Almanya'dan NATO hamlesi: Soçi'yi bozmak istiyorlar

Türkiye ile Rusya arasında Soçi’de imzalanan 'Suriye mutabakatı', Almanya'yı rahatsız etti. Almanya, Soçi Mutabakatı’nı ve Türkiye'nin güvenli bölge planını bozmak için hazırladıkları Rojava'da 'uluslararası güvenli bölge' planını alelacele NATO’ya sundu.

Almanya'dan NATO hamlesi: Soçi'yi bozmak istiyorlar
Almanya'dan NATO hamlesi: Soçi'yi bozmak istiyorlar
GİRİŞ 25.10.2019 11:47 GÜNCELLEME 25.10.2019 14:26
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Rusya arasında Soçi'de imzalanan 'Suriye mutabakatı'ndan rahatsız olan Almanya, "mutabakatı bozmak için" Rojava'da "uluslararası güvenli bölge" planını NATO'ya sundu.

 

 

Türkiye'nin Suriye'deki savaşı durdurmak ve mülteci krizini çözmek için savaşın başladığı günden beri Avrupa ülkelerine yaptığı bütün çağrılara kulak tıkayan Batı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında Soçi'de imzalanan mutabakatı bozmak için harekete geçtiler.

Türkiye'nin güvenli bölge kurma çağrılarına karşı çıkan Almanya, Soçi Mutabakatınının imzalanmasından sonra, alelacele NATO'yu devreye sokma girişimlerini hızlandırdı. Türkiye'nin güvenli bölge planını akamete uğratmak isteyen Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulması konusundaki önerisini NATO'ya sundu.

 

 

Kramp-Karrenbauer, "Soçi anlaşması barış getirmedi ve uzun vadede siyasi çözüm için bir temel sunmuyor. Uluslararası toplumu içeren bir çözüm için uğraşıyoruz" dedi.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Almanya'nın önerisinin ABD'den destek gördüğü iddia edilirken; NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise öneri hakkında Kramp-Karrenbauer'la görüştüğünü söyledi.

Stoltenberg basına yaptığı açıklamada, "Nasıl ilerleyeceğimiz konusunda NATO müttefiklerimizin önerileri olmasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. NATO Genel Sekreteri, olası bir siyasi çözümün "sahadaki tüm aktörleri" kapsamasına ise, doğrudan Rusya'yı ima etmese de, temkinli yaklaştı.

ALMAN BAKANDAN ÇİRKİN İFTİRALAR

Bakan Annegret Kramp-Karrenbauer perşembe günü yaptığı açıklamada, "NATO müttefikimiz olan Türkiye'nin devletler hukukuna aykırı bir şekilde bir bölgeyi ilhak ettiği ve insanların buradan sürüldüğü, bir gerçektir" ifadelerini kullanmıştı.

ALMAN VEKİL LAMBSDORFF: KRAMP-KARRENBAUER YANLIŞ BİLGİLER YAYIYOR

Alman siyasetinin etkili isimlerinden Hür Demokrat Parti meclis grubunun dış politika sözcüsü Alexander Graf Lambsdorff, Savunma Bakanını yanlış bilgiler yaymakla suçlayarak "Savunma Bakanı böylesine ciddi konularda kamuoyunda yeterince donanımlı olmadığını gösteriyorsa bu çok üzücü" sözleriyle Alman bakana cevap vermişti.

"BU TATMİN EDİCİ BİR ÇÖZÜM DEĞİL"

Diplomatlardan alınan bilgiye göre, Almanya Savuma Bakanı Kramp-Karrenbauer Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısında müttefiklere, Rojava'da uluslararası güçlerin kontrolu altında oluşturulacak bir bölgenin yerlerinden olan sivillerin korunması ve DEAŞ militanlarına karşı mücadelenin devam etmesini sağlayabilmesi için bu süreçte Rusya'nın da katkısına ihtiyaç duyulacağı mesajını verdi. Ancak toplantıda, Türkiye-Suriye sınırında devriye gezme misyonunun sadece Türkiye ve Rusya'ya bırakılamayacağını savunan Alman Bakan, gazetecilere yaptığı açıklamada "Statüko tatmin edici bir çözüm değil" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE'YE KARŞI BİRLEŞTİLER

Amerikan haber ajansı AP ise, ilk kez Ortadoğu'da askeri bir misyon önerisinde bulunan Berlin'in ortaya attığı bu fikrin, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'den asker çekmesi ve hemen ardından Türkiye'nin askeri operasyon başlatmasıyla sarsılan NATO ittifakını en azından "kendine getirmede" olumlu katkı sunduğu yorumunu yaptı.

Avrupa, Türkiye'nin Rojava'ya yönelik sınır ötesi operasyonuna sert tepki göstermiş, bazı AB ülkeleri Türkiye'ye silah satışlarını askıya almıştı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper da Brüksel'de yaptığı açıklamada, Türkiye'nin askeri müdahalesinin "haklı bir gerekçeye dayanmadığını" savunmuştu.

Türkiye ve Rusya arasında Soçi'de varılan anlaşmanın ardından Ankara, bölgedeki askeri operasyonlarını durdurmayı kabul etti. Ancak Barış Pınarı Harekâtı'na karşı çıkan ve terör örgütü YPG'ye destek veren Almanya ve Fransa gibi birçok Avrupa ülkesi, Türkiye'nin YPG ve silahlarını sınır bölgelerinden uzaklaştırma planına karşı çıkıyor.

KAYNAK: TİMETÜRK, HABER7
YORUMLAR 29
  • Ter 4 yıl önce Şikayet Et
    Alman hükümeti ile alman halkı ayrışıyor, hükümet milyonlarca mülteci getirmeyi planlarken halkı buna karşı çıkıyor.
    Cevapla
  • Ter 4 yıl önce Şikayet Et
    Sakla samanı gelir zamanı
    Cevapla
  • k-keskin 4 yıl önce Şikayet Et
    o kapılar açılmadıkca daha çok şeyler göreceğiz yalan fitne iftira gibi
    Cevapla
  • Ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    V u r a c a k s i n
    Cevapla
  • Selahaddin-î Eyyûb 4 yıl önce Şikayet Et
    He canım tabi,NATO gelsin Alman domuzu YPG teröristine Alman askeri üniforması giydirsin,sonrasında iyice palazlandırıp Türkiye nin başına bela bıraksın.Başka birşey varmı Hans efendi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde