Genç belediye başkanından kentin en fakirlerine 500 dolar maaş

Kaliforniya'da 2012'de ekonomik kriz nedeniyle iflasını duyuran, ancak daha sonra gelişme kaydeden Stockton şehrinde şubat ayından beri kentin en yoksul 125 kişisine koşulsuz-şartsız 500 dolar ödeme yapılıyor. Vatandaşlar aldıkları maaşı gıda, alışveriş, fatura ve benzin almaya harcadı.

Genç belediye başkanından kentin en fakirlerine 500 dolar maaş
Genç belediye başkanından kentin en fakirlerine 500 dolar maaş
GİRİŞ 15.12.2019 20:56 GÜNCELLEME 15.12.2019 20:56
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

ABD'de Kaliforniya eyaletinin küçük şehri Stockton'da, kentin en yoksulları arasında yer alan 125 kişiye şubat ayından bu yana koşulsuz-şartsız ayda 500 dolar (yaklaşık 3 bin TL) ödeme yapılıyor. 

 

Uygulamayla ilgili Business Insider'a konuşan Stockton Belediyesi'nin 29 yaşındaki Başkanı Michael Tubbs, denemeden elde edilen ilk bulguların başarı elde edildiği yönünde olduğunu söyledi.

Ekonomik kriz nedeniyle 2012'de resmen iflasını duyuran, ancak sonraki yıllarda önemli bir iyileşme kaydeden şehirde halen nüfusun 4'te birinin federal yoksulluk seviyesinin altında. 

 

MAAŞLARINI GIDAYA, ALIŞVERİŞE VE BENZİNE HARCADILAR

Pilot çalışmadan gelen ilk verilere göre, temel gelir uygulamasından istifade eden kişiler şu ana kadar maaşlarının yüzde 40 kadarını gıdaya, yüzde 24’ünü Walmart ya da ucuz mağazalar gibi yerlerde alışverişe, yüzde 11’ini fatura ödemelerine ve yüzde 9’nu da benzin almaya veya arabalarını tamir ettirmeye harcadı.

Tubbs’a göre bu bulgular, temel gelir hizmeti sunulan halkın elde ettikleri parayı mecburi masraflarına ayırarak akıllıca harcadığını gösteriyor.

Bu gelir sistemine karşı çıkanlarsa nakit ödemelerin insanların iş bulma gayesi taşımalarını zayıflattığını ve maaş ödenen kişileri önemsiz harcamalar yapmaya sevk ettiğini ileri sürüyor.

Söz konusu çalışmayı iki yıl kadar önce ilk duyurduğunda bazı kişilerin “ürkütücü ya da çılgınca” bulduğunu aktaran Tubbs, “Şimdiyse bir şekilde yaygın hale geldi. Halk bu sistemin iyi taraflarını gerçekten tartışıyor. Çok başarılı olduğumuza inanıyorum” dedi.

KAYNAK: INDEPENDENT TÜRKÇE
YORUMLAR 18
  • erhan gök 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika filmlerdeki gibi değil arkadaşlar. Neredeyse her gün Amerikan belgeselleri izliyorum, belgesellerdende anladığım kadarıyla fakirlik kol geziyor. Sadece araba almakla yaşanmaz. Amerika Japonya ve Almanya dünyanın en gelişmiş 3 ülkesi ama halkın tamamı bunu hissetmiyor. Yarısı zengin yarısı fakir
    Cevapla
  • Deli Dumrul 4 yıl önce Şikayet Et
    Verdikleri 500 dolar bizim gözümüze büyük geliyor. Abd de belki de, 50 lira.
    Cevapla
  • resul gardas 4 yıl önce Şikayet Et
    tesekkurler. aynen öyle. burada 2000 tl ile asgari gecim varsa orada 3000 dolar asgari. yani verilen 500 dolar 6 da yada 10 da 1 e geliyor
    Cevapla
  • AMERİKALI ERSİN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben amerikada yaşıyorum. Ailemi geçindirebilmek için 2 iş yapıyorum. Günde 14 ile 16 saat arası çalıyorum. Eğer amerikada aylık kazancın 5000 doların altımdaysa aileyi geçindirmen zor.. Amerika da asgari ücretle geçinmek imkansız. Ayrıca pompacı olurum Donald amcada çalışırım derseniz aç kalırsınız. Amerika da ev almak istersen ömür boyu bankaya ödeme yapmalısın..
    Cevapla
  • Sipahi 4 yıl önce Şikayet Et
    Keşke bu söylediklerini,içimizdeki kör sağır ve nankörlerde bilseler...
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerika muhteşem bir ülke Ama tek sıkıntı ekonomi bir tavan yapıyor bir çöküyor Yinede uzun vadeli olmuyor
    Cevapla
  • Süleyman 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerikada 350 milyon insanın 50 milyonu aç. Vahşi kapitalizmin merkezi amerikadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu