İngiltere karıştı! Mahkemeden Johnson ve Kraliçe'ye kötü haber

Brexit'te yeni perde yine İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın aleyhine sonuçlandı. Johnson'ın anlaşmasız Brexit dayatmak için parlamentoyu askıya alması kararının havale edildiği yargı sürecinde sonunda en üst mahkeme "Başbakan'ın bu yaptığı kanunlara aykırı" dedi.

İngiltere karıştı! Mahkemeden Johnson ve Kraliçe'ye kötü haber
İngiltere karıştı! Mahkemeden Johnson ve Kraliçe'ye kötü haber
GİRİŞ 24.09.2019 13:13 GÜNCELLEME 24.09.2019 15:25
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İngiltere'de Anayasa Mahkemesi, Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu tatil etme kararının hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

 

 

Kraliçe II. Elizabeth'in Johnson'ın tavsiyesine uymasının yasa dışı olduğu belirtilirken, kararın 11 yargıç tarafından oy birliğiyle alındığı açıklandı.

 

 

İSTİFA ÇAĞRISI

Framnsız haber ajansı AFP, muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'nin Başbakan Boris Johnson'ı istifaya çağırdığını bildirdi.

BORİS JOHSON'DAN AÇIKLAMA

Karar sonrası açıklama yapan Johnson, "Yüksek Mahkeme'nin verdiği karara kesinlikle katılmıyorum. Ancak verilen karar saygı duymamız gereken bir hüküm" dedi.

PLANLAR DAHA DA KARIŞACAK

Anayasa Mahkemesi, parlamentonun en kısa zamanda toplanabileceğini belirtirken kararın Johnson’ın Brexit planlarını daha da karmaşık hale getirmesi bekleniyor.

SÜREÇ BURAYA NASIL GELDİ?

Hükümet askıya alma kararının yargı alanına girmediğini ifade ederken, muhalifler, Johnson'ın 14 Ekim'e kadar parlamentoyu askıya alma kararının hukuki olmadığını ve Başbakan'ın Brexit planlarına yönelik parlamento denetimini sınırlamayı amaçladığını söylüyordu.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkışını (Brexit) düzenleyen bir anlaşma için tanınan süre 31 Ekim'de doluyor. Başbakan Johnson, bu tarihe kadar AB ile anlaşmaya varılmamış olsa bile AB'den ek süre istemeyeceğini, İngiltere'nin anlaşmasız AB'den ayrılacağını belirtmişti.

Bu tarihe çok az bir süre kala Parlamento'nun adet olduğundan çok daha uzun bir süre kapatılması kararı muhalefet partileri, hatta iktidardaki Muhafazakar Parti'nin kendi içinden eleştiler almıştı.

Başbakanın parlamentoyu askıya alma kararına karşı İngiltere ve İskoçya'da dava açılmış, Londra'daki mahkeme bu kararın hukukun alanına girmediğini ifade ederken, İskoçya'daki mahkeme, kararın "Parlamentonun denetimini engelleme amaçlı" olduğunu belirterek hukuka aykırı bulmuştu.

Yüksek Mahkeme geçen hafta, bu kararlara itiraz eden tarafların argümanlarını dinlemişti.

Hükümet, Yüksek Mahkeme'nin "kararına uyacağını" açıklamıştı. Ancak Birleşmiş Milletler iklim konferansı için New York'a giden Johnson, mahkeme kararının aleyhte olması durumunda Parlamentoyu ikinci kez askıya alma girişiminde bulunma ihtimalini reddetmemişti.

Parlamentoyu askıya alma kararı 10 Eylül'de uygulamaya konmadan önce, muhalefet partileri ile Muhafazakar Parti'den 20'yi aşkın milletvekilinin girişimiyle AB'den anlaşmasız ayrılmanın önünü kesen bir yasa çıkarıldı.

Buna göre, Başbakan Johnson 17 Ekim'deki AB zirvesinden anlaşma ile dönmezse AB'den Brexit için üç aylık bir erteleme istemesi gerekecek. Ancak Johnson erteleme ihtimalini sürekli reddediyor.

Muhalefet ile hareket eden milletvekillerinin partiden ihraç edilmesi üzerine Johnson azınlık hükümeti haline geldi ve erken seçime gitme çağrısı yaptı. Ancak bu öneri de Parlamentoda reddedildi.

KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 9
  • Erdoğan 4 yıl önce Şikayet Et
    güneş batmayan diyorlardı güneş batıyor gibi
    Cevapla
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha bu ne dur bakalım! Mazlumların ve Müslümanların ahı yerde kalmayacak. Afrikadaki ölen çocukların ahı, gözyaşları Ingiltere Fransa Avrupa hepsinin kabusu olacak inşaAllah. El Aziz Allah cc intikamını zalimlerden alır.
    Cevapla
  • Abdullah HÂN Birkul 4 yıl önce Şikayet Et
    Beter olasınız. Dünyayı bu hâle getiren sizsiniz.
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    trampı nasıl takmıyolarsa senide takmazlar boris,çünki abd ve ingiltereyide yöneten gizli güçler var,
    Cevapla
  • xyz 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarihte bunlar dünyanın birçok yerinde karışıklıklar çıkardılar. Etkileri halen sürüyor (Filistin, Keşmir, Kıbrıs, vs. vs.). Şimdi dünyayı karıştıranların ülkesi karışsın, bizde seyredelim, bakalım bu işler nasıl oluyormuş. Hukuk-guguk, insan-minsan hakları, estek köstek.. Falan filan..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor