AB, Rum baskısına boyun eğdi! Skandal Türkiye tehdidi

Rumların Akdeniz’deki yasadışı aramalarına göz yuman AB, Kıbrıs yakınlarında sondaja başlayan Türkiye'ye karşı Atina'nın yoğun baskısıyla finansal yaptırım hazırlığına başladı.

AB, Rum baskısına boyun eğdi! Skandal Türkiye tehdidi
AB, Rum baskısına boyun eğdi! Skandal Türkiye tehdidi
GİRİŞ 20.06.2019 11:54 GÜNCELLEME 20.06.2019 11:54
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Türk gemilerinin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon arama faaliyetlerinden dolayı yaşanan gerginlikte Avrupa Birliği'nin (AB) Lüksemburg’da toplanan AB bakanları, birlik üyesi GKRY etrafında ''Türkiye'nin sondaj faaliyetleri nedeniyle ciddi endişe'' duyduklarını ifade ettiler. Rumların yasadışı arama çalışmalarına göz yuman bakanlar Avrupa Komisyonu'na ''uygun önlemler için somut eylemleri gecikmeksizin değerlendirme'' çağrısı yaptı Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da yaptığı açıklamada AB'nin Türkiye'ye finansmanı kesebileceğini ya da Ankara'da üst düzey toplantılara son verebileceğini söyledi. Hahn Türkiye’nin faaliyetlerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu kaydetti. 
 
GÜMRÜK TEHDİDİ
 
AB’nin Türkiye ile Gümrük Birliği görüşmelerini askıya almayı içeren bir maddeyi toplantı sonrası sonuç bildirisine eklemeyi planladığı ancak son anda vazgeçildiği anlaşıldı. Taslakta, AB ile Türkiye arasındaki üyelik görüşmelerinin de durakladığı hatırlatıldı. Yıllardır Türkiye ile sorunlarını Avrupa Birliği'ni (AB) kullanarak çözmeye çalışan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile son görüşmesinde Türkiye'nin sondaj faaliyetlerini gündeme getirerek Türk gemilerinin Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama faaliyetlerinden ötürü AB Konseyi ''Türkiye’nin yasadışı eylemlerini açıkça kınamalı'' ifadelerini kullanmıştı. 
 
PAYLAŞMAYI ÖĞRENMELİLER
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Akdeniz Parlamenter Asamblesi toplantısında Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına ilişkin, ''İstediğimiz tek bir şey var; Rum tarafı, Yunanistan, AB, herkesin kabul ettiği Kıbrıs Türklerinin haklarının da garanti altına alınması. Bu çok mu zor? Bu kadar basit. Hukuka riayet ederek paylaşmayı öğrendiğimiz zaman siyasi çözüm de gelir. Ekonomik ve doğal zenginlikler de çoğalır'' dedi.
 
Dışişleri Bakanlığı ise AB'nin tutumunu ''temelden yoksun'' ve ''siyasi saikli'' olarak nitelendirdi. Tezlerin bütünü reddedildi.
 
DAYATMALARA KARŞI MARAŞ HAMLESİ
 
KKTC hükümeti, 1974'ten beri kapalı olan Maraş'ın açılması yönünde karar aldı. Başbakan Ersin Tatar başkanlığında toplanan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, kapalı Maraş'a uzman bir ekibin girerek, envanter çalışması kararı alındığını açıkladı. Kapalı Maraş'ın statüsünün netleşmesi için KKTC ve Ankara birlikte hareket etme kararı aldı. Buna göre, uzman bir ekip taşınır ve taşınmaz mülklerin listesini çıkaracak. Maraş, Akdeniz'in Las Vegas'ı olarak biliniyordu. Maraş, BM Güvenlik Konseyi'nin kararı uyarınca hem yerleşime hem de iskâna kapatılmıştı.
 
RUMLAR PANİKLEDİ
 
Maraş'ın açılması kararına, GKRY tepki gösterildi.  Rum Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Vasilis Palmas, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın Maraş ile ilgili ''Envanter çalışması yapılacak'' açıklamasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Palmas, ''İşgal rejimi kendi bölücü görüşlerini teşvik ediyor. Karar, Türkiye'nin yönlendirilmesiyle alındı'' dedi.
 
 

 

 

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 16
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz arıyorsunuz birşey olmuyor endişe duymak yok biz arayınca endişe duyuyoruz daha çok endişe edin durmak yok sondaja devam .
    Cevapla
  • mehmet gocuklar 4 yıl önce Şikayet Et
    O zaman türkiye fransa kıyılarında petrol araması başlatsın bakalım nasıl oluyormuş ., BHer karşı çıkan ülke sınırında arayalım ne derlermiş
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 4 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili Milletim; bizde 4 milyon mülteci var. 1-2 milyon kadarını avrupa gezisine gönderelim.
    Cevapla
  • Poyrazım59 4 yıl önce Şikayet Et
    Yedi sulaleniz gelse ne fark eder... dik dur Reis arkandayiz
    Cevapla
  • mert 4 yıl önce Şikayet Et
    AB ye gönderin ülkemizdeki mültzecileri hem milletimiz huzura kavussun onlarda mutluluga insan haklari sevicileri inanin böle bir karar verse Türkiye en güclü ATOM bombasindan misli misli tehsirli olacaktir AB diye bir birlik kalmazzzzzzz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak