Türkiye'nin hamlesi geri adım attırdı! Erdoğan'ın danışmanı: Risk var

Türkiye'nin başlattığı operasyon sonrası ABD tarafından yarı yolda bırakılan örgüt, kendisini Esed'in kucağına attı. Her iki tarafta, Ayn el Arap (Kobani) ve Münbiç'in rejim güçlerine devredilmesi için anlaştıklarını açıkladılar. Ancak Türkiye, bölgede oldubittiye izin vermeyeceğini hem sahadaki hamlesiyle hem de açıklamalarıyla net olarak gösterdi.

Türkiye'nin hamlesi geri adım attırdı! Erdoğan'ın danışmanı: Risk var
Türkiye'nin hamlesi geri adım attırdı! Erdoğan'ın danışmanı: Risk var
GİRİŞ 14.10.2019 16:40 GÜNCELLEME 14.10.2019 16:48
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı 6. gününde tüm hızıyla devam ediyor. Fırat'ın doğusunda bu gelişmeler yaşanırken, dün akşam saatlerinde ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeyindeki 1000 Amerikan askerlerinin çekilmesi için talimat verdiğini açıkladı.

 

 

ÖRGÜT PANİKLEYİNCE SOLUĞU ESED'İN YANINDA ALDI

Bu açıklamanın ardından terör örgütü PKK/YPG'de büyük panik yaşandı. Operasyonun başladığı günden bu yana "ABD tarafından sırtımızdan bıçaklandık" diyen örgüt, akşam saatlerinde bir anda Rusya ve Esed ile masaya oturdu. Kısa bir süre sonra ise Esed ve örgütün anlaştığı, bu kapsamda Ayn el Arap (Kobani) ile Münbiç'in rejim güçlerine devredileceği duyuruldu.

 

 

Gece boyunca özellikle de Münbiç çevresinde hareketli saatler yaşandı. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu da (SMO) bölgede bir oldubittiye izin vermemek adına kritik noktalara mevzilendi. Böylelikle "anlaştık" açıklaması yapılsa da, ne Ayn el Arap ne de Münbiç Esed güçlerine devredilemedi.

Bölgenin haritası...

"SURİYE ORDUSU TABKA VE AYN İSA'YA GİRDİ" İDDİASI

Suriye devlet ajansı SANA, Suriye ordu birliklerinin Rakka vilayeti yakınlarındaki Tabka kentine ve bazı köylere girdiğini aktarırken, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de (SOHR) Suriye ordu birliklerinin Ayn İsa'da Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) yakın noktalarda konuşlandığını duyurdu.

AKTAY: ÇATIŞMA RİSKİ VAR

Münbiç ve çevresinde sıcak saatlerin yaşandığı saatlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Danışmanı Yasin Aktay önemli açıklamarda bulundu Aktay sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Suriye Ordusunun PYD ile anlaşması Türkiye'nin teröre karşı başlattığı operasyonu durdurmayacaktır. Türkiye bu operasyona bir gecede karar vermiş değildir. Yıllardır Türkiye'ye karşı tehdit üreten oluşumun tam Türkiye operasyon yaptığı esnada rejimle anlaşması, bu tehdidin bizzat rejim tarafından da desteklendiğini gösterir. Türkiye bu esnada bu tür basit oyunlara kanıp kendini savunma hakkından kaynaklanan operasyonu durdurmaz. Türkiye'nin sıcak operasyon bölgesine rejimin terör örgütünü korur gibi girmeye kalkışması çatışma riski doğurur. Bu durum Türkiye'nin şu anki operasyon bölgesi için söz konusudur. Münbiç'te ise durum farklı. Orada hala ABD'nin kontrolü var orada rejimin kontrolü zaten kaybolmuş durumda. Suriye rejimi Münbiç'e tekrar PYD ile değil ancak ABD ile anlaşarak veya çatışarak girebilir. Bunu göze alabilir mi? Göreceğiz" ifadelerini kullandı.

ABD SİYASİ DİPLOMATLARINI ÇEKTİ

İngiliz haber ajansı Reuters'ın duyurduğu son dakika haberine göre, ABD'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda görevlendirdiği diplomatlarını geri çektiğini duyurdu. Habere göre, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) ülkeden ayrılacağını duyurduğu bin askerin çekilme süreci de henüz başlangıç aşamasında. Ajansa konuşan ABD yetkilileri, çekilme planının önümüzdeki günlerde netleşeceğini öngördüklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Münbiç' mesajı

ERDOĞAN'DAN MÜNBİÇ VE AYNEL ARAP AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Azerbaycan ziyareti öncesi yaptığı açıklamada "Birçok dedikodular var. Şu an itibarıyla Kobani'de Rusya'nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Münbiç konusunda ise şu anda biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız. Amerika ile Münbiç konusundaki karşılıklık mutabakatımız 90 gün içinde terör örgütleri Münbiç'i boşaltacaklardı seneyi devirdik Münbiç boşaltılmalı" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 9
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Topraklarına çok meraklıysan gel terörden temizle, benim sınırımıda asam gibi tut, bir tane terörist bizden yana geçmesin. Türkiye’deki vatandaşlarını da al git, insan muamelesi yap. Biz de oralarda gezmeyelim deyyus esed
    Cevapla
  • Gercekten 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiçmi gündemi takip etmiyorsun sanki dünyaya sonradan mı geldin esad deccal den farkı yok sen ne diyorsun
    Cevapla
  • Azerbaycan 4 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan türkü türkiye için olmeye hazır kan kardeşimiz üçün ölmüyübde kimin için olecez size can qurban
    Cevapla
  • şems 4 yıl önce Şikayet Et
    amerikan askeri isterse cekilmesin taputla yollarız elhamdülillah buna gücümüz var iste o vakit başlarına torba dan başka şey geçiririz. onlar gitsin deaş-ypg senaryosu yazsın dursunlar. hdp mal mal baksın yalakası chp de seyretsin
    Cevapla
  • TOSUN 4 yıl önce Şikayet Et
    suriyeye akıllı bi ders verilmeli aklı başına gelmeli
    Cevapla
  • Kenanhan 4 yıl önce Şikayet Et
    pkk ya ,suriyeye degil
    Cevapla
  • serhat 4 yıl önce Şikayet Et
    abd ile biz korede afganistanda savaştık .... biz gene abd ile heryerde savaşırız........ orta doğuda abd nin en büyük müttefiki türkiyedir............. artık sahada büyüklervar avrupa çöküyor.......
    Cevapla
  • Dünya 4 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın kanını amerika israil fransa almanya ispanya ingiltere vve bunun gibi ülkeler emiyor. Ne birliğinden bahsediyorsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Seçim için hazırlıklar tamam! İlk önce o şehirlerin sonuçları gelecek