Yunan muhalefetinden Miçotakis'e imalı mesaj: Erdoğan'a teşekkür et

Sınırda bekleyen düzensiz göçmenlerin üzerine orduyu ve özel kuvvetleri yığan Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ülke içindeki popülaritesi zirve yaptı. Yunanistan’da sol görüşlü kitle, "Tüm bunlar nedeniyle sınırları açan Erdoğan’a teşekkür etmesi lazım" görüşünde birleşti.

Yunan muhalefetinden Miçotakis'e imalı mesaj: Erdoğan'a teşekkür et
Yunan muhalefetinden Miçotakis'e imalı mesaj: Erdoğan'a teşekkür et
GİRİŞ 05.03.2020 11:26 GÜNCELLEME 05.03.2020 12:53
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avrupa Birliği’nin sözlerini yerine getirmemesi sonucu sınırları açan Türkiye ile, AB’nin Doğu sınırı ülkesi Yunanistan arasında gerginlik sürüyor. Yunan medyası ise savaştan kaçan, Avrupa’ya giderek daha iyi bir gelecek kurmak isteyen düzensiz göçmenlere “İnsan kaçakçısı Türkiye teröristleri üzerimize salıyor” sloganlarıyla saldırıyor. 2016 yılında imzalanan Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde “AB’ye giriş yapan mülteci, ilk adımı attığı ülkede iltica talebinde bulunur ve işlemlerini bu ülkede takip eder” maddesi nedeniyle sınırdaki tüm düzensiz göçmenlerin kendi üzerine kalmasından korkan Yunanistan, Pazarkule’deki Türk-Yunan kara sınırına birliklerini yığmayı sürdürüyor.

 

BOL BOL FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Yunan kamuoyu, özellikle de sol görüşlü kesim, sağ görüşlü Yeni Demokrasi partisi lideri Başbakan Kyriakos Miçotakis’in bu kaosun asıl kazananı olarak çıktığı fikrinde. Sınırda polis ve ordu mensuplarıyla bol bol fotoğraf çektiren, AB’nin tüm yetkililerini bölgeye çağırarak onlarla da poz veren, günde birkaç kez Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhinde demeçler vererek halkın “yüreğine su serpen” Miçotakis’in 7 Temmuz 2019 seçimlerinde yüzde 39 olan oy oranının yüzde 50’lere fırladığına inanılıyor.

 

PARTİ İÇİ KAOSA GİDERKEN…

Madalyonun öbür ucunda ise tüm bu sürecin kaybedeni, 2015-2019 yılları arasında başbakanlık yapan sol parti SYRIZA’nın lideri Aleksis Çipras bulunuyor. İktidar olduğu yıllarda ülkeler arasındaki sınırlar için “sağın despotizminin imzası” türü ifadeler kullanan Çipras, önceki gün özel televizyon kanalı MEGA’ya konuk olduğu haber programında, “Göçmen akınının başladığı ilk andan itibaren hükümet tüm birimleri sınıra sevk etmeliydi. Geç kaldılar” eleştirisini yaptı. Halkın milliyetçi duygularına hitap ederek merkez ve sağ kitleden oy alma hedefiyle gerçekleşen bu söylem ise ters tepti. Sınırların açılması taraftarı olan SYRIZA Gençlik Kolları ile de çelişen Çipras, oy aldığı merkez ve sol kitlede “Rüzgar nereye eserse o tarafa doğru dönen adam” imajına büründü. 7 Temmuz Seçimleri’nde yüzde 31 oy oranıyla en büyük ikinci parti olarak sandıktan çıkan SYRIZA’nın oyunun yaşanan son gelişmelerden sonra yüzde 20 bandına düştüğüne inanılıyor.

SINIRDA ZULÜM!

Diğer yandan Edirne üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışan mültecilere saldırılar devam ediyor. Sınırı geçen mülteciler, Yunan güçleri tarafından darp edilip Türkiye sınırına bırakılıyor. Sınır kapısı çevresinde bekleyen bir grup mültecinin dün sabah sınırı geçmek istemesi üzerine önlem alan Yunan güvenlik güçleri, ateş açtı. Silah sesleri duyulurken, TOMA’dan tazyikli su sıkan Yunan güvenlik güçleri, gaz bombaları ile göçmenlere müdahale etti.

AP’DEN “ŞİDDETE SON VER” ÇAĞRISI

Edirne Valiliği, Pazarkule Sınır Kapısı çevresinde bulunan göçmenlere Yunan güvenlik güçlerinin silahla açtığı ateşte 1 mültecinin öldüğünü 5 mültecinin de yaralandığı açıkladı. Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi 59 milletvekili, “Yunanistan sınırından geçmek isteyen sığınmacılara kabul edilemez biçimde şiddet uygulandığını” belirterek, Yunanistan’a “şiddete son ver" çağrısında bulundu.

YUNANİSTAN’A 700 MİLYON

Suriye’deki iç savaşın ilk günlerinden beri mültecileri ülkesine kabul eden Türkiye, Avrupa sınırlarını açınca Avrupa Birliği harekete geçti. Türkiye ile 3 milyar dolarlık anlaşma imzaladığı halde taahhütlerini yerine getirmeyen AB, talep gelmediği halde Yunanistan’ın sınırlarını koruması için 700 milyon euro ödeme kararı aldı. Bunun 350 milyonu hemen ödendi. Kalan 350 milyon ise, Yunanistan’ın talebi doğrultusunda ödenecek.

KAYNAK: DİRİLİŞ POSTASI
YORUMLAR 6
  • emin 4 yıl önce Şikayet Et
    ve AB dağılır
    Cevapla
  • mistoria 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi iyi, bu Miço bütün yunan halkını ne kadar uyutursa bizim için o kadar iyi.
    Cevapla
  • osmanlı torunu 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi bu hale getirmeden neden açmadınız kapıları bütün birikimi bunlara yedirdiniz türk milletini sıkıntıya sokmaya ne hakkınız var
    Cevapla
  • Sade Süleyman 4 yıl önce Şikayet Et
    Birde Osmanlı torunuymuş
    Cevapla
  • Mizah 4 yıl önce Şikayet Et
    AB bize gelince cimri Yunana gelince cömert. Bu arada Bulgarlarda bizimle iyi geçinmeye çalıştığı için AB'den ikinci sınıf ülke muamelesi görüyor.
    Cevapla
  • Türkiye, 4 yıl önce Şikayet Et
    Buna yapılan zulme destek vermek denir. Aslında oyu alan zulüm olmuş olacak yani, pekala avrupa Yunanistan'a destek konusunda da sınıfta kalırsa, Yunanistan da avrupaya açılan sınır kapılarını kapalı tutacak mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var