Tarihi göreve saatler kala tartışma: Nasıl namaz kılacak?

Birleşik Arap Emirlikleri uzaya ilk astronotunu göndermeye hazırlanırken, ülkede en çok konuşulan konu, astronot Hazza El Mansouri'nin nasıl namaz kılacağı...

Tarihi göreve saatler kala tartışma: Nasıl namaz kılacak?
Tarihi göreve saatler kala tartışma: Nasıl namaz kılacak?
GİRİŞ 24.09.2019 14:35 GÜNCELLEME 24.09.2019 17:13
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

4 bin kişi arasından seçilerek Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ilk astronotu unvanını alan Hazza El Mansouri'nin ülkesi için de tarihi sayılacak uzay yolculuğu yarın başlıyor. Bir askeri savaş uçağı pilotu olan Mansouri'nin, Kazakistan'dan Rus Soyuz roketiyle uzaya fırlatılması planlanıyor.

 

 

Ancak astronotların Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir günde 16 gün doğumu ve gün batımına tanıklık etmesi BAE yetkililerini Müslüman olan astronotlarının ibadeti konusunda harekete geçirdi. Ülkenin İslam İşleri Otoritesi, Mansouri için bir ibadet kitapçığı hazırladı. Kurum, Mansouri'ye namaz için Mekke'nin saatini takip etmesini önerdi.

Namaz kılarken Mekke'ye doğru saf tutmanın gerekliliği de kitapçıkta değerlendirildi. Her 90 dakikada Dünya yörüngesinde turlayan ve yer çekimsiz ortamda bulunan astronotlar için bu durum da önemli bir zorluk teşkil ediyor. Kitapçık, eğer yapabilirse astronotlara Dünya'ya yüzünü dönmesini, ancak bunun çok zor olması halinde herhangi bir yönde ibadet etmesini tavsiye etti.

 

 

MALEZYALI ASTRONOT DA YAŞAMIŞTI

Abdest konusuna da kitapçıkta yer verildi. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda günlük ihtiyaçlar için su bulunduğunu belirten yetkililer, yeterli gelmemesi durumunda su yerine taş veya kum kullanılmasını önerdi. Hazza El Mansouri, Rus kozmonot Oleg Skripochka ve ABD'li astronot Jessica Meir'e katılacak. Mansouri'nin 3 Ekim'de dünyaya dönmesi planlanıyor.

2007 yılında Ramazan ayı esnasında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen Malezyalı astronot Şeyh Muzaffer Şükür de benzer bir ikilemde kalmıştı. Şükür'e o dönem ibadet için uzaya fırlatıldığı Kazakistan'ın saatini takip etmesi söylenmişti.

YORUMLAR 22
  • sussam olmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim chpli Müslümanlardan göndersinler namaz kılmaz olur biter...
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    uzay imami vardir kesin orda etrafina bakinsin yardimci olurlar
    Cevapla
  • said 4 yıl önce Şikayet Et
    adam seferi
    Cevapla
  • İsm@il 4 yıl önce Şikayet Et
    Ah be BAE ya ramazan ayına dwnk gelse bı adam napacak 90dk bır sahur edıp iftar yapacak bır gunde 16 kez oruc tutcak 2 gunde ramazanı bıtırecek
    Cevapla
  • okuyun 4 yıl önce Şikayet Et
    bravo, çok güzel bir yorum ismail bey. rusya atıvermese adamlar uzaya nasıl gideceğini bilmiyor ama orada namazı nasıl kılacağını problem ediyor.
    Cevapla
  • hmm 4 yıl önce Şikayet Et
    bae bu kadarmı müslümanmış?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor