ABD, Irak ve Lübnan'daki sorunlardan İran'ı sorumlu tuttu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak ve Lübnan'da şiddetli protestolara neden olan sorunlardan İran'ın sorumlu olduğunu ileri sürdü.

ABD, Irak ve Lübnan'daki sorunlardan İran'ı sorumlu tuttu
ABD, Irak ve Lübnan'daki sorunlardan İran'ı sorumlu tuttu
GİRİŞ 06.11.2019 09:51 GÜNCELLEME 06.11.2019 09:58
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bakan Pompeo, bölgedeki gelişmelere ilişkin, Twitter'dan yazılı açıklama yaptı.

 

 

Ülke içindeki işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi sebeplerle başlayan protestolara dikkati çeken Pompeo, "Irak ve Lübnan halkı ülkelerini geri istiyor. İran rejiminin devrim adı altında ihraç ettiği tek şeyin yolsuzluk olduğunu görüyorlar. Irak ve Lübnan halkı kendi söylemlerini, (İran'ın ruhani lideri) Ali Hamaney'in dayatmasından kurtarmayı hakediyor." ifadesini kullandı.

IRAK'TAKİ KANLI GÖSTERİLER

 

 

Iraklılar, işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliğini protesto etmek amacıyla ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. Ülkede, 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de tekrar başlamıştı.

Birleşmiş Milletler Irak Misyonu, 1 Ekim'den bu yana devam eden gösterilerde 254 göstericinin hayatını kaybettiğini, binlercesinin de yaralandığını duyurmuştu.

LÜBNAN'DA HÜKÜMETİ İSTİFAYA ZORLADILAR

Lübnan'da ise 17 Ekim'de ekonomik sorunlar ve yeni vergiler nedeniyle başlayan protestolar, teknokratlardan oluşan bağımsız küçültülmüş yeni bir hükümet kurulması talebiyle devam ediyor.

Başbakan Saad el-Hariri hükümeti, 21 Ekim'de ülkedeki ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bazı kararlar almış ancak bu kararların protestoları durdurmaya yetmemesi üzerine, Hariri 29 Ekim'de "Lübnanlıların yüce çıkarlarını savunacak yeni bir hükümetin kurulmasına kanaat getirdiğini" belirterek, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a istifasını sunmuştu.

Avn da istifasını sunan Hariri'den yeni hükümet kuruluncaya kadar görevini sürdürmesini istemişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Öo 4 yıl önce Şikayet Et
    Öküz öldü ortaklık bozuldu Ortadoğu’yu İran eliyle cehenneme çeviren ABD şimdide kullandığı kirli bezi atıyor mu başka bir senaryo mu yazıyor belli değil Ama bir gerçek var İran dan dost olmaz
    Cevapla
  • cevap 4 yıl önce Şikayet Et
    Sanki bilmiyoruz sizin oldugunuzu zalimler
    Cevapla
  • Vahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Doğru PETROLUN tamamını çalıp o halka karın doyuracak kadar kendi malından vermeyen ABD nin hiç suçu olamaz...Hırsızın suçu zayıflayınca oluşur...
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    neden amerikada hiç kargaşa yok neden kaos yok hep amerika haricinde dünyanın bütün ülkelerinde kaos var
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor