İran fena karıştı! Fransa, Almanya, Rusya ve Türkiye'den açıklama

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan son dakika açıklamasında, İran'daki zam eylemlerinin ardında dış güçlerin olabileceği duyuruldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, "Son günlerde İran'da yaşanan olayların bir an önce bitmesini ve İran'ın huzura kavuşmasını diliyoruz" açıklamasında bulundu. Almanya ise, Tahran yönetimine "meşru protestolara" saygı duyması yönünde çağrıda bulundu. Bir açıklamada Fransa'dan...

GİRİŞ 18.11.2019 14:20 GÜNCELLEME 18.11.2019 15:26
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden olan İran'da, devlet tarafından sübvanse edilen benzine yüzde 50 zam yapıldı. Başkent Tahran olmak üzere, onlarca kentte sokağa çıkan halk, benzine yapılan zamma tepki gösterdi.

 

 

RUSYA: OLAYLARIN ARKASINDA DIŞ GÜÇLER VAR

Şu ana kadar iki kişinin öldüğü çok sayıda kişinin de yaralandığı protestolar hakkında Moskova yönetiminden flaş bir iddia ortaya atıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Dairesi Başkanı Zamir Kabulov tarafından yapılan son dakika açıklamasında, İran'daki zam eylemlerinin ardında dış güçlerin olabileceği belirtildi. Kabulov, "Durum hali hazırda zor ve gergin. Burada, yabancı güçler de aktif olarak çalışıyor. Bu yüzden tüm aktörler, hep birlikte olayların tırmanmasına katkıda bulundu" dedi.

 

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Dairesi Başkanı Zamir Kabulov...

HAMANEY DE BENZER BİR AÇIKLAMA YAPMIŞTI

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, zamma destek verdiğini açıkladığı açıklamada, "Bazı insanlar şüphesiz bu karardan endişe duyuyorlar... Ama sabotaj ve kundaklama eylemleri bizim halkımız tarafından değil, holiganlar tarafından yapılıyor. Devrim karşıtları ve İran düşmanları, her zaman sabotaj ve güvenlik ihlallerini destekledi. Bugün de bunu yapmaya devam ediyorlar" demişti. Hamaney ayrıca, akaryakıt zammının uzman görüşlere dayandığını söyleyerek desteklenmesi çağrısı yapmış, güvenlik güçlerine de "görevlerini yerine getirmeye" davet etmişti.

FRANSA, ALMANYA TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İran'da artan eylemler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Çavuşoğlu, "Son günlerde İran'da yaşanan olayların bir an önce bitmesini ve İran'ın huzura kavuşmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya ise, Tahran yönetimine "meşru protestolara" saygı duyması yönünde çağrıda bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, "Fransa, İran'ın çeşitli şehirlerinde gerçekleşen gösterileri yakından takip ediyor" denildi.

RUHANİ DE ZAMMI SAVUNMUŞTU

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 yıldır benzine zam yapmadıklarını belirterek, artışın halkın menfaatleri doğrultusunda ve dar gelirli vatandaşlara yardım amacıyla yapıldığını ifade etti. Ruhani, ekonomik krize rağmen hükümetin artıştan kazanç elde etmeyi amaçlamadığını ve tüm gelirin 60 milyon kişiye dağıtılacağını vurguladı.

İRAN İÇİŞLERİ BAKANINDAN TEHDİT GİBİ UYARI

İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli, ülkede devam eden protestolara ilişkin yaptığı açıklamada "Şimdiye kadar müdahale etmekten sakınan güvenlik güçleri, gösterilerin bu şekilde devam etmesi halinde düzeni sağlamak için gerekli adımları atmak zorunda kalacaktır" dedi.

SOKAKLAR ATEŞE VERİLMİŞ, MERKEZ BANKASI BİNASI YAKILMIŞTI

İran'daki gösterilerde halk sokaklara indi. Gece ve gündüz aralıksız 10'dan fazla kentte devam eden eylemlerde sokaklar ateşe verildi. Huzistan eyaletinin Behbahan kentinde yer alan İran Merkez Bankası binası da yakılmıştı.

RUHANİ'DEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA GELMİŞTİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçtiğimiz günlerde, ülkenin güneyindeki Kirman eyaleti yetkilileriyle bir araya gelmişti. ABD'nin ambargosundan dolayı petrol satışındaki azlıktan şikayet eden Ruhani, "1979'daki devrimden bu yana en ağır günleri ve ayları yaşıyoruz. Şimdiye kadar petrol satışında ve bir petrol tankerinin hareketinde bu kadar sorun yaşamamıştık" ifadelerini kullanmıştı.

Ruhani'den itiraf gibi açıklama: En ağır günlerimizi yaşıyoruz

ZAM HABERİ ÜLKEYİ KARIŞTIRDI

İran'da devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruş) bin 500 tümene yükseltilmişti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene çıkartılmıştı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 34
  • Ali hamza1907 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha beter olun bebek katilleri ve yahudi dostları siz insanların evine ates düşürdünüz sizinde düşecek tabi
    Cevapla
  • Seref 4 yıl önce Şikayet Et
    İran en büyük münafıktır.
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Batinin yaptirimlari savas sebebidir iran halkini ac birakip birbirlerine saldirmalarini planlayan bati ya savasla cevap vermelidir acil nükleer silah üretmelidir
    Cevapla
  • Direniş ekseni 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu batı denen islam müslüman düşmanı necasetlwr gıbı gıbı yorum yapan aşaglık fıtnecılerı avuclarını yalayacak .. İran türkiye ve pakıstan şuan emparyalozme karsı dık durmaya calısan bıkac musluman ülkedir .. Mezhepçi çomarlar ötede zırlasınbıraz
    Cevapla
  • 777 4 yıl önce Şikayet Et
    emperyalizmle ciddi bir savaşını görmedik.suriye'de Afganistan'da ırak'ta Yemen'de müslümanlara karşı pek çetin.israil Suriye'de İranlıları vuruyor karşılık yok.ama merak etme en sert şekilde göstericileri bastırır.yani yine bizim coğrafyadan öldürür.ha bu arada mezhepçilerden- ha sünni ha şii mezhepçi farketmez -ümmetçi olmaz.iranlı mollalarda şii fanatiklerdir.
    Cevapla
  • malatya 4 yıl önce Şikayet Et
    fransa ne ayak . sen kendin sari yelekkilerle uğraş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil