HDP kararı sonrası AB'den peş peşe Türkiye açıklamaları

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, HDP'li belediye başkanlarının görevden alınmasıyla alakalı bir açıklama yaptı. Piri, "Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçimlerden 5 ay sonra "terör suçlaması"yla değiştirildi. Halkın iradesine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının değiştirilmesi mi?" derken, AB Sözcüsü de bu kararının endişe verici olduğunu söyledi.

HDP kararı sonrası AB'den peş peşe Türkiye açıklamaları
HDP kararı sonrası AB'den peş peşe Türkiye açıklamaları
GİRİŞ 19.08.2019 11:23 GÜNCELLEME 20.08.2019 13:00
Bu Habere 365 Yorum Yapılmış

Diyarbakır, Van ve Mardin'in HDP'li Büyükşehir Belediye Başkanları, İçişleri Bakanlığı'nca haklarında yürütülen terör soruşturmaları kapsamında görevlerinden alındı. Görevden alınanların yerine, o kentlerin valileri başkan vekili olarak atandı.

 

 

Avrupa Parlamentosu'ndan (AP) görevden almalar ile alakalı bir açıklama geldi. Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan AP'nin Türkiye Raportörü Kati Piri, "Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanları seçimlerden 5 ay sonra "terör suçlaması"yla değiştirildi. Tekrar. Halkın iradesine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarının değiştirilmesi mi?" dedi.

Görevden almalar İmamoğlu'nu rahatsız etti!

 

 

İMAMOĞLU'NUN AÇIKLAMALARINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Sosyal medyadaki açıklamalarına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun bu kararı eleştirdiği sözlerini hatırlatarak devam eden Piri, "İstanbul Belediye Başkanı, Mardin, Diyarbakır ve Van'ın kürt belediye başkanlarının değiştirilmesini eleştirdi. Türkiye'de demokratik olarak seçilen her belediye başkanının aynı düşündüğünü düşünüyorum. (bunu söylemeye cesaret etmeseler bile)" ifadelerini kullandı.

AB'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Sözcüsü Maja Kocijancic, "Selçuk Mızraklı, Bedia Özgökçe Ertan ve Ahmet Türk’ün yerine valilerin getirilmesi 31 Mart seçimlerinin demokratik sonuçlarına duyulan saygıyı sorgulattığı için ciddi kaygı uyandırıyor" ifadesini kullandı.

Kocijancic, yerel politikacıların kayyum atanarak görevden alınmasının ve tutuklanmasının seçmenleri siyasi temsilden mahrum bıraktığını iddia etti. Sözcü Kocijancic yazılı açıklamasında bu uygulamaların yerel demokrasiyi hasara uğratma riski olduğunu kaydetti.

Kocijancic, Türkiye'nin Venedik Komisyonu’nun tavsiyelerine ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na olan taahhütlerine uygun biçimde yerel demokrasilerin çalışmasını engelleyen tedbirlerini iptal etmek zorunda olduğunu belirtti.

"TERÖRLE MÜCADELE HAK AMA..."

Kocijanci, terörle mücadelenin Türkiye hükümetinin meşru hakkı olduğunu belirtti. Ancak Ankara'nın Anayasa'da yer verilen hukukun üstünlüğünün, insan hakları ve temel özgürlüklerin garanti altına alınmasından sorumlu olduğunu da ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Sözcüsü, Türkiye'de yaşanan terör saldırılarını kınadıklarını, kurbanların yakınları ile dayanışma içinde olduklarını belirttiklerini, bununla birlikte AB'nin sürdürülebilir barışçıl bir çözüme ulaşılabilmesi için siyasi sürecin acilen kaldığı yerden devam etmesi çağrısını da tekrar ettiğini duyurdu.

KAYNAK: HABER7 / DIŞ HABERLER SERVİSİ
YORUMLAR 365
  • Osman38 4 yıl önce Şikayet Et
    Endişe ediyorsanız doğru yoldayız demektir ..
    Cevapla
  • kılıç 4 yıl önce Şikayet Et
    zırvalar başladı...............
    Cevapla
  • kosovali_prizren 4 yıl önce Şikayet Et
    niye pire yoksa ab almayacaksiniz çok'ta umrumuzda
    Cevapla
  • Zaza Elazığ 4 yıl önce Şikayet Et
    Başımıza birde Avrupa çıktı ne avrupası koministler bunlar insanmı kim bunlarla yamak istiyorsa hemen ülkeden çıksın birlikte olsunlar domuzlar sürüsü avrupa içi boş balon avrupa
    Cevapla
  • 1991debitti 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne komunisti, Avrupa'dan bahsediyorsun komunist diyorsun :D
    Cevapla
  • kahramanmaraş. 4 yıl önce Şikayet Et
    Burası Türkiye, bağımsız ve ayakları üzerinde durmasını bilen en sağlam ülke. Üç beş çapulcuyu hainlik yaptıkları için görevden alıyor diye, Çağdaş denilen avrupa söz söylüyorsa, sıkıntı kendilerdedir. Oturup işlerine baksınlar. Biz kimseye haksızlık etmeyiz, yeterki akıllı olup avrupanın ve diğerlerinin oyuncağı olmasınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…