Öldürülen Kasım Süleymani aslında kim? Kasım Süleyman neden öldürüldü?

ABD tarafından öldürülen Kudüs Gücü Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani kimdir? İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlardan sorumlusu Kasım Süleymani neden bu kadar önemli? Kasım Süleymani biyografisi ve hakkında tüm merak edilenler...

Öldürülen Kasım Süleymani aslında kim? Kasım Süleyman neden öldürüldü?
Öldürülen Kasım Süleymani aslında kim? Kasım Süleyman neden öldürüldü?
GİRİŞ 09.01.2020 13:34 GÜNCELLEME 09.01.2020 14:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kasım Süleymani, 11 Mart 1957'de İran'ın güneydoğu eyaleti Kirman'ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hakim olduğu Rabord Köyü’nde doğdu. 

 

Yoksul bir ailesi olan Süleymani, ailesinin borçlarını ödemek için genç yaşlarında çalışmak zorunda kaldı ve bu dönemde Kirman'a taşınıp inşaatlarda çalışmaya başladı.

İşten kalan zamanlarda spor yapmaya özen gösterirdi ve Hüccet Kamyab isminde yerel bir vaizin sohbetlerine katıldı.

 

1979 yılındaki İran İslam Devrimi'nin ardından kurulan İran Devrim Muhafızları Ordusu'na katıldı. Askerî alanda etraflıca eğitim almamasına rağmen ordu içinde kısa bir süre içinde yükselmeye başladı. Muhafızlığının ilk zamanlarında, İran'ın kuzeybatısında ve Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bir Kürt ayrılıkçı ayaklanmasının bastırılmasında görev aldı.

İlk önemli görevlerinden biri, İran-Irak Savaşı başladıktan sonra Kirman'daki erkekleri bir araya toplaması ve askerî eğitim vermesidir.

Özellikle Şiiler arasında cesur bir asker olarak bilinen Süleymani, 23 yaşındayken 41. Sarallah Tümen Komutanı olarak vazifelendirildi.

Savaş sona erdikten sonra, 1990'lı senelerde, Kirman Eyaleti Devrim Muhafızları komutanı oldu.

1998 yılında Ahmed Vahidi'den sonra, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı olarak vazifelendirildi.

Doğrudan İran lideri Hamaney'e bağlı hareket eden Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.

ABD Başkanı Trump, Süleymani’nin başında bulunduğu Kudüs Gücü’nün bağlı bulunduğu Devrim Muhafızları'nı ‘teröre destek verdiği' gerekçesiyle yaptırım listesine aldıklarını açıklamıştı.

Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, "ABD ordusu, Başkan'ın talimatı ile, ABD tarafından yabancı terör örgütü olarak tanınan İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'yi öldürerek (bölgedeki) ABD personelini korumak için kararlı ve savunma amaçlı bir adım atmıştır." ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR 1
  • Dadaş25 4 yıl önce Şikayet Et
    doğru dürüst egitim almamış ciddi vazife basarısı olmayan birisi hızla yükseliyorsa orduda tehlikelidir. yetiştirmedir. içi başka dışı başkadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı