Türkler dahil toplam 90 kişi katledildi! Erdoğan'dan flaş Somali açıklaması

Somali'nin başkenti Mogadişu'da bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 90 kişi öldü, 125'ten fazla kişi yaralandı. Hayatını kaybedenler arasında Türk vatandaşları da var. Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'den saldırı sonrası peş peşe açıklamalar gelirken, İhlas Haber Ajansı (İHA) katliamı El Kaide bağlantılı ve ülkede saldırılar düzenleyen Eş Şebab üstlendiğini iddia etti.

GİRİŞ 28.12.2019 16:01 GÜNCELLEME 30.12.2019 15:03
Bu Habere 86 Yorum Yapılmış

Somali'nin başkenti Mogadişu'da korkunç bir saldırı meydana geldi.

Bomba yüklü aracın, üniversite öğrencilerini taşıyan otobüsün geçişi sırasında patlatılması sonucu en az 90 kişinin hayatını kaybettiği 125'ten fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.

 

ÖLENLER ARASINDA POLİS VE ÖĞRENCİLER VAR

Hayatını kaybedenler arasında 17 polisin yanı sıra, üniversite öğrencilerin de olduğu kaydedildi.

İKİ TÜRK VATANDAŞI HAYATINI KAYBETTİ

Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Mehmet Yılmaz, yaptığı son dakika açıklamasında, saldırıda "2 Türk vatandaşımızı kaybettiğimizi teyit ettik" dedi. Büyükelçi ayrıca, Türkiye'den ambulans uçak talep edildiğini açıkladı. Demirören Haber Ajansı (DHA) ölen 2 Türk vatandaşının ülkede yol çalışması yapan bir firmada görevli olduğunu duyurdu.

BİR TÜRK'ÜN KİMLİĞİ BELLİ OLDU

Saldırıda hayatını kaybeden iki Türk'ten birinin Denizlili Mehmet Kaplan (48) olduğu ortaya çıktı. Terör saldırısında hayatını kaybeden Kaplan’ın acı haberi, Denizli'nin Sarayköy ilçesinde yaşayan ailesine ulaştı. Kaplan Ailesi'nin yaşadığı apartmana Türk bayrağı asıldı. Sarayköy Belediyesi tarafından ise taziye çadırı kuruldu.

YARALILAR ARASINDA TÜRK YOK

Yılmaz, yaralılar arasında Türk vatandaşı olmadığı kaydetti. Yımaz ayrıca, yaralıların birçoğunun Mogadişu'da bulunan Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi.

TÜRKİYE'DEN PEŞE PEŞE AÇIKLAMALAR

Sosyal medya hesabı Twitter'dan açıklama yapan cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Mogadişu'daki terör saldırısını lanetliyor, saldırıda hayatını kaybeden 2 vatandaşımıza ve Somalili kardeşlerime Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Milletimize ve kardeş Somali halkına taziyelerimi iletiyorum. Türkiye her zaman Somali'nin yanındadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Mogadişu'da meydana gelen hain terör saldırısında hayatını kaybeden iki vatandaşımıza ve diğer masum Somalili kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Kardeş Somali'nin daima yanında olacağız. Teröre karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. Biz terörün her türlüsünü lanetleniyoruz, her türlüsüyle mücadelemizi sürdüreceğiz. Dostlarımıza ve kardeşlerimize de en güçlü desteği vermeye devam edeceğiz. Somalili kardeşlerimizi bugüne kadar hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bundan sonra da yalnız bırakmayacağız" ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise, "Somali'de 2 vatandaşımızla birlikte 80 civarında kişinin hayatını kaybettiği terörist saldırıyı lanetliyorum. Menfur saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza ve kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum. Ülkemiz, terörle mücadelede Somali'nin yanındadır" dedi.

Dost Somali halkına ve hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına baş sağlığı dileyen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Somali'de gerçekleşen saldırı, terörün ne denli insanlık düşmanı bir yöntem olduğunu göstermesi bakımından acil bir uyarıdır. Bu acı olay, Türkiye'nin terörün her türlüsüne karşı yürüttüğü kararlı ve örnek mücadelenin haklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve cerrahi ekipten oluşan 20 personeli Mogadişu'ya göndereceklerini bildirdi. Twitter hesabından Somali'deki saldırıyı lanetlediğini belirten Koca, "Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine ve dost Somali halkına başsağlığı diliyorum. Recep Tayyip Erdoğan Hastanemizdeki personelimiz bölge halkının yanındadır. UMKE ve cerrahi ekipten oluşan 20 personelimizi Mogadişu'ya gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜRK YARDIM UÇAĞI SOMALİ'YE GİTTİ

Milli Savunma Bakanlığı "Somali'deki alçak terör saldırısında yaralanan Somalili kardeşlerimize destek olmak amacıyla sağlık personeli ve sağlık malzemesi götürecek TSK'ya ait uçağımız Kayseri'den kalktı" ifadelerini kullandı.

"SALDIRIYI ÜSTLENDİLER" İDDİASI

İhlas Haber Ajansı (İHA), katliamı El Kaide bağlantılı ve ülkede saldırılar düzenleyen Eş Şebab üstlendiğini iddia etti. Örgüt son dönemlerde kontrol noktaları ve deniz kenarındaki oteller gibi yüksek profilli yerleri hedef alıyordu.

Bir Somali vatandaşı, saldırı sonrası.(Reuters)

EN KANLI SALDIRILARDAN

Saldırının, Mogadişu'nun yakın tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olduğu kaydedildi. Öte yandan eş-Şebab'ın 2017 yılında düzenlediği terör saldırısında, 550 kişi yaşamını yitirmişti.

Somali'deki saldırıda 2'si Türk vatandaşı 80 kişi hayatını kaybetti

EŞ-ŞEBAB TERÖR ÖRGÜTÜ

ABD Başkanı Donald Trump başkanlık koltuğuna oturduğundan beri ABD eş-Şebab'a hava saldırıları düzenleniyor. Eş-Şebab, Somali'nin güney ve merkez bölgelerini elinde bulunduruyor. Terör örgütünün oluşturduğu "vergilendirme" sistemi ile kendini finanse ettiği biliniyor. Bu durumu eş-Şebab'ın tüccar ve turistlerden aldığı haraç olarak yorumlayan uzmanlarsa, örgütün bu yolla yılda milyonlarca dolar gelir elde ettiğini ifade ediyor.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 86
  • Fehmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Gariban insanlara kandırıp altın cıkartıyorlar
    Cevapla
  • enver 4 yıl önce Şikayet Et
    CIA nın teröristleri. amaç belli. Türkiye'den uzak dur.
    Cevapla
  • vefa 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah ım sen bütün gazabını bela ve müsibetlerini bu saldıyı yapan ve bu örgütleri destekleyenlerin üzerine yağdır.
    Cevapla
  • kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    Amerikan Ordusu somaliye barış getirecek
    Cevapla
  • Mehmet Yel 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın laneti zalimlerin üzerine olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması