Dünya gündemini altüst etti: Patlayan Putin'in göz bebeği Zircon'du

Rusya Nükleer Enerji Kurumu (ROSATOM), 08.08.2019 perşembe günü ülkenin kuzeybatısındaki bir füze motoru testi esnasında yaşanan kazada 5 personelinin öldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise 2 ölü 6 yaralı demişti. Patlamanın sebebi hakkında sır perdesi henüz tam aralanmamışken, Rus medyası, patlayan şeyin Putin'in şubat ayında tanıtımını yaptığı yeni nesil Tsirkon (Zircon) füzesinin motoru olduğunu öne sürdü.

Dünya gündemini altüst etti: Patlayan Putin'in göz bebeği Zircon'du
Dünya gündemini altüst etti: Patlayan Putin'in göz bebeği Zircon'du
GİRİŞ 11.08.2019 16:19 GÜNCELLEME 11.08.2019 16:20
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Rusya'da son günlerde askeri tesislerde peş peşe patlamalar meydana geldi. Bu patlamalar sonrası Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalar ile Rusya Nükleer Enerji Kurumu'nun (ROSATOM) yaptığı kafa karıştırıcı açıklamalara bir de Rus basının "radyasyon" iddiaları eklenince, dünya bir anda gözünü Rusya'ya çevirdi.

 

 

PATLAMALARDAKİ SIR PERDESİ

Rusya'nın çeşitli bölgelerinde yer alan askeri tesislerde arka arkaya patlamalar meydana geldi. Bunların arasında en çok konuşulan ise, ülkenin kuzeybatısında yer alan Arkhangelsk bölgesindeki Severodvinsk kentindeki patlama oldu. Rusya Savunma Bakanlığı o patlamada, "füze motorunun ünite testi" yapıldığını kaydetmişti. Bakanlık, buradaki patlamada 2 uzmanın öldüğünü, 6 görevlinin ise yaralandığını açıklamıştı. Ancak Rosatom'dan yapılan açıklamada, 5 personelin öldüğü duyuruldu. Rosatom'un açıkladığı ölü sayısına daha önce açıklanan kayıpların dahil edilip edilmediğinin ise belli olmadığı aktarıldı.

ROSATOM: PATLAMANIN SEBEBİ İZOTOP GÜÇ KAYNAKLARI

İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, Rosatom, sıvı itici güç sistemindeki "izotop güç kaynakları"nın mühendislik ve teknik destek aşaması sırasında patlamanın meydana geldiğini açıkladı. Açıklamada, söz konusu "izotop güç kaynakları" hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

Rosatom ayrıca, patlama sonucu yayılan radyasyon seviyesi hakkında, daha önce Rusya Savunma Bakanlığı ile yerel yetkililerin açıklamalarına ekleyecek herhangi bir açıklamaları olmadığını da bildirdi.

RUS BASINI: RASYASYON ARTTI, PATLAYAN İSE PUTİN'İN TSİRKON (ZİRCON) FÜZESİYDİ

Patlamayla ilgili en çarpıcı iddia ise Rus basınında geldi. Rus Kommersant gazetesi ile Lenta.ru haber sitesi, denemesi yapılan motorun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni nesil hipersonik gemisavar Tsirkon (Zircon) füzesine ait olduğunu öne sürdü. Askeri kaynaklardan haberi aktaran Kommersant ve Lenta.ru, patlamanın, sıvı yakıtı oksitleyen katalizatör maddelerinin ani birleşmesinden kaynaklandığını yazdı.

Rus basını ayrıca, patlamadan hemen sonra radyasyonun arttığı hatırlattı.

FÜZENİN TANITIMINI BİZZAT PUTİN YAPMIŞTI

Putin, 20 Şubat 2019 tarihinde gemisavar "Zircon" füzesinin tanıtımını bizzart yapmış, konuşmasında füze ile ilgili, "Avlamayı denesinler de görelim" demişti.

ZİRCON'UN ÖZELLİKLERİ

Bu füze, sesten 9 kat hızlı uçan hipersonik bir sistem olarak tanımlanıyor. Füzenin hızı saatte 11 bin kilometre. NATO standartlarına göre "SS-N-33" olarak sınıflandırılıyor. Esas olarak 1000 kilometre menzildeki savaş gemilerini imha etmek için geliştirilen bu füze gemi, uçak ve kara üslerine konuşlandırılabiliyor.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 22
  • .... 4 yıl önce Şikayet Et
    Eee bu işler böyle. Deneme bu patlamada olur, başarılı da geçebilir.
    Cevapla
  • Selami Ucar 4 yıl önce Şikayet Et
    Denemeden iyi sonuçlara ulaşılamaz. Riski göze alan kazanır. Rusya daha iyisini, bu olumsuz deneyden ders çıkartarak yapacaktır.
    Cevapla
  • Gurbetci 4 yıl önce Şikayet Et
    Baligin biri kacmis ama diger baliklari yakalamayi ogrenmisler . Onemli olan bu bence.Darisi bizim ulkemize ins. Bizlerde yapariz . Guzel yoldayiz da kafirler yandaslari saldiriyorlar . Icimizde ne kadar teror sevici varmis Bide bunlar bu ulkenin kaymagini yiyen kesim.
    Cevapla
  • MemoLi 4 yıl önce Şikayet Et
    Yerinde olsaydım israile denerim
    Cevapla
  • MemoLi 4 yıl önce Şikayet Et
    Yiyorsa israile denesin göreLim ben olsam zaman kaybetmem
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!