Tunus'ta halk sandık başında! 24 aday yarışıyor

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy verme işlemi başladı. 7 milyon 155 bin seçmenin oy kullandığı seçimlerde 24 aday yarışıyor.

Tunus'ta halk sandık başında! 24 aday yarışıyor
Tunus'ta halk sandık başında! 24 aday yarışıyor
GİRİŞ 15.09.2019 16:10 GÜNCELLEME 15.09.2019 16:10

Tunus’ta Cumhurbaşkanı Sibsi’nin ölümü sonrasında cumhurbaşkanlığı seçim tarihi öne alınmıştı.

 

 

15 Eylül’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu, ardından muhtemel ikinci turu ve 6 Ekim tarihinde yapılacak parlamento seçimleri dolayısıyla Tunus halkı üç kere sandık başına gidecek.

Ülke genelinde yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işleminde, seçmen sayısı 7 milyon 155 bin. Tunus genelindeki 13 bin sandıkta gerçekleşecek olan oy kullanma işlemi, yerel saatle 18.00'e kadar devam edecek.

 

 

26 kişi ile başlayan seçim maratonu iş adamı Selim Riyahi ve siyasetçi Muhsin Merzuk'un cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiklerini açıklamasıyla 24'e indi.

Tunus'ta bugün başlayan seçimde adaylardan hiçbiri yüzde 50'den fazla oy alamazsa ikinci tura gidilecek. Aday sayısının fazla olmasından dolayı ikinci tura kesin gözüyle bakılıyor.

MORO OYUNU KULLANDI

Nahda Hareketi Partisi'nin cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah Moro, başkent Tunus'taki el-Tayyip el-Mehiri ilk okulunda oyunu kullandı.

HALKA ÇAĞRI: OY KULLANIN!

Tunus'ta sol partilerin bir araya gelerek oluşturduğu Halkçı Cephenin adayı Hamma el-Hemmami, seçmenleri her türlü baskıdan uzak şekilde sandığa gitmeye çağırdı. 

Hemmami, başkent Tunus'ta oyunu kullandıktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim kapsamında son günlerde başkasının lehine adaylıktan çekilmesi konusunda yapılan çalışmalara değindi. 

Belirli bir aday için seçim adaylığından çekilinmesi mekanizmasının kabul edilemeyeceğini aktaran Hemmami, "Ülkenin yararına çalışacağına inandığınız kişilere oy verin." dedi.

MERZUK GERİ ÇEKİLDİ

Tunus Projesi Hareketi’nin cumhurbaşkanı adayı Muhsin Merzuk, eski Savunma Bakanı Abdulkerim Zubeydi lehine seçimden çekildiğini duyurdu.

Tunus'taki erken cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Merzuk’un seçimlerden çekilmesiyle adayların sayısı 25’e indi. Bugün yapılacak seçimlerde, aralarında ünlü kadın avukat ve insan hakları savunucu Abir Mussi’nin de bulunduğu 26 aday yarışacaktı. 

Seçimlerin ön sonuçları 17 Eylül’de açıklanacak. Adaylardan hiçbirinin yüzde 50’den fazla oy alamaması halinde 3 Kasım’da ikinci tur yapılacak.

Seçimlerin favorileri olarak Başbakan Yusuf Şahid ve Savunma Bakanı Abdülkerim Zubeydi gösteriliyor.

NAHDA İLK KEZ ADAY ÇIKARDI

Tunus'taki seçimlerde öne çıkan aktörlerden biri de İslami ve muhafazakar eğilime sahip olan Nahda Hareket.

Nahda, tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanı adayı çıkardığı bu seçimlerde Meclis Başkan Vekili Abdulfettah Moro'yu aday gösterdi.

Tunus parlamentosunda 68 vekil ile en büyük parti konumunda olan Nahda, ülke içerisinde "makine" olarak adlandırılan teşkilatı ile seçim sürecinin en gözde partilerinden biri.

KAYNAK: AA, DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı