Rusya'dan ateşkes açıklaması!

Moskova'da Erdoğan ve Putin arasında imzalanan ateşkesin ardından Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye ile yapılan ateşkesin ardından Suriye'de son 24 saatte 8 ateşkes ihlali tespit ettik" ifadeleri kullanıldı.

Rusya'dan ateşkes açıklaması!
Rusya'dan ateşkes açıklaması!
GİRİŞ 08.03.2020 16:41 GÜNCELLEME 28.05.2020 01:35
Bu Habere 55 Yorum Yapılmış

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'deki ateşkesi izleyen Rus-Türk komisyonunun çalışmaları kapsamında Rusya'nın son 24 saat içinde 8 ateşkes ihlali tespit ettiğini açıkladı.

 

 

Rusya Savunma Bakanlığı sitesinde yayınlanan bilgilendirme bülteninde, Suriye'deki ateşkesi izleyen Rus-Türk komisyonu çalışmaları kapsamında, Rusya'nın son 24 saat içinde 8 ateşkes ihlali tespit ettiğini, Türkiye tarafından ise herhangi bir ihlal kaydedilmediği belirtildi. 

"LAZKİYE'DE 4, HALEP'TE 3 VE İDLİB'DE 1 İHLAL"

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

 

"Suriye'deki ateşkesi izleyen Rus-Türk ortak komisyonundaki Rus tarafı, Lazkiye'de 4, Halep'te 3 ve İdlib'de 1 olmak üzere toplam 8 ateşkes ihlali tespit etti. Türk tarafı ise ihlallere ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı." 

MOSKOVA'DAKİ TARİHİ ZİRVEDE ATEŞKES KARARI ALINMIŞTI

İki ülke, "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Muhtıraya Ek Protokol" üzerinde uzlaştı.

Türkiye ile Rusya, İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetlerin 6 Mart 2020'de saat 00:01’den itibaren durdurulmasında anlaştı. İki ülke, ayrıca M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilmesinde ve M4 karayolunun bir bölümünde ortak devriyeler konusunda uzlaştı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının ardından iki ülkenin Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov, tarafların üzerinde uzlaştığı "İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin Muhtıraya Ek Protokol"ü okudu. 

Protokole göre, Türkiye ve Rusya, Suriye'deki ateşkes rejiminin uygulanmasının garantörleri olarak, Suriye'de Gerginliği Azaltma Bölgeleri Oluşturulmasına İlişkin 4 Mayıs 2017 tarihli Muhtıra ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesindeki Durumun İstikrarlaştırılmasına İlişkin 17 Eylül 2018 tarihli Muhtıra’yı hatırda tutarak, Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne olan kuvvetli taahhütlerini yineledi. 

"HİÇBİR ŞEKİLDE MAZUR GÖRÜLMEYECEK"

Taraflar, terörizmin tüm tezahürleriyle mücadele ile BM Güvenlik Konseyi tarafından terörist olarak tanımlanan tüm grupların ortadan kaldırılması yönündeki kararlılıklarını yinelerken, sivillerin ve sivil altyapının hedef alınmasının hiçbir şekilde mazur görülemeyeceğini kabul etti.

Taraflar, Suriye ihtilafının askeri çözümünün olamayacağının ve ihtilafın yalnızca Suriyelilerin öncülüğünde ve sahipliğinde, BM kolaylaştırıcılığında BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararıyla uyumlu siyasi süreç yoluyla sona erdirilebileceğinin altını çizdi. 

3 MADDE TÜRKİYE-RUSYA ANLAŞMASI

İnsani krizin daha da kötüleşmesinin önlenmesinin, sivillerin korunmasının, ihtiyaç sahibi tüm Suriyelilere önkoşulsuz ve ayrım gözetmeksizin koruma ve insani yardım sağlanmasının, keza ülke içinden yerinden edilmelerin önlenmesi ile mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilen kişilerin güvenli ve gönüllü olarak Suriye'deki asıl ikamet yerlerine geri dönüşlerinin kolaylaştırılmasının önemini vurgulayan taraflar, şu hususlarda mutabık kaldı:

"İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacak. 

M4 karayolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacak.

Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 kilometre batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacak."

YORUMLAR 55
  • Çiçek 4 yıl önce Şikayet Et
    Komutanları saldırıyorsa karşılığını hak ediyordur demek biz bunu fırsata çevirip başına yıkalım esedin tüm kalelerinibütün para eden her yerini elektirigini suyunu kesin kökten Allahın izniyle yok edin bize saldırdı karşılığını aldı deriz Esed Rus lardan güç alıyor Rus Arkamı kollar diyor affetmeyin vurun vurun biz korkak 1 millet degiliz Allahın izniyle
    Cevapla
  • bekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Suud turkiyeye saldırmadı diye petrol fiyatlarını düşürerek rus ekonomisini batırmaya ugrasiyor
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bozulsun şu ateşkes neolacaksa olsun bıkınlık verdi öleceksek adamgibi ölelim
    Cevapla
  • hakikat perest 4 yıl önce Şikayet Et
    ruslarla yapılan anlaşma geçerliliği mürekkeb kuruyana kadardır...
    Cevapla
  • zeki 4 yıl önce Şikayet Et
    suriyenin şuan gerçek sahibi rusya neden ateşkes ihlallerine müdahale etmiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı