Son dakika haberi: Darbeci Hafter dünyaya duyurdu! Dakikalar sonra...

Son dakika haberi: Darbeci Hafter'e bağlı güçler, kritik öneme sahip Sirte'yi ele geçirdiklerini dünyaya duyurmuştu. İşin gerçeği çok geçmeden anlaşıldı. Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, darbeci General Halife Hafter milislerinin Sirte'ye yönelik saldırısının püskürtüldüğünü açıkladı. Okulda yapılan katliamla ilgili BM'den son dakika açıklaması geldi.

GİRİŞ 07.01.2020 00:58 GÜNCELLEME 07.01.2020 00:59
Bu Habere 74 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Libya'da uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri, darbeci General Halife Hafter milislerinin Sirte'ye yönelik saldırısının püskürtüldüğünü açıkladı.

 

'SİRTE ELE GEÇİRİLDİ' HABERLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Sirte'yi Koruma ve Güvenliği Sağlama Gücünden yapılan yazılı açıklamada, Hafter güçlerinin kente doğru ilerlediğine ve bazı bölgeleri ele geçirdiğine ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, başkent Trablus'un yaklaşık 400 kilometre doğusundaki Sirte'nin doğusunda yer alan 17. Kapı yakınlarında Hafter milislerine ait iki zırhlı aracın kullanılamaz hale getirildiği belirtildi.

'SALDIRILAR PÜSKÜRTÜLDÜ'

 

"Hafter milislerinin Sirte'ye yönelik saldırıları püskürtüldü." ifadelerine yer verilen açıklamada, kentte durumun tamamen kontrol altında olduğu, akşam saatlerindeki çatışmaların ise kentin dışında meydana geldiği aktarıldı.

Halife Hafter’in liderlik ettiği Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı yapı, akşam saatlerinde Sirte kentini ele geçirdiklerini iddia etmişti.

UMH, Hafter destekçisi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), 4 Ocak'ta Sirte kentindeki sivil alanları silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) hedef aldığını açıklamıştı. 

'OKULU HAFTER'İ DESTEKLEYEN ÜLE BOMBALADI'

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, Libya'da cumartesi akşamı askeri okulun bombalanmasından, ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri darbeci General Halife Hafter'i destekleyen ülkenin sorumlu olduğunu söyledi.

Salame, BM Genel Merkezinde, Libya üzerine yapılan kapalı Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı.

'ÇOK ÖFKELİYİM'

Toplantıda, BMGK üyeleriyle detaylı görüşme yaptıklarını belirten Salame, "Libya'da durum şu an son derece tehlikeli ve zor. Bunun en son örneği, cumartesi akşamı birçok öğrencinin öldürüldüğü askeri akademiye yapılan hava saldırısıdır. Çok öfkeliyim." ifadelerini kullandı.

Salame, saldırıyı kimin gerçekleştirdiğine ilişkin isim vermeden, "Hafter güçlerini destekleyen ülkeyi biliyoruz. Bu saldırıyı onlar gerçekleştirdi." dedi.

Güvenlik Konseyini Libya'da ateşkes ilan edilmesi konusunda karar alamadığı için eleştiren Salame, "Hafter'in askeri operasyonlara başladığı geçen nisandan beri BMGK 15 defa toplandı ama ateşkes ilan edilmesini sağlayamadı." diye konuştu.

'LİBYA SADECE PETROL KUYULARINDAN İBARET DEĞİL'

Salame, Libya'da şu an binlerce yabancı savaşçının bulunduğuna dikkati çekerek, "Libya'daki krizin askeri olarak çözülmesi mümkün değil. Bu nedenle bütün taraflara, 'Libya'dan ellerini çekmeleri' çağrısında bulunuyorum. Libya sadece petrol kuyularından ibaret değil, ülkenin nüfusu, artan bir şekilde zaten yeterince acı çekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İNGİLTERE: LİBYA'YA SİLAH AMBARGOSU TAM UYGULANSIN

İngiltere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından 2011'de alınan Libya'ya silah ambargosu kararının tam olarak uygulanması çağrısında bulundu.

İngiltere'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen, BMGK'nin Orta Doğu'daki gelişmeleri görüşeceği kapalı toplantısı öncesi basına konuştu.

Allen, "BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame'nin ülkedeki durumla ilgili ciddi endişelerine katılıyoruz. Libya'ya silah ambargosu tam olarak uygulanmalı ve Konseyin bu konudaki kararlarına saygı gösterilmelidir." ifadelerini kullandı.

BMGK, Mart 2011'de 1970 sayılı kararla, BM üyesi ülkelerden Libya'ya her türlü silah ve ilgili teçhizat satışını engellenmesini istemişti. Söz konusu ambargo kararı, o tarihten itibaren her yıl uzatılıyordu.

Halid El Meşri: Türk askerini kardeş olarak görüyoruz

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN KRİTİK LİBYA AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MİT'in yeni binası "KALE"nin açılışında konuştu. 

"MİT LİBYA'DA GÖREVİNİ YAPIYOR"

Başkan Erdoğan, ''MİT, Libya'da üzerine düşeni yerine getiriyor. MİT'in desteğine her zamankinden çok ihtiyaç var. Türkiye, dünyanın her yerinde kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme imkanına kavuşmuştur.'' ifadelerini kullanmıştı.

BAŞKAN ERDOĞAN, ASKERLERİN GİTMEYE BAŞLADIĞINI AÇIKLAMIŞTI

'TÜRK ASKERİ GİTMEYE BAŞLADI'

Bizim askerimizin oradaki görevi koordinasyondur. Oradaki hareket merkezinde süreci ilerletecek. Askerlerimiz peyderpey şu anda gidiyor. Muhalif güç olarak bizim orada farklı ekiplerimiz olacak. Ana muhalefet lideri bir taraftan "Doğu Akdeniz'de şu var bu var" deyip "Türkiye yok diyor" Türkiye'nin orada olması için neden tezkereye destek vermiyorsun? Ana muhalefetin söyleminde çelişki var. Tarihte Trablusgarp'taki haklarımızı elde etmek için girmiştik. Talep var, talep karşısında oraya gidiyoruz. Şu anda bu bölgede çalışmalarımız başlamadı. Türk yetki alanında çalışmalar sürüyor. Suudi Arabistan'ın bizi kınamasından rahatsız olmayız, tam aksine biz onu kınıyoruz ve kınamasını da asla kale almıyoruz.

YORUMLAR 74
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim Türk askerini korusun inşallah
    Cevapla
  • MİSAFİR 4 yıl önce Şikayet Et
    Başkanımızın gösterdiği bu dirayet karşısında, bizlerinde yapması gereken ülkemizin ekonomisine sahip çıkmamızdır. Döviz ve altın vs. yatırım yaparak beklemek ülkemize zarar vermektedir. Geçmişte olduğu gibi bizlere vermek istedikleri zarar ekonomik olabilir.
    Cevapla
  • halil ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşler ALLAHIN izniyle eğer bizler özümüze döner isek bakın siz o zaman çoşkuyu hem ALLAHIN rızasını kazanırız hemde ALLAHIN izniyle galip oluruz Siz sanıyormusunuz ki ALLAH(c.c) bu ümmeti yalnız bırakır yeter ki bizler ALLAH için çalışalım ve RASULULLAHIN Yolundan gidelim. ve şunu unutmamak lazım TÜRK Askerinin özünde haksızlığa karşı koyan bir Millettir. yani Korkusuz Şavaşa gider düğüne gider gibi
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Konyalı ben sadece 50000 asker demiş ona kızdım kolay mı öyle asker yollamak bol keseden yazmış karşımızda bir devlet yok hafter var 50000 ne demek 5000 bordo bereli yeter onlara bomba atıyorlar kalleş bunlar o yüzden dedim .Bunlar bizim karşımıza cikamazlar korkak bunlar ama klavye başından da yok şöyle 1 saatte aliriz yok şunu yok bunu yaparız demek kolay adamları Rusya mısır Araplar hepsi destek veriyor geçen hafta savaş uçakları la ile libyayi vurdular gerçekleri görün karadan birşey yapamazsın bunlara 50000 değil 100000 asker olsa da adamlarda PKK YPG gibi gir askerle temizle ama bu böyle değil uçak var adamlarda .
    Cevapla
  • Ülkeci 4 yıl önce Şikayet Et
    Türk Askerinin orada burnu kanarsa bundan SİSİ de diğerleride sorumlu olacaktır. Türk Askerinin önüne kim çıkarsa tepelenecektir. Hodri meydan. Allah yar ve yardımcıları olsun Ordumuzu muzaffer eylesin. AMİN.
    Cevapla
  • halil ibrahim 4 yıl önce Şikayet Et
    Aminnnn
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'