Korkulan oluyor! İran'dan son dakika ABD açıklaması: Bu sözler kaydedilmelidir

Son dakika haberi: Dünya gündemine bomba gibi düşen suikastin ardından peş peşe tehdit mesajları gelmeye devam ediyor. Irak'ta ABD'ye peş peşe saldırılar sürerken, İran Devrim Muhafızları komutanlarından Ebu Hamza'nın ardından bir açıklama da Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami'den 'ABD'nin sonu' mesajı geldi. İşte dünyanın kilitlendiği bölgeden son dakika gelişmeleri...

GİRİŞ 05.01.2020 00:54 GÜNCELLEME 05.01.2020 01:34
Bu Habere 212 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Devrim Muhafızları Ordusunun Kirman eyaleti Komutanı Gulam Ali Ebu Hamza, ABD'nin bölgedeki hayati noktalarını daha önceden tespit ettiklerini belirtti.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami'den ise "Kasım Süleymani'ye suikast, ABD'nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıç noktasıdır." dedi.

Güney Kerman eyaletindeki muhafızların komutanı General Gholamali Abuhamzeh, yaptığı açıklamada Körfez'deki gemilere muhtemel saldırılar olasılığını dile getirdi.



'UZUN ZAMANDIR İRAN TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ'

 

General yaptığı açıklamada ayrıca, “Hürmüz Boğazı, Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhrip ve savaş gemileri oradan geçiyor ... bölgedeki önemli Amerikan hedefleri uzun zamandan beri İran tarafından tespit edildi ... 35 ABD hedefi ve ayrıca Tel Aviv de ulaşabileceğimiz menzilde. ”dedi.



İRAN HEDEFİ GÖSTERDİ

İranlı komutan, ABD'yi Hürmüz Boğazı'nda hedef alacakları imasında bulunarak, "Hürmüz Boğazı Batı için hayati bir nokta ve çok sayıda Amerikan muhribi ve savaş gemisi Hürmüz Boğazı, Umman Denizi ve Basra Körfezi'nden geçiş yapıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan dış basına da yansıyan görüntülerde, İran'ın kutsal Cemkeran Camisi kubbesine kırmızı savaş bayrağı asıldı.



İRAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: ABD'NİN VARLIĞININ SONA ERME SÜRECİ BAŞLADI

İran devlet televizyonuna konuşan Selami, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

'BU SÖZLER KAYDEDİLMELİDİR'

ABD'nin saldırıyla büyük bir stratejik hata yaptığını ifade eden Selami, "Kasım Süleymani'ye suikast, ABD'nin bölgedeki varlığının sona ermesinin başlangıç noktasıdır. Bu sözler kaydedilmelidir çünkü ileride bunun gerçekleştiğini görecekler. İntikamımız geniş bir coğrafyada, zaman içinde ve belirleyici etkilerle olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Twitter hesabından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise "ABD'nin Batı Asya'daki zararlı varlığının sona erme süreci başladı." ifadelerini kullandı.

ABD'Lİ ASKERLER YOLA ÇIKTI

Arap basınında yer alan haberlere göre, ABD’li askerler Ortadoğu’ya sevk edilmeye başladı. USS Bataan amfibi hücum gemisi ve gemide bulunan yüzlerce denizci şu anda Orta Doğu’ya doğru ilerliyor.

Ortadoğu'ya hareket eden ABD askerleri




ABD'YE PEŞ PEŞE SALDIRILAR

Irak'ın Salahaddin vilayetinde ABD askerlerinin kaldığı Beled Askeri Üssü'ne füzeli saldırı düzenlendi. Eş zamanlı olarak Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği yakınlarına füzeli saldırı düzenlendi.



Yeşil Bölge'nin trafiğe açık olan kapıları güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Saldırının ardından Pentagon'dan açıklama yapılması bekleniyor.

ABD'Lİ YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA: İRAN'IN BÖLGEDEKİ UYUYAN HÜCRELERİ HAREKETE GEÇEBİLİR

Gerilim sürerken CNN’e konuşan ABD'li yetkililer, Katar ve Kuveyt'teki ABD üsleri, İran’ın bölgedeki uyuyan hücreleri tarafından hedef alınabileceğini belirtti. Yetkililer ayrıca, İran'ın bazı füzelerini, Irak’taki ABD üssüne yakın bölgeye çektiğini söyledi.

HİZBULLAH'TAN UZAK DURUN ÇAĞRISI

Irak'ta Hizbullah Tugayları, güvenlik güçlerinden, ABD askeri üslerinin bulunduğu bölgelerden uzak durmalarını istedi.

Hizbullah Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Iraklı güvenlik güçlerinden, yarın akşam saatlerinden itibaren, ABD askeri üslerinden en az bin metre uzakta durmaları istendi.

IRAK'TA DA 3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Irak Başbakanı, Kasım Süleymani, Abu Mehdi el-Muhandis ve ABD Hava saldırısında ölenler için üç günlük ulusal yas ilan etti

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Bağdat'ta ABD saldırısında öldürülen İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ile diğer 8 kişi için 3 günlük yas ilan etti.


NATO'DAN SON DAKİKA IRAK KARARI

 

NATO, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD hava saldırısında öldürülmesinin ardından, Irak'taki eğitim misyonunun faaliyetlerini geçici olarak askıya aldığını duyurdu.

NATO Sözcüsü Vekili Dylan White, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede görüşmelerin yakından takip edildiğini aktardı.

NATO'nun ABD'li yetkililerle yakın irtibatta olduğunu ifade eden White, Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in de ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydetti.

White, NATO Irak eğitim misyonunun birkaç yüz personelden oluştuğunu anımsatarak, misyonun Irak hükümetinin talebi üzerine ülkenin güvenlik birimlerini güçlendirdiğini belirtti.

White, "Irak'taki personelimizin güvenliği büyük önem taşıyor. Gerekli önlemleri almaya devam ediyoruz. Irak eğitimi misyonu devam ediyor ancak eğitim faaliyetleri geçici olarak askıya alındı." açıklamasında bulundu.

IRAK'TAN ABD KARARI: ONAYSIZ EYLEM YAPAMAZ

Irak'ta, ABD öncülüğündeki terör örgütü DEAŞ Karşıtı Koalisyon Güçleri’nin, Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil Abdülmehdi’nin onayı olmadan hiçbir eylem yapmamasına karar verildi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'nin Askeri Sözcüsü Tuğgeneral Abdulkerim Halef yaptığı açıklamada, ABD öncülüğündeki terör örgütü DEAŞ Karşıtı Koalisyon Güçleri’nin, Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Komutanı Adil Abdülmehdi’nin onayı olmadan, hiçbir eylem yapmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Öte yandan, Koalisyon Güçleri ve NATO’nun, Irak ordusunu eğitim misyonlarının askıya alınma kararına ilişkin ise Halef, “Silahlı Kuvvetlerimizi eğitmek için alternatif yollarımız var” demekle yetindi.

Irak toprakları üzerinde ABD ve İran'ın son bir yıldır artan çekişmesi

ABD'DEN YENİ ASKER SEVKİYATI

ABD’nin, 82’nci Hava İndirme Tümeninden 3 bin 500 askeri daha Orta Doğu’ya sevk ettiği bildirildi.

PENTAGON'DAN RESMİ ASKER AÇIKLAMASI!

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra tırmanan İran-ABD gerilimi üzerine bölgeye 82'nci Hava İndirme Tümeninden bir tugayın tamamının gönderileceğini açıkladı.

Süleymani'nin vurulma anının görüntüleri yayınlandı

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Daha önce de duyurulduğu üzere 82'nci Hava İndirme Tümenine bağlı Acil Müdahale Kuvveti Tugayı sevkiyat için teyakkuza geçirilmiştir ve şu anda sevk ediliyor. Bir tabur Acil Müdahale Kuvveti daha önce gönderilmişti. Aynı zamanda Tugay'ın kalanı ise 96 saatlik teyakkuza geçirilmişti." ifadelerine yer verildi.

Bu sevkiyatın beklenen bir gelişme olduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Tugay, ABD personel ve tesislerine yönelik artan tehdide karşı tedbiren ve uygun bir adım olarak Kuveyt'te konuşlandırılacak." denildi.

Asker sayısıyla ilgili AA muhabirine konuşan bir savunma yetkilisi, hafta içinde sevk edilen 750 askerle toplam sevkiyatın 3 bin 500 olduğunu söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (sol 2), ABD'nin Bağdat Havalimanı'na düzenlediği saldırıda öldürülen İranlı General Kasım Süleymani'nin Tahran'daki evine taziye ziyaretinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani (sağda), ABD'nin Bağdat Havalimanı'na düzenlediği saldırıda öldürülen İranlı General Kasım Süleymani'nin Tahran'daki evine taziye ziyaretinde bulundu.

BAĞDAT'TA CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ

Irak'ta ABD'nin düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybeden İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis için başkent Bağdat'ta cenaze töreni düzenlendi.



Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından öldürülen İranlı General Kasım Süleymani ile Şii Haşdi Şabi Güçleri Heyeti Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis için Kerbela kentinden düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

24 SAAT GEÇMEDEN ABD'DEN BİR SALDIRI DAHA: 6 ÖLÜ

Irak’ın başkenti Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda dün düzenlenen ve İranlı Komutan Kasım Süleymani’nin öldüğü saldırının üzerinden 24 saat geçmeden Bağdat’ta yine Haşdi Şabi güçlerine saldırı düzenlendi.

Irak'ın resmi televizyonu günün ilk saatlerinde yayınladığı haberinde aralarında bazı Haşdi Şabi komutanlarının da bulunduğu 2 araca düzenlenen hava saldırısında en az 6 kişinin öldüğünü söyledi.



Saldırının ardından açıklama yapan Haşdi Şabi, bazı kanallarda ve sosyal medyada Şibil el-Zeydi, Hamit Cezairi ve Raid Kervi gibi yöneticilerinin Bağdat’ın kuzeyindeki el-Taci bölgesinde ABD uçakları tarafından düzenlenen saldırıda hayatlarını kaybettiğini yalanlayarak, saldırının Haşdi Şabi güçlerine ait sağlık ekipleri araçlarını hedef aldığını söyledi.

DANİMARKA DA IRAKLI ASKERLERE EĞİTİMİ DURDURDU

Irak’ta ABD-İran gerginliği nedeniyle Danimarkalı askerler, Iraklı askerleri eğitmeye ara verdi.

Danimarka Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamaya göre, Irak’ta DEAŞ’e karşı koalisyon tarafından yürütülen “Operation Inherent Resolve” adlı operasyon çerçevesince Iraklı askerlere eğitim veren Danimarkalı askerler, eğitimi geçici olarak askıya aldı.

Danimarkalı askerlerin güvenlik endişesi nedeniyle eğitime ara verdiği aktarıldı. Danimarkalı askerlerin durumunun iyi olduğu ve güvenlik düzeyinin artırıldığı bildirildi.

Danimarka’nın Irak’ta 200 civarında askeri olduğu açıklandı.

Diğer taraftan, gün içinde NATO’dan yapılan açıklamada da NATO’nun da Irak’taki eğitim faaliyetlerini askıya aldığı bildirilmişti.

KAYNAK: AJANSLAR / HABER7
YORUMLAR 212
  • Necmi 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve İran gerilimi beklenen bir durumdu. Niye mi? ABD yönetimi Obama döneminde yapılan anlaşmayı iptal ederek işe başladı. Bu ABD nin bekle geliyorum mesajıydı. Irak ve Suriye'de de gereken hamlelerini yaptı. Körfez ve diğer Arap ülkeleri zaten ABD nin güdümünde, İsrail 'de ellerini ovuşturunca gereken hamle geldi. Evanjelistlerin deyimiyle "Kıyameti Hızlandırmak" bu olsa gerek. Bu olumsuz havadan muhakkak ki biz de etkileneceğiz. Tıpkı Irak ve Suriye' de olanlardan etkilendiğini gibi.
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    yillardir iran millet-i tahdid ediyor ben gülüyorum bunlara boş ışler
    Cevapla
  • Niko 4 yıl önce Şikayet Et
    Hamaset dolu söylemler, icrat sıfır, olan piyasaya ve enerji fiyatlarına oluyor birileri zenginleşiyor öbürleri konuşuyor, korkuyor.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu iki ülke abd ve İran 20 yıldır aynı maalesef bu işten kim karlı cıkar abd bir şekilde orta doguya yerleşmek ve yer altı zenginlik leri ni ele geçirmek istiyor bunun İcin bir sebep veya bir olay olması lazım bu durum da gercek hedefi ne takip edip göreceğiz burada büyük bir oyun var
    Cevapla
  • Türk ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Iran yine boş keseden atıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler
Tokat'taki deprem kameralara böyle yansıdı