BM, Barış Pınarı Harekatı ile evine dönen Suriyeli sayısını açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Barış Pınarı Harekatı'nın gerçekleştiği bölgeye son 10 günde 94 bin sivilin geri döndüğünü açıkladı.

GİRİŞ 01.11.2019 16:00 GÜNCELLEME 01.11.2019 17:22
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

9 Ekim 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'na dünyadan tepkiler gelmişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) defalarca toplanmış ve Türkiye'yi kınayan açıklamalarda bulunmuştu.

 

KENDİLERİ İTİRAF ETTİ: 95 BİN KİŞİ EVİNE DÖNDÜ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, "9 Ekim'de operasyonun başlamasıyla evini terkeden kişilerin son günlerde sayılarının artarak evlerine döndüğünü görüyoruz. Başlarda 200 bin dolayında insan evlerini terketmişti. Ama şimdi geri dönüşlerle ilgili bir hareketlilik görüyoruz. Bugün itibariyle Türkiye'nin kontrolündeki bölgeye 94 bin kişi geri döndü" dedi.

 

"100 BİN SİVİLİN DAHA EVİNE DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ"

Laerke, geri dönüşlerin son 10-14 günlük zaman diliminde gerçekleştiğinin altını çizdi. BM olarak yerinden edilmiş tüm kişilere ulaşmak ve insani yardımda bulunmak istediklerini anlatan Laerke, 100 binin biraz üzerinde sivilin de evlerine dönmeyi beklediğini kaydetti.

Laerke, bölgedeki durumu "değişken" ve "dinamik" olarak niteledi.

"EVİNE DÖNEN KİŞİ SAYISI HIZLICA ARTIYOR"

Türkiye'nin bölgede güvenliği sağlamasıyla sivillerin hızla evine döndüğüne atıfta bulunan Laerke, "(Geri dönen sivillerin) sayıları hızla artıyor. Bu akım devam ederse elbette gelecek günlerde pek çok insan evine geri dönecek" değerlendirmesinde bulundu.

SON 3 GÜNDE 20 BİN KİŞİ EVİNE DÖNDÜ

Sözcü Laerke, salı günü yaptığı açıklamada 74 bin Suriyelinin Barış Pınarı Harekatı'nın gerçekleştiği bölgeye geri döndüğünü açıklamıştı. Böylelikle son 3 günde evlerine dönen sivillerin sayısı 20 bine ulaştı.

HAREKAT ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA BAŞLATILMIŞTI

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzur getirmek amacıyla 9 Ekim'de Barış Pınarı Harekatı başlatılmıştı.

Türkiye ile ABD arasında 17 Ekim'de Barış Pınarı Harekatı'na yönelik görüşmelerin ardından 13 maddelik ortak açıklama yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 22 Ekim'de Suriye'nin kuzeyine ilişkin 10 maddelik mutabakat metni üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • mustafa 38 4 yıl önce Şikayet Et
    Bm illetler topluğu ve barbar avrupa alayınızı toplasak bir TÜRKİYE kadar olamazsınız benim tahminim bu suriyeli insanların ülkelerine dönmeleri avrupayı çok üzmüştür bundan eenndişe ve kaygı duyarlar siz kaygı duymayın biz o insanların tüm refah içinde olmalarını sağlarız evelALLAHIN İzniyle
    Cevapla
  • mustafa 38 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyy birleşmiş illetler Topluluğu size kalsaydı bu insanlar evlerine dönemezdi ssizinn en iyi bildiğiniz laf cambazlığı endişe ediyoruz kaygı duyoruz diye diiye milyonlarca mülteci insanları ahmak yerine koyup alay ederdiniz İYİKİ BENİM ÜLKEM VARDA Bu gariban insanları koruyup evlerine dönmelerine vesile olundu
    Cevapla
  • Murat 4 yıl önce Şikayet Et
    Önemli Olan Merkezi yerlerden Mültecileri uzaklaştırmak mesela İstanbul Antalya Ankara Bursa gibi yerler çok önemli buralardan bütün Mültecileri atmamız lazım. diğer iller de önemli sayılır ama buralar daha çok önemli özellikle İstanbul acilen suriyeliler den arındırılmalı.
    Cevapla
  • serkan 4 yıl önce Şikayet Et
    senin gibi ırkçılardan temizlenmeli güzel ülkem
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu karşı çıkanlar bir gün bizim karşımıza eli pençe divane özür dileyerek gelecekler.
    Cevapla
  • EMİN 4 yıl önce Şikayet Et
    Güvenli bölgeye ne kadar çok dönüş olursa pkk pyd hdp deaş chp yahudiler azınlıkta kalır dönüşler çok olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!