Pentagon'dan F-35 için 'inceleme' kararı

Pentagon, F-35'in tek motor sağlayıcısı olan Amerikan havacılık ve uzay şirketi Pratt & Whitney'in F-35 motorların maliyet ve fiyatlandırma verilerini incelemeye aldı.

Pentagon'dan F-35 için 'inceleme' kararı
Pentagon'dan F-35 için 'inceleme' kararı
GİRİŞ 10.01.2020 23:09 GÜNCELLEME 11.01.2020 02:46
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Pentagon, F-35'in tek motor sağlayıcısı olan Amerikan havacılık ve uzay şirketi Pratt & Whitney'in F-35 motorların maliyet ve fiyatlandırma verilerini incelemeye aldı.

 

 

Pentagon'un denetim ajansı, United Technology Corp.'a bağlı Pratt & Whitney biriminin neden ABD'deki en büyük silah programı paylarında taşeronlardan daha fazla tasarruf elde etmediğini belirlemek için F-35 motorlarında maliyet ve fiyatlandırma verilerini araştırıyor.

F-35'in tek motor sağlayıcısı olan şirket ve taşeronları, ABD ve onun için inşa edilen 3 binden fazla savaş uçağı için öngörülen 428 milyar dolarlık satın alma maliyetinin 66 milyar dolarını toplamayı hedefliyor.

 

 

Ajansın incelemesi, Pratt & Whitney’in, önceki sözleşme üzerinden bugüne kadarki en büyük 12. ila 14. F-35 sözleşme fiyatlarında yaklaşık yüzde 3 oranında maliyet tasarrufu talep etmesinden sonra başlatıldı. Uçağın geri kalanını inşa eden Lockheed Martin Corp. yüzde 15,3'e varan oranda tasarruf öngörüyor. Pentagon program ofisi aradaki bu büyük farkı merak ediyor.

Savunma Bakanlığı'nın F-35 program ofisi sözcüsü Greg Kuntz yaptığı açıklamada, "Motor fiyatının hava aracı kadar hızlı düşmemesi endişe kaynağı. Vergi mükellefi için en iyi fiyatı almak üzere elimizdeki tüm araçları kullanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kuntz, 15 ila 20 tedarikçinin Savunma Sözleşme Denetim Ajansı tarafından döküm ve dövme dâhil olmak üzere birçok parçayı kapsayan incelemeye dâhil edildiğini söyledi. Pratt & Whitney verilerine göre, bu yaklaşık 280 ABD ve yabancı tedarikçiyi kapsıyor.

Bu tür tedarikçi denetimlerinin yaygın olduğunu söyleyen Kuntz, “Program ofisinin denetimi, bir sonraki üretim müzakerelerimiz öncesinde fiyatlandırmanın daha doğru bir şekilde belirlenmesine olanak tanıyacak. 15. ila 17. sözleşmeler için adil ve makul tahrik sistemi fiyatı bulabileceğiz.” dedi.

SİNGAPUR'A F-35B SATIŞINA ONAY ÇIKMIŞTI

ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansından yapılan açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Singapur'a Dış Askeri Satış kapsamında 2 milyar 750 milyon dolar değerinde 12 F-35B (STOVL) tipi savaş uçağı ve ilgili ekipmanlarının satışına onay verilmesini kararlaştırdı." ifadesi kullanıldı.

Satış ile ilgili Kongreye tebligat gönderildiği belirtilen açıklamada, uçakların yanı sıra 1 yedek F-35 motoru, uçağın elektronik harp sistemleri, komuta-kontrol bilgisayarları gibi bir çok ekipmanın da satış paketine dahil olduğuna işaret edildi.

Satış sürecinin başlaması için Kongre'nin 30 gün içinde söz konusu karara itiraz etmemesi gerekiyor. 

ÜÇ VARYANTLI F-35 ÜRETİMİ

ABD, 8 ortak ülke ile F-35 uçaklarını üç varyant olarak üretiyor. F-35A uçakları normal pistlere uygun konvansiyonel iniş kalkış yapabilirken, F-35B uçakları ise kısa pistlerden kalkış yapabiliyor ve dikey iniş gerçekleştirebiliyor. 

F-35C tipi uçaklar ise donanma için üretilip uçak gemilerine iniş kalkış yapabilecek şekilde tasarlanıyor. 

YORUMLAR 2
  • raoc 4 yıl önce Şikayet Et
    Yapımcı şirkette analist olarak çalışmış birinin konuşmasını izlemiştim, f-35 in tamamen çop olduğunu ama silah şirketleri devlete kazıklayarak bunu sattıklarını, bakımı bile f-35 ten daha maaliyetli olduğunu söylüyordu. Zaten uçağın silah kapasitesi düşük, 2-3 sene sonra bizim ihalar daha çok silah taşıyacaklar emin olun. iyiki almamışız, en büyük hainlik olurdu. uçaklar için sürekli abdye para akıtacaktır.
    Cevapla
  • sır 4 yıl önce Şikayet Et
    bu silahları alana kadar bu paralarla kendi sılahımız yapsaydık ya adam nasıl olsa savaş esnasında çalışamaz duruma getirecek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak