Çarpıcı bulgu! Refah seviyesi yüksek ülkelerde bile...

Toronto Üniversitesi'nin yürüttüğü bir araştırmaya göre, Kanada'da düzenli ve yeterli gıdaya ulaşamayan yetişkinlerin daha erken yaşlarda öldüğü açıklandı. Araştırma sonucu zengin ülkelerde bile açlık nedenli ölümlerin görüldüğüne işaret etti.

Çarpıcı bulgu! Refah seviyesi yüksek ülkelerde bile...
Çarpıcı bulgu! Refah seviyesi yüksek ülkelerde bile...
GİRİŞ 21.01.2020 12:33 GÜNCELLEME 21.01.2020 13:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kanadalılar üzerinde yapılan bir araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 500 bin fazla yetişkin üzerinde gerçekleştirilen araştırmada Kanada'da artan ölümlülük oranının sebebinin kanserden sonra açlık olduğu saptandı. Sonuçlara göre, 500 binden fazla kişinin içerisinde 25 bin kişi 82 yaşından önce öldü.

 

Enfeksiyon, kasti olmayan yaralanma ve intihar gibi etkenlerin, yeterli gıdaya erişimde güçlük çekenleri 2 kat daha fazla öldürme potansiyeli olduğu açıklandı.

Makalenin başyazarı Toronto Üniversitesi Öğretim Üyesi Fei Men Reuters'a yaptığı açıklamada, "3. dünya ülkelerinde görülen problemleri bir 1. dünya ülkesinde de gözlemlemiş olduk" dedi. Men, "Gelişmekte olan ülkelerde rastlanan ilaç zehirlenmesi ve enfeksiyon gibi sebepler, Kanada'da açlık tehdidi altındaki yetişkinlerde de görüldü" ifadelerini kullandı.

Men, "Sonuçlar bizi de oldukça şaşırttı. Kanada gibi gelişmiş ülkelerde bile gıda güvensizliği ölüme sebebiyet verebiliyor" dedi.

Resmi rakamlar, Kanada'da 4 milyon yetişkinin yetersiz beslendiğini gösteriyor. "Öğün atlamak, yeterli gıda maddesine ulaşamamak veya nitelik ve nicelik bakımından kötü yiyecekler tüketmek" yetersiz beslenmenin başlıca sebepleri arasında gösteriliyor.

Men, yetersiz beslenen kişilerin kronik rahatsızlıklarla baş edemediğinin de altını çizdi. Men, "Mesela, bu kişiler eğer şeker hastasıysa diyet ve ilaçlarına sadık kalmıyorlar. Bu durum da onların çok daha kötü etkilenmesine neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Makalenin yazarları, enfeksiyon ve yaralanmalarla mücadelede kamu sağlığında "yeterli ve temiz gıdaya erişimin de" göz önüne alınması gerektiğine dikkat çekti.

KUZEY AMERİKA VE AVRUPA DA RİSK ALTINDA

ABD'li yetişkinler arasında 2019'da yapılan başka bir araştırmada Kanada'daki araştırmaya benzer bulgulara işaret etmişti. 

Birleşmiş Milletler'in (BM) elindeki son veriye göre dünyada 2 milyardan fazla insan yeterli ve sağlık gıdaya ulaşamıyor ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu insanların yüzde 8'inin Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşadığı biliniyor. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • karga 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlis anlatmislar sizlere! acliktan degil daha fazla (uyusturucu)bagimlilik sebebiyle ruhsal dengeler bozuldugu icin yemekden dusdukleri icin azraille basbasa kalinca kacislari olmuyor ..... yani bas sebeblerden birtanesi bagimlilikdan kaynaklaniyor..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu