ABD'den Çin ve İran'a sert sözler

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çinli ve İranlı yetkilileri, koronavirüs salgınının ciddiyetini saklamaya çalışarak ve sorumluluklarından kaçarak hayatları riske atmakla suçladı.

ABD'den Çin ve İran'a sert sözler
ABD'den Çin ve İran'a sert sözler
GİRİŞ 25.03.2020 15:23 GÜNCELLEME 25.03.2020 15:23
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin ve İran'ın koronavirüs salgınına yaklaşımlarını sert dille eleştirdi. Pompeo, Tony Perkins'in ev sahipliğinde katıldığı bir radyo programında, Çinli ve İranlı yetkilileri; koronavirüsün ciddiyetini saklamaya çalışarak ve sorumluluklarından kaçarak hayatları riske atmakla suçladı.      

Pompeo, Çin ve İran'da halkların, şeffaflık ve iyi yönetim eksikliğinden zarar gördüğünü savunarak, "Bu ülkelerdeki insanların eninde sonunda bundan liderlerini sorumlu tutacağı kanısındayım." değerlendirmesini yaptı. Rusya, Çin ve İran tarafından bu konuda bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğüne işaret eden Pompeo, "Virüsün, ABD ordusundan geldiğini, belki de İtalya'da ortaya çıktığını söylüyorlar. Tüm bunlar sorumluluktan kaçmak için." diye konuştu.

Pompeo, Çin'in süregelen "örtbasının", daha fazla vakanın önüne geçilmesi ya da böyle bir şeyin tekrar yaşanmaması için gereken bilgiden dünyayı mahrum bıraktığını kaydetti.

ÇİN, ABD'YE "SALGINI SİYASALLAŞTIRMAMA" ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU     

ABD'nin, Çin ve İran'la halihazırda gergin ilişkileri, koronavirüs salgını nedeniyle iyice bozulurken; ABD Başkanı Donald Trump ve Amerikalı yetkililerin, hastalığı "Çin virüsü" veya "Vuhan virüsü" olarak nitelendirmesi Çin tarafından tepkiyle karşılanmıştı. ABD Kongresine de, "Vuhan'da ortaya çıkan salgının Çin yönetimince saklandığı" iddiasının soruşturulması talebini içeren bir tasarı sunulmuştu.     

Çin, ABD'ye salgınla mücadele ederken; diğer ülkeleri suçlamama ve "salgını siyasallaştırmama" çağrısında bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, salgınla ilgili ABD'yi "diğerlerinin itibarını sarsmak ve sorumluluklarından kaçmak için günah keçisi bulmaya çalışmakla" suçlamıştı.     

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami ise salgının ABD'nin biyolojik saldırısı olabileceğini söylemişti.   

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • alparslan34 4 yıl önce Şikayet Et
    çine tazminat açilsın
    Cevapla
  • kayı 4 yıl önce Şikayet Et
    Nedense Çin ve İran, abd nin son zamanlarda uğraştığı iki ülkeydi, tesadüf mü bu açıklamalar, abd nin kirli oyunları olma ihtimali yüksek.
    Cevapla
  • anfi 4 yıl önce Şikayet Et
    son olarak tabiki derin aileler bunlar sadece abd de yoklar İngiltere de işin içinde
    Cevapla
  • burhan 4 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda ABD haklı Çine tazminat davaları açılmalı
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Cin bu virüsten zarar gören tüm dünyadaki devletlere ve insanlara tazminat ödemeli.Cin in sorumsuzca davranması dünya yı felakete sürükledi bence.
    Cevapla
  • Maral 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin gibilere cevap vermekten insanlar yoruldu biraz sraştırma yap be kardeşim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu