Açık açık itiraf etti: Türkiye'yi daha rahat dinleyebilmek için yanlış cihazı sattık

1980 ile 2000 yılları arasında Hollandalı Philips firmasında çalışan Cees Jansen, ABD'lilerin talebiyle Türkiye'nin daha rahat dinlenebilmesi için şifreleme cihazını nasıl değiştirdiklerini anlattı. Jansen "Benden Aroflex görünümlü ama aslında Beroflex olan bir cihaz üretmemi istediler" dedi.

Açık açık itiraf etti: Türkiye'yi daha rahat dinleyebilmek için yanlış cihazı sattık
Açık açık itiraf etti: Türkiye'yi daha rahat dinleyebilmek için yanlış cihazı sattık
GİRİŞ 16.02.2020 17:18 GÜNCELLEME 17.02.2020 09:16
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Hollandalı teknoloji devi Philips'in, Türkiye'de şifreli iç görüşmeleri dinleyebilmesi için Amerika Birleşik Devletleri'ne yardım ettiği iddia edildi.

 

Amerikan ve Alman istihbaratlarının tüm dünyaya şifreli iletişim cihazı satan Crypto AG'yi satın aldığının ortaya çıkmasının ardından Philips'in eski çalışanı kriptolog Cees Jansen, Türkiye'ye kırılması kolay şifreleme cihaz satıldığını söyledi.

1980 ile 2000 yılları arasında Philips'te çalışan ve Hollandalı basın kuruluşu Argos'a konuşan Jansen, ABD'li Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Philips'ten yardım aldığı süreci anlattı.

 

Siemens'in ürettiği T100 model teleks cihazı....

ALMANYA YARDIM ETMEK İSTEMEDİ

Jansen, şifresini kırmayı kolaylaştırdıkları cihazın Aroflex ismindeki bir teleks olduğunu açıkladı. Söz konusu cihaz, 1976 ile 1982 yılları arasında NATO üyeleri arasında güvenli iletişimi sağlamak için kullanılıyordu.

Ancak Türk hükümeti, kendi elçilikleri ile iletişim kurmak ve iç görüşmelerde kullanmak üzere cihazdan satın almak istedi. Jansen'e göre NSA ise cihazı, kırılması kolaylaştırılmış olarak Türklere satmak istedi. Almanya bu konuda iş birliğini reddetti. Bunun üzerine Amerikalılar, görüşmeleri Hollanda istihbaratı ve üretici firma Philips ile devam ettirdi.

Aroflex'in üreticileri Philips ve Siemens, açık pazarda da söz konusu cihazın bir türünü satıyordu. Şirket içinde "Beroflex" şeklinde adlandırılan cihazın kırılması, orijinal Aroflex'e göre daha kolaydı.

Ancak Türkiye'ye doğrudan "Beroflex" satmaları durumunda Türk hükümetinin bunu fark edeceğini söyleyen Jansen, "Benden Aroflex görünümlü ama aslında Beroflex olan bir cihaz üretmemi istediler" açıklamasını yaptı.

Zamanında yapılanı sorgulamadığını ve patronlarının talebini yerine getirdiğini söyleyen Jansen, fikir değiştirdiği için açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

DÜNYA12.02.2020ABD ve Alman istihbaratı sattıkları cihazlarla 120'den fazla ülkeyi dinlemiş

SKANDAL GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE PATLAK VERMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde The Washington Post gazetesinin yayımladığı bir haberde Amerikan ve Alman istihbarat birimlerinin 120'den fazla ülkeye şifreleme cihazı satan Crypto AG'yi satın aldığını ortaya çıkarmıştı.

KAYNAK: EURONEWS
YORUMLAR 35
  • Yakub 4 yıl önce Şikayet Et
    Küfür hep aynı hiç değişmedi. Güya en dürüstünün yaptıkları ortada. Türkiyenin kimler tarafından vurulduğunu görüyoruz. Bunların çoğu Türkiye ile içli dışlı olan ülkeler! Ben hep dedim Gurbetçilerimizin bulunduğu ülkelere aldanmayın çok dikkat edin. Bizi bize veya bizdendir kabul görenler ile vuruyorlar. Benim tezim şu. Herkes gurbetçi olmamalı.
    Cevapla
  • DELİBEY 4 yıl önce Şikayet Et
    şimdi de kurdukları sosyal medyalar üzerinden her türlü bilgimizi, ilgimizi, hobilerimizi, nelerden hoşlanıp, hoşlanmadığımızı vs. buna benzer bütün sırlarımızı kendi ellerimizle bu adilerin ellerine bırakıyoruz... Allah akıl nimetini doğru kullanmayı ümmeti Muhammede nasip etsin inşaallah...
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Son derece haklısınız. Eskiden ev ve kişisel yaşam mahremdi, şimdi kendi elimizle herkese açık yayınlıyoruz. Sosyal medyada paylaşım yapmak artık bir hastalık haline geldi diyebiliriz, özümüze dönmediğimiz sürece devlet ne önlem alabilir ki, yasaklasa bir dert yasaklamasa her türlü bilgi dışarı gidiyor. Japonlar zamanında başka ülkelere giden vatandaşlarına bol fotoğraf çekilmesini zorunlu kılıyordu, bu bile istihbarattı.
    Cevapla
  • zır cahil herif 4 yıl önce Şikayet Et
    yabancıların bizim sözümüzü dinlemeleri güzel bir gelişme.
    Cevapla
  • vysmksz 4 yıl önce Şikayet Et
    satıkları cihaz depoda duruyor ise ben devletin yerinde olsam philips firmasına kallavi bir tazminat davası açarım. firmanın bahçesine incir ağacını dikerim aga
    Cevapla
  • Yerli ve milli . 4 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyini kendin üretecek sin tuvalet kağıdından , uzay gemisine kadar yoksa böyle çakallar dinler bizi .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail resmi televizyonu: "İsrail ordusu Refah'a çok yakında girmeye hazırlanıyor"
Rusya'dan S-500 açıklaması! Tarih verdiler