İnanılmaz keşif! Tüm kanser türlerini yendi

Cardiff Üniversitesi'nde gerçekleştirilen çalışmalarda bağışıklık sisteminde yeni bulunan bir özellik kullanılarak tüm kanser türlerinin tedavi edilebileceği ortaya çıktı.

İnanılmaz keşif! Tüm kanser türlerini yendi
İnanılmaz keşif! Tüm kanser türlerini yendi
GİRİŞ 22.01.2020 09:54 GÜNCELLEME 22.01.2020 09:54

Cardiff Üniversitesi, yaptığı araştırma sonrasında uzmanlar yeni bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu. Bu yöntemle laboratuvar ortamında, prostat, meme, akciğer ve diğer kanser türleri ortadan kaldırıldı.

Nature Immunology dergisinde yayımlanan ve BBC’nin aktardığı araştırma sonuçları "inanılmaz bir potansiyele sahip" olarak değerlendirilse de henüz gerçek hastalar üzerinde denenmedi.

YENİ BİR ŞANS

Cardiff Üniversitesi ekibi, antikorların kanser hücrelerine karşı nasıl tepki verdiklerini incelerken, daha önce hiç fark edilmemiş bir olguya rastladı.

Araştırmacılar, T hücresi adı verilen ve dolaşım sisteminde yer alan bir hücrenin kanserli hücrelere saldırabildiğini keşfetti. Araştırma ekibinden Profesör Andrew Sewell, “Elimize her bir hastayı tedavi edebilme şansı geçti. Daha önce bunun mümkün olabileceğine kimse inanmazdı. Farklı kanser türlerine yakalanmış hastalara uygulanabilecek bir tedavinin geliştirilmesini mümkün kılan bir buluş. Aynı tür T hücresi, farklı kanser hücreleriyle mücadele edebiliyor” dedi.

Cardiff Üniversitesi ekibi, T hücresinin reseptörleri sayesinde kanserli hücreyi tespit edebildiğini ve saldırıya geçtiğini keşfetti. Laboratuvar ortamında yapılan deneylerde, kanserli akciğer, deri, kan, kolon, meme, ilik, prostat, rahim, böbrek hücreleri T hücrelerinin saldırısıyla öldürüldü. 

TEDAVİ NASIL OLACAK?

Kanser hastasından kan örneği alınıyor. Kandaki T hücreleri çıkarılıp, genleriyle oynanarak kanserli hücreleri bulan reseptörlere dönüştürülüyor. Genetiği değiştirilmiş hücrelerin sayısı artırılıyor ve tekrar hastaya enjekte ediliyor. CAR-T terapilerinde kullanılan yöntem bozulmuyor. Yeni yöntem şu ana kadar sadece laboratuvar ortamında ya da hayvanlar üzerinde denendi. İnsanlar üzerinde testlerin başlayabilmesi için araştırmaların sürmesi gerekiyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu
Türkiye'de bir ilk! TCG İstanbul göreve bir ay sonra göreve hazır...