Son dakika haberi: Zirve sonrası Libya'da korkulan oldu! Gerilim tırmanıyor!

Son dakika haberi: Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen toplantı sırasında, Libya'da petrol sahalarının kapatıldı ve petrol akışı tamamen durdu. Bununla da kalmayan Hafter güçleri, peş peşe saldırılar düzenledi. Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde ise petrol ve ateşkes ihlali hakkında önemli maddeler yer aldı. İşte gözlerin çevrildiği Libya'dan sıcak gelişmeler.

GİRİŞ 20.01.2020 01:49 GÜNCELLEME 20.01.2020 01:53
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen tarihi Libya Konferansı'nın ardından darbeci Halife Hafter'e bağlı güçler, gerilimi tırmandıracak bir hamle daha yaptı. Ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler peş peşe saldırılar düzenleyip ateşkesi ihlal etti. Libya'da limanların ardından iki büyük büyük petrol sahası kapatıldı ve petrol akışı tamamen durdu.

LİBYA ZİRBESİNDE  ATEŞKES VE PETROL KARARI

Dünyanın takip ettiği zirvenin ardından Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde, ateşkes ihlali ve petrol hakkında önemli maddeler yer aldı.

ATEŞKESİ İHLAL EDİP SALDIRI DÜZENLEDİLER

 

 

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçlerin ortak Öfke Volkanı Operasyonu Sözcüsü Abdulmalik el-Medeni, yaptığı açıklamada, Hallatat ve Hallet el-Furcan bölgesinde Hafter milislerinin ateşkesi ihlal ederek havan saldırısı düzenlediklerini, kendilerinin de bu saldırıya karşılık verdiğini ve durumu kontrol altına aldıklarını ifade etti.

Hafter'e bağlı milisler Berlin Konferansı'nın ardından ateşkesi ihlal etti

ZİRVE SONRASI BİR SALDIRI DAHA!

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen uluslararası konferansın ardından başkent Trablus'ta patlama sesleri duyuldu.

Libya'nın uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı güçlerin yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu'nun sözcüsü Abulmalik el-Medeni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentin güneyindeki Selahaddin bölgesinde "Halife Hafter'e bağlı milislerin rastgele havan atışı yaparak ateşkesi ihlal ettiğini" söyledi.

DİKKAT ÇEKEN PETROL MADDESİ

 

 

Ekonomik ve mali reform" başlıklı bölümde de aralarında Libya Merkez Bankasının, Libya Yatırım Otoritesinin, Ulusal Petrol Şirketinin ve Teftiş Bürosunun da yer aldığı ülkenin egemen kurumlarının bütünlüğünün, birliğinin ve yasal yönetiminin korunmasının önemine dikkat çekildi.

Berlin'de gerçekleştirilen Libya Zirvesi'nden görüntü

BMGK'nin ilgili kararları gereği Ulusal Petrol Şirketinin Libya'nın tek bağımsız ve meşru petrol şirketi olduğunun teyit edildiği metinde, şunlar kaydedildi:

"Bütün tarafları onun tesislerinin güvenliğini garanti etmeyi sürdürmeye ve petrol tesislerine ve altyapısına yönelik düşmanlıklardan geri durmaya çağırıyoruz. Libya'nın petrol altyapısına zarar veren, Libya haklına ait olan enerji kaynaklarını Libya ham petrolünü ve türevlerini Ulusal Petrol Şirketini kontrolü dışında alıp satarak yasa dışı kullanan her girişimi reddediyoruz."

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Libya Konferansı'nın sonuç bildirgesinde ateşkesin yanı sıra taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri ve Birleşmiş Milletlerin (BM) silah ambargosuna uyma çağrısında bulunuldu.

ATEŞKESİ İHLAL EDENLERE YAPTIRIM

BM'ye ateşkesin uygulanmasını izlemek ve doğrulamak üzere derhal teknik komiteler oluşturarak taraflar arasındaki ateşkes müzakerelerini kolaylaştırma çağrısında bulunulan metinde, "Ateşkes düzenlemelerini ihlal ettiği tespit edilen kişilere uygun yaptırımların uygulanması için BMGK'ye ve bu yaptırımları uygulaması için üye devletlere çağrıda bulunmaktayız." ifadesi kullanıldı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirveye ilişkin açıklamalarda bulundu.

PETROL AKIŞI TAMAMEN DURDU

Libya'da günde ortalama 400 bin varil petrol üreten iki petrol sahası kapatıldı.

Libya'nın güneyindeki aşiretleri temsil eden bir grup, El Sahara ve El Feel petrol sahalarının kapatıldığını duyurdu. İki sahanın kapatılması, Uluslararası Barış Zirvesi sırasında Libya'dan bütün petrol akışının durdurulması anlamına geliyor.

Libya petrol

Ülkenin doğusundaki petrol terminalleri de cuma günü kapatılmıştı.

Libya'nın güneyindeki iki petrol sahasından günde ortalama 400 bin varil petrol pompalanıyor. Cuma günü ülkenin doğusunu kontrol altında tutan Hafter'e bağlı aşiretler, bölgedeki pek çok petrol terminalini ve güneydeki üretim sahalarını ele geçirmişti.

HAFTER GÜÇLERİ PETROL LİMANLARINI KAPATMIŞTI

Libya'da petrolün çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Libya Ulusal Petrol Kurumu, yayımladığı yazılı açıklamada, Hafter'e bağlı Petrol Tesisleri Muhafızları isimli silahlı gruba yine Hafter kontrolündeki Sirte Operasyon Dairesi'nden gelen talimatla beş ayrı petrol ihraç limanının kapatıldığını duyurdu.

Libya petrol

LİBYA HÜKÜMETİNDEN PETROL UYARISI GELMİŞTİ: CİDDİ SONUÇLAR DOĞURUR

Ülkedeki petrolün çıkartılması, işlenmesi, dağıtılması ve ihracatını yöneten Libya Ulusal Petrol Kurumu Genel Müdürü Mustafa Sanallah imzasıyla yayınlanan yazılı açıklamada, Libya'nın can damarının taraflar arasında tartışma konusu yapılmaması istendi.

BERLİN'DE TARİHİ ZİRVE!

Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de uluslararası konferans düzenlendi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in, Birleşmiş Milletlerin (BM) çabalarına destek vermek amacıyla ev sahipliği yaptığı konferansta, çatışmaların durması, taraflar arasında karşılıklı güven ortamının tesis edilmesi, Libya'nın toprak bütünlüğünü esas alan kalıcı bir barış anlaşması için görüşmelerin başlatılması hedeflendi. 

KAYNAK: HABER7 / AJANSLAR
YORUMLAR 40
  • Salih 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslolan biz Suriye'de İdlib'te ki zulmü izlediğimiz gibi izleyecekmiyiz yoksa hemen Hafter'e acil ağır bir darbe indirecekmiyiz millet olarak bizde izliyoruz
    Cevapla
  • neoturk 4 yıl önce Şikayet Et
    eee zamanin da Arab bahari diye cikaran nalet yahudi,simdi isin icinde cikamiyor
    Cevapla
  • VATANDAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye’yi şımartıp uyutuyorlar. Türkiye’yi diplomasiyle oyalayıp Mısır ordusuna Libya’nın doğu sahillerini işgal ettirirlerse Türkiye için her şey biter. Türkiye diplomasi ve Trablus ile hiç oyalanmayıp bir an önce Derne ve Tobruk’u Hafter’in elinden alsın, sonra diplomasi yapmak ve Hafter'in işini bitirmek çok daha kolay olur.
    Cevapla
  • Maalesef 4 yıl önce Şikayet Et
    Gavur gittiği yere demokrasi getirmeye devam ediyor! Yıkılan rejimlerin halklarına baktığımızda halklarının ne kadar demokrasi içersinde yaşıyor değilmi! Hepsi sefalet,acı, yoksulluk içersinde boğuşuyor ama arap dünyası akıllanmıyor.Tasmalarını,iplerini gavura vermiş durumda.
    Cevapla
  • Neoturk 4 yıl önce Şikayet Et
    dogu Avrupaya bakilirsa tam Demokrasi Rusyanin elinde,yani Komunizm ile fark zaten yok
    Cevapla
  • Ziyaretçi 4 yıl önce Şikayet Et
    Hafter in öldürülmesi hayvan la anlaşma olmaz hayvan hayvan dır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'ten bir büyük başarı daha
"Para kulelerinde oklar Ekrem İmamoğlu'nu gösteriyor!"