Çin'de yaşayan Türk öğretmen, koronavirüsü anlattı

Çin'in Xi'an kentinde öğretmenlik yapan Türk vatandaşı Burak Teoman ülkede yayılan koronavirüsle ilgili son gelişmeleri anlattı. Tüm okul ve iş yerlerinin kapalı olduğu belirten Teoman, "Vuhan Belediye Başkanı açıkladı; karantinaya alınmadan önce 5-6 milyonluk kitle, seyahat amaçlı şehirden çıkış yapmış. Festival kutlanıyor, uzun tatil var. İnsanlar seyahat etmek istiyor. Bu da taşıyıcı olmak için potansiyel." dedi.

GİRİŞ 28.01.2020 15:11 GÜNCELLEME 28.01.2020 15:11
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Adana Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olduktan sonra 3 yıl öne Çin'e yerleşen ve Xi'an kentindeki özel okulda İngilizce öğretmenliği yapan Burak Teoman, koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri DHA muhabirine anlattı. Xi'an kent merkezinde boş sokakları görüntüleyen Teoman'ın, alışveriş merkezine girmek istediğinde görevli tarafından vücut ısısının kontrol edilmesi dikkat çekti. Sosyal medyadan da gelişmeleri aktaran Teoman, virüse henüz tedavi bulunamadığını söyledi.

 

Tedavi için ülkede yoğun çalışma yapıldığını belirten Teoman, Çin'de 'Bahar Festivali' dolayısıyla verilen tatil süresinin virüs yüzünden uzatıldığını kaydetti.

"BİNLERCE İNSANIN VUHAN HASTANELERİNDE OLDUĞU SÖYLENİYOR"

 

Bazı okul ve üniversitelerden de süresiz tatil açıklaması yapıldığını aktaran Burak Teoman, sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Virüsün başladığı Vuhan şehridir. Hayvan pazarından balık ve et ürünlerinin satıldığı yerden çıktığı görülüyor. Oradan satıcılar ve alışveriş yapanlardan herkese sıçradığı söyleniyor. Dün Vuhan Belediye Başkanı açıklamada bulundu. Karantinaya alınmadan önce 5- 6 milyonluk insan kitlesi, şehirden çıkış yapmış, seyahat amaçlı. Çünkü Çin'de 'Bahar Festivali' kutlanıyor. Uzun bir tatil var. İnsanlar bu tatilde seyahat etmek istiyor. Bu da taşıyıcı olmak için potansiyel yani çok büyük etki. Yetkililerin bize bildirmiş olduğu her türlü bilgi biraz da kısıtlanmış durumda. On binlerce insanın Vuhan hastanelerinde tedavi altında olduğu söyleniyor. Fakat başı ağrıyan, öksüren insanlar da hastanelere gitmiş durumda. Onlar da tedirgin oluyor ve korkuyorlar. Bu yüzden hastaneler inanılmaz kalabalık. Vuhan'da doktor sayısının ve tedavi araçlarının yetersiz olmasından dolayı bölgeye çok sayıda askeri hastane personeli gitti. Hastaneler dolduğu için 2 tane yaklaşık 2 bin kişilik hastane inşa ediliyor. İnşaatın 10 gün içinde biteceği söylendi."

"SOKAKLAR BOŞ, MARKETLER KAPALI"

Türk Konsolosluğunun Çin'de yaşayan Türkler için duyuru yaptığını da belirten Burak Teoman, zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmaması uyarısında bulunulduğunu söyledi. Xi'an kent merkezinde dolaşarak, son durumu anlatan Teoman, "Dışarıda çok az insan var. Onlar da dışarı çıktıklarında maske takıyor. Burada eczanelere gittiğinizde maske soruyorsunuz. Birçoğunu o bölgeye göndermişler. Bu konuda ciddi sıkıntı var. Marketler de kapandığı için insanlar açık buldukları yerden kilolarca pirinç alıyorlar, evlerine malzeme depoluyorlar. Çünkü şu an için risk artıyor ve ne olacağı belli değil. Şu an birçok yer kapalı ve girişlerde kontrol yapılıyor." dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 21
  • Mücahit 4 yıl önce Şikayet Et
    geçen haftalarda bu virüs olayından önce çin;dünya yeni silâhımızı tanıyacak şeklinde duyuru yapmıştı
    Cevapla
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Darısı Myanmar da Tibet rahiplerinin ve dağlı vahşilerinin başına olsun. Onlar değil miydi sadece müslüman olduğu için kardeşlerimizi derisini yüzerek, etlerini lime lime edip kışlık et(!) niyetine iplere asıp kurutan kafirler. Kim sebep olırsa olsun o virüs boşuna değil. Şi Chinping te ölür İnşallah.
    Cevapla
  • Recep 4 yıl önce Şikayet Et
    Tayvan da 15 gün kaldım, yedikleri şeyleri görünce iğrendim. Sebzeden başka birşey yemedim, orada balık dahi yenmez. Hani şu entel dantel takımı vardır ysia "Çin mutfağı" diye geberen, alın size Çin mutfağı! Virüs biyolojik silah ta olabilir o ayrı o bir konu ancak şunu belirtmeliyim ki Çin daha kimbilir neye gebe.
    Cevapla
  • Ekrem 4 yıl önce Şikayet Et
    Çinin yaptığı zulümler arşı aşmıştır Allah bir virüsle bile orayı ve bütün zulüm edenleri yok etmeye kadirdir.
    Cevapla
  • HKN 4 yıl önce Şikayet Et
    Ehh, ne diyelim yüce allahim bunlara belasini veriyor. iyi olmus 60 milyon da geberse bana tin - Uygür Türklerini öldürüyorlar, allahza veriyor iste. Hic acimiadim daha beterine bulasinlar insallah...
    Cevapla
  • dogrusu 4 yıl önce Şikayet Et
    bir grup masum insana karşılık başka bir grup masum insanin ölmesini istemek ne kadar adil?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar