Türkiye, ABD ve BM'den açıklama gelmişti! Salah Kaşıkçı'dan flaş sözler

Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluk binasında öldürülen muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın oğlu Salah Kaşıkçı, Suudi Başsavcılığı'nın babasının davasında 5 sanık hakkında idam kararı vermesinin ardından yaptığı açıklamada, "adaletin yerini bulduğunu" söyledi. Öte yandan konu ile ilgili ABD, BM ve Türkiye'den de açıklamalar geldi.

Türkiye, ABD ve BM'den açıklama gelmişti! Salah Kaşıkçı'dan flaş sözler
Türkiye, ABD ve BM'den açıklama gelmişti! Salah Kaşıkçı'dan flaş sözler
GİRİŞ 24.12.2019 06:25 GÜNCELLEME 24.12.2019 11:50
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan Salah Kaçıkçı, "Yargı adaleti iki ilkeye dayanır: adalet ve davanın hızı. Adaletsizlik ve gecikme olmamıştır. Bugün adalet yerini bulmuştur. Bizler merhum Cemal Kaşıkçı'nın oğullarıyız. Suudi yargısına her düzeyde güven duyduğumuzu, bugünkü kararın adil olduğunu ve adalete ulaştığımızı teyit ediyoruz. Allah'a şükürler olsun" ifadelerini kullandı.

 

Ancak Batılı bazı eleştirmenler, Salah Kaşıkçı'nın bu değerlendirmeyi kendi iradesiyle yazdığı konusunda şüpheleri olduğu yorumunda bulundu.

 

"SUUDİ YARGISINA GÜVENİM TAM" DEMİŞTİ

Cemal Kaşıkçı'nın oğlu Salah Kaşıkçı, babasının 2 Ekim 2018'de öldürüldüğü cinayetin yıl dönümü öncesi yaptığı açıklamada da, Suudi yargı sistemine "tam güven duyduğunu" söylemişti.

Son Dakika! Cemal Kaşıkçı davasında idam kararı

5 KİŞİYE İDAM KARARI

Suudi Arabistan Başsavcılığı, İstanbul'daki konsolosluk binasında öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verildiğini açıkladı.

Suudi Başsavcı Sözcüsü Şelan el Şelan, Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda Ekim 2018'de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasının tamamlandığını duyurdu.

Davada yargılanan 11 sanıktan 5 kişinin idamına, cinayetin üstünü örtmekle suçlanan 3 kişinin ise toplam 24 yıl hapsine hükmedildiğini belirten Şelan, söz konusu kararın temyize açık olduğunu, hangi sanıkların hangi cezayı aldığına ilişkin net açıklamanın nihai karardan sonra yapılacağını dile getirdi.

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı davasında 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verilmesi kararına, "Emri verenler özgürce dolaştığı gibi, soruşturma ve yargılama sürecine bile dahil edilmediler, adaletle örtüşmeyen gülünç bir karar" ifadeleriyle tepki gösterdi.

Callamard, Kaşıkçı davasında sanıklar hakkındaki kararın açıklamasının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, soruşturma, kovuşturma ve yargı sürecindeki "gülünçlüğün" devam ettiği değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası hukuk kuralları gereği kamuya açık olması gereken duruşmaların kapalı kapılar ardında yapıldığın belirten Callamard, 18 Suudi yetkilinin ise Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda 10 gün boyunca olay yerindeki delilleri ortadan kaldırarak Minnesota Protokolü'ne göre "adaleti engellediklerini" ifade etti.

Uluslararası insani hukuka göre, Kaşıkçı'nın ölümünün yargısız infaz olduğunu ve bundan Suudi Arabistan devletinin sorumlu tutulması gerekirken hiçbir şekilde sorumluluk atfedilmediğini belirten Callamard, Kaşıkçı cinayetinde Veliaht Prens Muhammed bin Selman gibi cinayete izin veren ve göz yumanlar ile emir komuta zinciri hakkında soruşturma yürütülmediğini kaydetti.

Mahkemenin Kaşıkçı cinayetinin kasıtlı değil, kaza olduğuna hükmettiğini ancak katillerin cesedi parçalara ayırdığı ve bunun planlama gerektirdiği göz önünde bulundurulduğunda bu karara varmanın gülünç olduğunu ifade eden Callamard, şu değerlendirmede bulundu: ''Veliaht Prens, bunun kaza olduğunu savunmuştu, hakimin de kimi dinlediği ortada. Tetikçiler idama mahkum edildi, emri verenler ise özgürce dolaştığı gibi, soruşturma ve yargılama sürecine bile dahil edilmediler, adaletle örtüşmeyen gülünç bir karar. Bir gazetecinin öldürülmesinin cezasız kalması politik baskı, yolsuzluk, görevin kötüye kullanılması, propaganda ve hatta uluslararası suçları ortaya koyuyor ve bunların hepsi Cemal Kaşıkçı cinayetinde mevcut.''

ABD'DEN AÇIKLAMA

Bu arada karara ilişkin bir açıklama da Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD'li yetkili, Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olanları sorumlu tutmanın "önemli bir adım" olduğu yorumunda bulundu. Yetkili, "Karar bu korkunç suçtan sorumlu olanlardan hesap sorulması adına önemli bir adım ve Suudi Arabistan'ı adil ve şeffaf yargı sürecine devam etmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Cemal Kaşıkçı cinayeti hakkında Suudi Arabistan’da mahkeme tarafından açıklanan karar beklentileri karşılamaktan uzaktır" denildi

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 37
  • sel yaz 4 yıl önce Şikayet Et
    günü gelirse amerika salah kaşıkçıyı hakim selmanı sanık yapar , o cografya böyle bir yer.
    Cevapla
  • Gogul48 4 yıl önce Şikayet Et
    Baban ölmedi.
    Cevapla
  • Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    İdamı görmeden inanmam. İnandırıcı gelmiyor.
    Cevapla
  • Oktay 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaşikçinin oğullari,suudi adaletine güveniyormuş, sen geç onlari kime yuturuyorsun? Ya tehdit ediliyorlar yada para karşiliği susuyorlar.Cinayetin arkasinda suudi Prens bozuntusunun olduğunu saağar,kör olan biliyor.
    Cevapla
  • Apollon 4 yıl önce Şikayet Et
    Sen onu bana külahıma anlat.ya bunu sana söylettiler yada,sen kendi iradenle,suya sabuna dokunmadan söylediyse yazıklar olsunx
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular