Saldırıdan önce gelen mesaj! Trump dondu kaldı!

ABD basını, İran'ın Irak'taki ABD üslerine yapılan füze saldırıları öncesi son Beyaz Saray'da yaşananları aktardı. İran'ın saldırısının gerçekleştiği gün, Trump ve danışmanları çelişkili istihbarat bilgilerle boğuşuyorlardı. Yerel saatle 16.00 civarında, önce Bağdat'ın kuzeyindeki Taci hava üssünün vurulacağı bilgisi geldi ancak bu bilgi yanlış çıktı. Beyaz Saray'da neler yaşandı? İşte dakika dakika o anlar

GİRİŞ 09.01.2020 19:29 GÜNCELLEME 09.01.2020 21:06
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

New York Times gazetesinin haberine göre Beyaz Saray yetkililerinin İran saldırıları öncesi önlem almak için vakitleri oldu. Time dergisine konuşan bir üst düzey Amerikalı yetkili ise İran'ın Washington'ı Avrupa'daki bir büyükelçilik aracılığıyla saldırıdan önce haberdar ettiğini söylediğini iddia etti.

 

 

BEYAZ SARAY'A MESAJ GELDİ

Gazeteye göre, Amerikan istihbarat servislerinden Beyaz Saray'a Salı günü yerel saatle 14.00'te bir mesaj geldi: "Önümüzdeki saatlerde, İran'ın Amerikan askerilerine yönelik bir saldırı düzenleyeceği neredeyse kesin." Böylece, Beyaz Saray yetkililerinin saldırılar öncesi önlem almak için vakitleri oldu.

New York Times haberini, Washington ve Irak'taki mevcut ve emekli Amerikalı siyasi ve askeri yetkililerle yapılan röportajlara dayandırdı.

 

 

GELEN MESAJ SONRASI BEYAZ SARAY'DA TOPLANTI BAŞLADI

Habere göre, istihbarat servislerinden gelen mesajdan kısa bir süre sonra ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert C. O'Brien ve diğer üst düzey yetkililer Beyaz Saray Durum Odası'ndaydı. (Beyaz Saray'ın zemin katında yer alan bu özel oda, konferans salonu ve istihbarat yönetim merkezi olarak kullanılıyor. Oda, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yönetiliyor)

3 SAAT SONRA İRAN ÜSLERİ VURDU

3 saat sonra, İran'dan fırlatılan balistik füzeler Irak'ta Amerikan askerlerinin bulunduğu iki üssü vurdu. Öncesinde, ABD Başkanı Trump, yardımcılarıyla birlikte saatlerce olası tehditleri gözden geçirdi. Askeri uzmanlarsa İran'ın Amerikan askerlerini öldürmesi halinde atılabilecek adımları hesapladılar. Herhangi bir Amerikan askerinin ölmediğinin anlaşılmasının ardından Trump ve yardımcısı Pence, Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre liderleriyle görüştü, bu liderlerden bazıları krizin sona erdirilmesi çağrısı yaptı.

İŞTE BEYAZ SARAY'DA DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

New York Times'ın haberine göre, Washington'da yetkililerin Salı günü ofislerine varmalarından çok önce, Irak'taki Amerikan askerleri İran'ın olası bir misillemesine karşı hazırlık yapıyorlardı.

MİSİLLEME GERÇEKLEŞEBİLECEĞİ İSTİHBARATLARI GELDİ

İran'ın füze rampalarının hareketlerini gözlemleyen casus uyduları ve Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından takip edilen İran'ın askeri liderlerinin iletişimleri, General Kasım Süleymani'nin öldürülmesine yönelik misillemenin o gün gerçekleşebileceğine işaret ediyordu.

Irak'ın Anbar eyaletindeki Ayn el Esad Hava Üssü, tehditlere dair muğlak raporlardaki ana odak noktasıydı. Bunlardan birinde, İran tarafından desteklenen Irak'taki Şii milis gücü Kata'ib Hizbullah'ın yüzlerce üyesinin üsse saldırı düzenlemesi ihtimali yer alıyordu.

SALDIRILAN ÜSLERDE PATRİOT YOKTU

Üs göreceli olarak korunmasızdı. Bir Amerikalı askeri yetkilinin gazeteye verdiği bilgiye göre, üste füzeleri durduracak Patriot hava savunma sistemi konuşlu değildi. Bu nedenle komutanlar üssün bir kısmını tahliye etmek, diğer kısmındaki askerleri ise sığınaklara yönlendirmek için hazırlık yaptılar.

BEYAZ SARAY'A GELEN İSTİHBARATLAR NET DEĞİLDİ

Washington'da sabah saatlerinde istihbarat bilgileri o kadar muğlaktı ki, yetkililer Trump'ın günlük programını iptal etmemeye karar verdiler. O sırada Beyaz Saray yetkilileri artan eleştiriler karşısında halen Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin gerekliliğini savunuyorlardı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yoğun katılımlı geçen bir basın toplantısında muhabirlere General Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin "doğru karar" olduğunu söyledi.

TOPLANTIYA ÇOK SAYIDA YETKİLİ KATILDI

İstihbarat servislerinden uyarı geldiğinde, Trump, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile görüşüyordu. Pence ve O'Brien Beyaz Saray Durum Odası'nda İran'ın olası hedefleri hakkındaki istihbarat bilgileri üzerinden ne yapılması gerektiği konusundaki görüşmelere başladı. Yunanistan Başbakanı ile görüşmesinin ve kısa basın toplantısının ardından, Trump da Durum Odası'ndaki yetkililere katıldı. Toplantıya katılanlar arasında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, Pence'in Ulusal Güvenlik Danışmanı emekli Korgeneral Keith Kellogg ve Ulusal İstihbarat Dairesi Başkan Vekili Joseph Maguire de vardı. Toplantıya katılan bir diğer isim de Trump yönetiminin İran politikasını belirleyen, Kasım Süleymani'yi öldüren saldırının düzenlenmesinin başlıca savunucularından Dışişleri Bakanı Pompeo'ydu. Ancak New York Times'a göre Durum Odası'ndaki uzun, dikdörtgen masanın etrafındaki diğer yetkililerin dış politika konusunda göreceli olarak daha az deneyimi vardı.

SALDIRI İSTİHBARATI GELDİ ASKERLER SIĞINAKLARA KOŞTU

İran'ın saldırısının gerçekleştiği gün, Trump ve danışmanları çelişkili istihbarat bilgilerle boğuşuyorlardı. Yerel saatle 16.00 civarında, önce Bağdat'ın kuzeyinde eğitimlerin verildiği Taci hava üssünün vurulacağı bilgisi geldi, ancak bu bilgi yanlış çıktı. Taci hava üssü hakkındaki raporlar gelirken, Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliği'ndeki hoparlörlerden bir saldırının an meselesi olduğu bilgisi paylaşıldı, içerideki Amerikalı ve Iraklı personel sığınaklara koştu. Nerdeyse bir saat sonra, Ayn el Esad hava üssünü vurmak için atılan ilk füzeler başlarının üzerinden geçti.

SALDIRILAR SONRASI ÜSLERDE HASAR ÇOK AZDI

Washington saatiyle 17.30 civarında, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın 3 farklı noktasından atılan 16 kısa ve orta mezilli Fateh-110 ve Şabab füzelerinin ilkini saptadı. Bir dizi füze Ayn el Esad hava üssünü vurdu, ancak verdiği hasar çok azdı. Hasar tespit çalışması hakkında bilgisi olan bir Amerikalı yetkiliye göre, bir Black Hawk helikopteri, keşif amaçlı kullanılan insansız hava aracı ve hava trafik kontrol kulesinin bir kısmı vuruldu.

ERBİL'DEKİ ÜS DE VURULDU

Dakikalar sonra, bir dizi füze, DEAŞ karşı mücadelede, yüzlerce Amerikalı asker ve müttefik gücü askerleri ile istihbarat ve lojistik personeli tarafından Özel Operasyonlar merkezi olarak kullanılmış olan Erbil'deki bir hava üssünü vurdu. Üssün aldığı hasar belirsizdi, ancak ölen ya da yaralanan olmamıştı.

YORUMLAR 40
  • baron 4 yıl önce Şikayet Et
    hikaye
    Cevapla
  • Hıdır BUDUR 4 yıl önce Şikayet Et
    Irak mı? Zavallı Irak!.. Saddam döneminin bitirilmesi aşamalarında iki savaş hali yaşadı. Petrol denizinde yüzen bir ülke olan Irak halen kendini toparlayamadı. Belirsizlik sürüyor. Dün Parlamento karar aldı, özellikle ABD askerleri kastedilerek yabancı askerler çıkarılsın diye hükümete yetki verildi. Uygulaması zor bir karar. Trump, “Çok masraf yaptım, Irak halkını korumak için üs inşa ettim, çıkmak öyle kolay değil,” benzeri bir açıklama yaptı. Son intikallerle beraber Irak’taki ABD asker sayısı 5 bini geçti. ABD Irak’ı asla boşaltmaz, bu da ayrı bir konudur.
    Cevapla
  • Bekir Çelik 4 yıl önce Şikayet Et
    Yaw he heeeee
    Cevapla
  • adanalı 4 yıl önce Şikayet Et
    abd nin yarısı ölse kaybımız yok der .
    Cevapla
  • mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle haklısın. İran'da kendi insanları olan uçağı vursa 80 amerikan askeri öldürdük demez mi sence de?
    Cevapla
  • ercan 4 yıl önce Şikayet Et
    tiyatro
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul ilçe başkanlığı seçimi anketi belli oldu: İşte İstanbul ortalaması...
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!