Venizelos'tan yeni hükümet için yoğun mesai

Yunanistan'da hükümeti kurma yetkisi alan PASOK'un lideri Evangelos Venizelos, Demokratik Sol Parti (DİMAR) lideri Fotis Kuvelis ile görüştü.

Venizelos'tan yeni hükümet için yoğun mesai
Venizelos'tan yeni hükümet için yoğun mesai
GİRİŞ 10.05.2012 21:02 GÜNCELLEME 10.05.2012 21:02

Seçimlerde yüzde 13 ile üçüncü sırada yer alan ve 41 milletvekili çıkaran Panhelenik Sosyalist Hareket PASOK'un lideri Venizelos, Kuvelis'in, kendilerinin memorandum yanlısı pozisyonuna yakın oluğunu belirtti.

Ülkeyi avroda tutmak için AB yanlısı güçlerle ulusal birlik hükümeti kurmak isteyen Venizelos, Kuvelis ile görüşmesini "iyimser olmasa da iyi bir işaret" diye değerlendirdi.

Kuvelis'in, oldukça somut ve sorumlu teklifi ile PASOK'un tekliflerinin neredeyse aynı olduğunu dile getirdi.

"Hükümet kurma yetkisi ile attığımız ilk adım, gelecek için iyi bir belirti" diyen Venizelos, yarın Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras ve teklifine karşılık veren diğer partilerin başkanları ile görüşeceğini vurguladı.

Radikal Sol Koalisyon SYRIZA'nın lideri Alexis Tsipras ile de görüşeğini belirten Venizelos, çabalarını Cumhurbaşkanı Papulyas'ın koordinasyonunda gerçekleşecek toplantının temelini oluşturmak için sürdüreceğini kaydetti.

Venizelos, seçimlerde yüzde 18.8 oyla ilk sırada gelen ve 108 milletvekili çıkaran merkez sağdaki Yeni Demokrasi Partisi'nin lideri Antonis Samaras ile yarın sabah bir araya gelecek.

Koalisyon arayışı sonuç vermezse Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın başkanlığındaki siyasi liderler toplantısında soruna çözüm aranacak. Sorun çözülemezse bir ay içinde tekrar seçime gidilecek.

Öte yandan, PASOK kaynakları Kuvelis'in teklifini, "Doğru yolu gösteren mantığın sesi" olarak niteledi.

Kuvelis'in, 3 yıl içinde memorandumdan kurtulma önerisinin PASOK'un teklifiyle benzer olduğuna işaret edildi, SYRIZA'nın da bu hükümete katılımının ön koşul olduğu belirtildi.

-Kuvelis'in ekümenik hükümet teklifi-

Kuvelis ise Venizelos'a bütün partilerin katılımıyla ekümenik bir hükümet kurulmasını teklif ettiğini söylemişti.

Fotis Kuvelis, 2014 yılında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar işbaşında kalacak ve ülkeyi krizden çıkarma yollarını da arayacak bu hükümetin, Yunanistan'ı AB'de tutmak ve kademeli olarak borç anlaşmalarından kurtarmak gibi iki bağlayıcı politikası olması gerektiğini vurgulamıştı.

Kuvelis'in başkanlığındaki DİMAR, yüzde 6 oyla 19 milletvekili çıkarmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü