kadar yaklaştı. Kimin yaptığı belli olmayan saldırılardan sonra ABD’nin bölgede atacağı yeni adımlar merak ediliyor.

12 MAYIS’TA SABOTAJ YAPILMIŞTI

Benzer saldırılar 12 Mayıs 2019 tarihinde de yaşanmıştı. BAE’nin Fuceyra Limanı yakınlarında Suudi Arabistan, BAE ve Norveç’e ait dört ticari kargo gemisine sabotaj yapılmıştı. Saldırıların arkasında İran’ın olduğunu iddia eden Tahran yönetimine gözdağı vermek için ABD bölgeye F-15 ve F-35 uçaklarını göndermişti.

ABD: SALDIRIDAN İRAN SORUMLU

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, tankerlerin vurulmasından İran’ı sorumlu tuttu. Pompeo bu iddiasını, istihbarat bilgileri, kullanılan silahlar, saldırının gerçekleşmesi için gereken operasyon bilgisinin seviyesi gibi unsurlara dayandırdı. Bakan, konuyu BM Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını da söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Eğer ortada dünyanın bedelini ödeyemeyeceği bir şey varsa o da Körfez bölgesindeki büyük bir çatışmadır” dedi.

Türkiye Gazetesi

YORUMLAR 19
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    israilin işine benziyor
    Cevapla
  • Murat S 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiç şüphesiz abd nin istediği şey aslında savaş. Abd nin kuyruk acısı İran'da 1979 da gerçekleşen İslam Devrimi. Devrimden önce abd nin şah rejimi ile hiç bir sorunu yoktu. Mesele 79 dan beri abd ye itaat etmeyen yeni İran İslam Rejimi. Hamaney abd ile nükleer anlaşma yapmayın, onunla masaya oturmayın diye defaatlerce uyardı Ruhani'yi ve iranlı yetkilileri ama dinlemediler. Hamaney bir kez daha haklı çıktı. Bu nlaşmayı abd terk etti. Şimdi suçlu İranmış gibi körfezde savaş çıkarmanın yollarını arıyor.
    Cevapla
  • Sezgi 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD İran’a saldırmaz yada İran’ı bölmek istemez !!! ABD ve batı nerede ayrılıkçı bir hareket var ise yada olmasa bile azınlık grupları kaşımak İçin uğraşır !!! Ana sıra İran Türklerine gelince hepsi susar !!! Neden ! Nedeni basit çünkü İran’daki rejim şii sünni tahtaravallisi İçin lazım bu bir İran’ı bölerse Tahran da dahil büyük bir Türk devleti ortaya çıkar Batı’da Kürt bölgesi Doğuda Horasan Türk devleti beluci devleti derken 7-8 devlet ortaya çıkar !!! Ve bu haritada ABD Kürt kardeşlerimizi pkknın kucağına atamaz ve Türkiye’den toprak alamaz Ermenistan’ın önemi kalmaz fitne biter . ABD asla ve asla İran bu sebeblerden dolayı bölmez ancak rejimle oynar
    Cevapla
  • Toprak Ayder 4 yıl önce Şikayet Et
    İran'a nükleerin var diyemiyor, çünkü dünya alem biliyor ki İran bu konularda çalışıyor.. Irak'a nükleer ve kimyasal silah var diye saldırdı, Petrol diyemedi, İran'a bir bahane bulup saldıracak ya, neymiş İran tankerleri vuruyormuş. Hadi oradan zındık! Sıkıyorsa saldır bak o zaman Şeytan neler gelecek başına! Müttefikin suudi kafiride tarih olacak, Beslemen siyonist İsrail de, anlayacak, vadedilen toprakların ABD oldugunu.
    Cevapla
  • Fee 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd ordaysa bizde ordayiz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...