Orta Doğu'da yeni hamleler! Gerilim tırmanırken kritik S-400 çıkışı

Irak hükümetinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın almanın imkânlarını araştırdığı ve Rus yetkililerle bu konuda görüşmeler yaptığı ileri sürüldü.

Orta Doğu'da yeni hamleler! Gerilim tırmanırken kritik S-400 çıkışı
Orta Doğu'da yeni hamleler! Gerilim tırmanırken kritik S-400 çıkışı
GİRİŞ 13.01.2020 06:47 GÜNCELLEME 13.01.2020 06:47
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

ABD'nin Bağdat'ta Kasım Süleymani'ye suikast düzenlemesi karşısında Irak meclisinin ABD güçlerini gönderme yönünde karar almasının ardından Washington-Bağdat gerilimi tırmanırken, Irak'ta bazı yüzler Rusya'ya çevrildi.

 

 

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Iraklı milletvekillerinin açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemleri satın almanın imkânlarını araştıran Irak hükümeti, Rus tarafıyla bu konuda görüşmeler yürütüyor.

 

 

Haberde, Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyesi Kerim Alevi’nin açıklamalarına yer verildi.

"Rusya ile S-400 füze sistemlerini görüşüyoruz, ancak henüz sözleşme imzalamadık" diyen Alevi ekledi:

"Amerikalıların gerekli silahları almamıza yardım etmemekle bizi birçok kez hayal kırıklığına uğratmış olması bağlamında bu füzeleri almamız gerekiyor."

BAŞBAKANIN İSTİFASI NEDENİYLE GÖRÜŞMELER DURMUŞTU

Bir Iraklı yetkilinin üç ay önce S-400’lerle ilgili görüşmeler yapmak üzere Rusya’yı ziyaret ettiğini aktaran Alevi, ancak Irak’taki protestoların 30 Kasım 2019’da Başbakan Adil Abdulmehdi'nin istifasını sunmasına yol açtığı siyasi kriz nedeniyle müzakerelerin ertelendiğini belirtti.

Abdulmehdi, şu anda başbakanlık görevini vekâleten yürütüyor.

'IRAK SAVUNMA BAKANLIĞI RUSYA İLE GÖRÜŞSÜN' TALEBİ

Ancak vekiller, ABD’ askerlerinin ülkeyi terk etme olasılığı nedeniyle Bağdat'ta S-400 görüşmelerine yeniden yoğunlaşmaya karar verildiğini söyledi.

Habere göre Savunma Bakanlığı temsilcilerinden, 'Rusya ile hava savunma sistemlerinin alımını görüşmelerine geçilmesi' talep edildi.

'RUSYA DAHİL İSTEDİĞİ ÜLKEDEN ALSIN'

Komisyon üyelerinden Abdulhalık el Azzavi "Başbakana istediği herhangi bir ülkeden hava savunma sistemleri satın alma, bunun için para harcama yetkisi verdik" dedi.

Azzavi, sistemlerin ‘Rusya’dan veya başka herhangi bir ülkeden’ satın alınabileceğini sözlerine ekledi.

ABD'NİN MEŞHUR S-400 YAPTIRIMLARI 

Rus yetkililerin daha önce Irak’a bu hava savunma sistemlerini satın almasını önermiş olduğunu aktaran WSJ, S-400’lerin satın alınması durumunda ise Washington’un Bağdat’a yaptırım uygulayabileceğine dikkat çekti.

WSJ, Irak Savunma Bakanlığı yetkililerinin yazıdaki iddialarla ilgili yorum yapmadıklarını ifade etti. 

YORUMLAR 18
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    yüzükler aynı parmakta değil
    Cevapla
  • kahramanmaraş. 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ye karşı birleşin. Allah akıl vermiş, Müslüman ülkeler bir araya gelemiyorsunuz. Neyi paylaşamıyorsunuz. Ülke topraklarından çıkardığınız zenginlikleri bile size yedirmemeye uğraşıyorlar. Ama maalesef siz halen (Sudi,Mısır,BAE vs.) müslümanlar olarak bir araya gelemediniz.
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Uçak devri bitt beyler amerika hala 50 tonluk demir yığınlarını millete satmanın peşinde türkiye havaya 5 bin drone kaldırınca ne uçak kalır nede füze. Türkiye bu durumda çok önde ama bir an önce kendi nükleer füzemizi ve balistik füzemizi yapmamız lazım.
    Cevapla
  • halıcı 4 yıl önce Şikayet Et
    dron ile füze atmayacak kamikaze dronlar
    Cevapla
  • capla hama 4 yıl önce Şikayet Et
    drone la kaç metreye atıcan füzeyi?
    Cevapla
  • Alaaddin 4 yıl önce Şikayet Et
    ortadoğuda teröre destek veren ab, abd ve diğer sömürgeci güçler bölgeyi terketmesi için vatanını korumak için bölge ülkelerinin silahlanmasında hiçbir sakınca yoktur...Bölgede barış için sömürgeci güçlerin bölgeden çıkartılması şarttır.
    Cevapla
  • oze 4 yıl önce Şikayet Et
    sana onu tek başıma aldirirlarmi ? aklin varsa türkiye ile anlaşma.imzala diyar bakira 1 ader ve kerküke 1 adet biz yerleştirelim sizide korusun bizdeki s400 ler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!