Erdoğan son kararını resmen açıkladı: Konuyu NATO'ya taşıyacağım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Güvenli Bölge" ile alakalı son dakika yaptığı açıklamada, konuyu NATO Toplantısına taşıyacağını söyleyerek, "NATO ülkelerinin tavrını göreceğiz. Olumlu yaklaşım alırsak ilk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adım atabiliriz" dedi. Erdoğan, Trump'ın "Bunları vatandaş olarak alamaz mısınız?" sorusuna da cevap verdi.

GİRİŞ 14.11.2019 16:45 GÜNCELLEME 14.11.2019 17:35
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti dönüşü medya mensuplarının sorularını yanıtladı. Gelen son dakika haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında oluşturulan "güvenli bölge" hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.

"GELİN ŞU GÜVENLİ BÖLGEYİ HALLEDELİM"

ABD'nin silah verdiği PKK-PYD'nin dışına çekilmesi istenen 32 kilometre hat sonunda PKK-PYD ilişkisi bu hattın ötesinde devam ederse Türkiye'nin stratejisi nasıl olur?

Sayın Trump ve senatörlerle konuşurken kendilerine de söyledim; burada en önemli konu 20 mil yani 32 kilometre derinlik. Sayın Trump 444 km genişlik olarak kendisi söyledi bunu. Biz şu anda Tel Abyad ile Resulayn arası 120 kilometreyi kontrol altına aldık. Tabi derinlikle birlikte alan 4 bin kilometrekarenin üzerinde. "Güvenli bölge teklifini biz Obama'ya yapmıştık. Sizin döneminizde de yaptık. Gelin şimdi şu güvenli bölgeyi halledelim" dedik. Trump buna yanaştı, "Bunu Avrupa ülkelerine de söyledim" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine eşlik eden gazeteciler...

KONU NATO'YA TAŞINACAK

Allah nasip ederse 3-4 Aralık NATO Liderler Toplantısı'nda da ben güvenli bölge konusunu gündeme getireceğim. Orada güvenli bölge konusunu gündeme getirdiğimizde NATO ülkelerinin tavrı ne olacak göreceğiz. Bu iş lafla olmuyor. Türkiye olarak biz zaten şu ana kadar yapacağımızı yaptık, yapıyoruz. NATO Zirvesi'nde olumlu yaklaşımlar alabilir ve en azından bir uluslararası donörler ya da NATO ülkeleri donörler toplantısından bir şeyler çıkartabilirsek, zaten bunun plan proje çalışmasını yaptık. İlk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adımları atabiliriz. Barış koridorunda biz konutlar, sağlık merkezleri, okullar ve kamu binaları inşa ettiğimiz anda buranın havası zaten değişecek.

"TRUMP SİZ ALAMAZ MISINIZ?" DİYE SORDU

"Demografik yapıyı mı değiştiriyorsunuz?" diyorlar. Bunun demografik yapıyla ne ilgisi var? Orada oturanlar varsa biz zaten onları direkt kendi yerlerine taşırız. Kim bunlar? Suriyeliler. Oraya onlar gelip oturacak. Diyorlar ki "Siz İdlib'dekileri mi oraya getireceksiniz?" İdlib'deki ile bunun alakası yok ki. Şu anda bizim derdimiz Türkiye'de olanları bir an önce kendi topraklarına kavuşturmak. Gayretimiz bunun için. Yapacağımız iş bu. Bu bizi biraz rahatlatacak. Biz şu anda çadır kentleri neredeyse tamamen kaldırdık. Konteyner kentler var bir de. Bunun dışında şehirlere yayıldılar. Mesela Trump dedi ki "Bunları vatandaş olarak alamaz mısınız?" Dedik ki "Biz zaten şu anda seçici olarak alıyoruz. Bunların içinde doktoru var, mühendisi var, avukatı var, öğretmeni var, ebeler var. Bunlar şehirlerde kendileri yerleşiyorlar. Biz bunları zaten vatandaş yapıyoruz. Fakat bir de bunların dışında çok çok zor durumda olup, kötü şartlarda yaşayanlar da var. Biz istiyoruz ki bunları da buralardan kurtaralım ve onlar da kendi topraklarında çok daha huzur içinde yaşama imkanı bulsunlar. Trump "Bu konuda ben Avrupa ülkelerine gerekli çağrıyı yaptım" diyor. Kendisi "Biz şu kadar veririz" demedi ama ben zorlayacağım."

YORUMLAR 22
  • ferhat s 4 yıl önce Şikayet Et
    suriyelileri ABD ve AB alsinlar vatandasliga
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump çok hevesliyse Amerika’ya gönderelim, onlar vatandaş yapsın. Meksika’ya duvar ören adamın dediğine bak
    Cevapla
  • vedatcan 4 yıl önce Şikayet Et
    NATONUN NE İŞİ VAR LİBYADA, geldik nato suriyeye girsine
    Cevapla
  • Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Gadafi'in 140 Milyar-Doları kayıb, hepsi arıyor.
    Cevapla
  • SORU 4 yıl önce Şikayet Et
    NATO neden Filistin'e Gazze'ye girmiyor?
    Cevapla
  • Vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    Trump niye suriyelileri almıyorda bize bunları siz alın diyor, bu adam bizi ne olarak görüyor. Hala suriyelileri ne yapacağız derdine düşeceğimize, bunların ülkeleri yokmu, zaten suriyede iç savaş bitti, hala bunları göndermemek için neden diretiyorsunuz, lütfen ama yeter artık, milletimize de yazık, kendi vergilerimizden 40 Milyar Dolar harcamışız, milletimizinde paraya ihtiyacı var, işçiye memura verilen zamları kısıp, garibandan kısıp hala suriyelilere harcamının bir anlamı yoktur artık, millet mültecilerin tamamının ülkelerine gönderilmesini istiyor, bu kadar basit, öğdetmenide onların olsun, ebeside, dokmtoruda, gitsinler kendi ülkelerine hizmet etsinler. Lütfen ama yeter.
    Cevapla
  • Vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    Reisimiz Sayın Recep Tayip Erdoğan'ın bu konunun üsttesinden geleceğinden şüphemiz yoktur, zaten başka bir parti olsa bunu asla başaramazdı ve bu süreci yürütemezdi. Trump bile Reisimize hayran. Karizman yeter Reis, Allah (c.c.) seni hep korusun.
    Cevapla
  • Vatan 4 yıl önce Şikayet Et
    gariban isimli yorumcu, suriyede sadece müslüman arapmı var. Orada Türkmenler yokmu, onlar niye ülkelerini terketmiyor. Bu suriye seviciliğini abartmanın anlamı yoktur,abarttıkça abartmışsın, suriyedeki iç savaşı engelleseydik, ki bunu yapabilirdik, bu sayede pkk/ypg denen o hainler de sınırımıza yerleşemezdi, bu kadarda sorun olmazdı. Sen önce şunu hala anlamamışsın ve görmek te istemiyorsun, Barış Pınarı Harekatında filistin bile bize destek vermedi, sen hala çıkmışsın uçuk hayallerden bahsediyorsun. Araplardan bu zihniyet olduğu sürece ne ABD ortadoğudan çıkar, neden bize araplardan dost olur, boşversene sen.
    Cevapla
  • gariban 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyelilerin komşun olduğundan ve orayı saran ateşin bizide yakabileceğinden habersiz gibi yazıyorsun. Millet binlerce kilometrelerden gelip orayı kendi kafalarına göre dizayn etmeye ve Suriyeli Müslüman Arapları kovarak yerine Ateist Kürtleri ve Türkiye'yi ateş çemberi ile sarmak istiyorlar. Halbuki Suriyeliler bizim için altın yerleştirmek bir fırsattır ve istikbalde onlara yaptığımız iyiliklerin karşılığını kat be kat alacağız. Büyük ihtilmal ile Büyük İsrail'in kuruluşuna karşı bizim yanımızda savaşcaklar ve bir çok konuda birbirimize arka çıkacağız. Herkesi kovarak vatanını sevdiğini iddia edemesin, çok çok vizyon sahibi olmadığını belli edersin
    Cevapla
  • oğuzhan 4 yıl önce Şikayet Et
    bu insanların petrolünü çalıyor trump denen ahlaksız. O halde gereken yardımı da parasal olarak fazlasıyla verecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ROKETSAN yeni lazer silahını test etti! İşte o anlar...
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!