Kıbrıs Barış Harekatı'nın ruhu burada yaşatılıyor

Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşen tüm askerlerin bulunduğu Karaoğlanoğlu şehitliği Kıbrıs'ta Çıkartma Plajı'nın üzerinde bulunuyor. Sebebi ise harekat başladığında denizden gelen Türk askerlerinin ilk olarak buradan adaya çıkması. Kıbrıs Karaoğlanoğlu şehitliği üzerinde Türk bayrağı ile beraber Kıbrıs bayrağı da dalgalanıyor. İşte bu kadim yere dair tüm detaylar haberimizde.

Kıbrıs Barış Harekatı'nın ruhu burada yaşatılıyor
Kıbrıs Barış Harekatı'nın ruhu burada yaşatılıyor
GİRİŞ 21.07.2020 09:17 GÜNCELLEME 21.07.2020 09:17 KAYNAK HABER7

Kıbrıs'ta bizden bir parça bulunuyor. Karaoğlanoğlu Şehitliği şehit askerlerimizin yattığı kadim bir yer. Burada Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit düşen askerlerimiz yatıyor. Kıbrıs gezinizde mutlaka buraya da uğramalı ve bugün Kıbrıs'ı toprak bütünlüğümüze katan bu aziz askerleri ziyaret etmelisiniz. Onlara dua ve minnetlerinizi göndermek için Karaoğlanoğlu Şehitliği'ni mutlaka gezmelisiniz. Bu şehitlik harekatın başladığı gece askerlerimizin adaya ayak bastığı Çıkartma Plajı'nın üzerinde bulunuyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağının yanında aziz Türk Bayrağı da bütün şanıyla dalgalanıyor.   

 

 

Yavru Vatan Kıbrıs için canını veren şehitlerimizi anmak adına Türkiye Cumhuriyeti tarafından yaptırılan bu şehitlik Girne'de bulunuyor. Girne'de gezilecek yerler içinde bu şehitlik de sayılıyor.   

 

 

KIBRIS KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ   

1974 yılında Türklere yapılan soykırımı durdurmak için gönderilen askerlerin, subay, astsubay, erbaş ve erlerin anısına yapılmış bu şehitlik. Kadim şehitlik adını da bu harekatta görev alan 50'inci Piyade Alay Komutanından almıştır. Halil İbrahim Karaoğlanoğlu silah arkadaşlarıyla beraber bu yerde şehit düşmüşlerdir. Gece saat 02.00'de komutan evi olarak seçilen evin kapısında ertesi günün muharebe planını konuşurken Karaoğlanoğlu ve silah arkadaşları Rus geri tepmesiz bir top mermisinin duvara isabet etmesi sonucu şehit düşmüşlerdir. Bu ev daha sonra restore edilerek Barış ve Özgürlük Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.   

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kocatepe Gemisi de dahil olmak üzere toplam da 498 askerimiz şehit olmuştur.   

8 Subay, 5 Astsubay, 58 Erbaş ve Er olmak üzere, Türkiye'nin 41 farklı ilinden 71 şehidimiz bu şehitlikte, diğer şehitlerimiz ise Boğaz ve Deniz Şehitliklerinde yatmaktadır.  
 

Şehitlik içindeki iki adet sütun Türkiye'ye açılan kapıyı temsil etmektedir. Şehitlerimizin mezar taşlarında fotoğrafları ile beraber memleketleri yazmaktadır ve beş basamaktan oluşmaktadır. Bu da 'Beş Parmak Dağları'nı temsil etmektedir.   

Şehitlik içindeki sol tarafta bulunan heykeller Kıbrıs'ı sağ tarafta bulunan heykeller ise Türkiye'yi temsil eder. Bir yanda yılardır özgürlük mücadelesi veren Kıbrıs Türkleri diğer yanda ise onlara yardıma koşan Türk askerleri.   

Sol başta bulunan gemi burnu figürü; Deniz Kuvvetlerini, sağ başta bulunan kartal kanadı figürü; Hava Kuvvetlerini, Mehmetçik ve elinde tuttuğu silah figürü; Kara Kuvvetlerini temsil etmektedir. Buda; Kıbrıs Barış Harekatı'nın denizden, havadan ve karadan olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müşterek bir harekâtı olduğunu gösterir. Heykelin Türkiye'yi temsil eden tarafında bulunan Mehmetçik ve arkasındaki Türk Bayrağı figürü ise harekâtın bizzat Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir. 15 Kasım 1983 tarihinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiş ve bağımsızlık bildirisi Rauf Denktaş tarafından okunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıyan tek devlet olmuştur.  

KARAOĞLANOĞLU ŞEHİTLİĞİ NE ZAMAN YAPILDI?  

Karaoğlanoğlu şehitliği 20 Temmuz 1976 tarihinde inşa edildi. Adaya ilk çıkan TSK alayının komutanını adı da yukarıda bahsedildiği gibi şehit düştüğü için verildi.   

BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK MÜZESİ   

Burada bir de Barış ve Özgürlük Müzesi bulunuyor. 1974 yılındaki harekata katılan askerlerin kahramanlıklarını burada öğrenebilirsiniz. Bütün gerçek yaşam hikayelerini burada bulabilirsiniz. Harekatın başladığı gece 20 Temmuz günü karargâh olarak seçilen eve isabet eden top yüzünden komutanlar şehit düşmüştü. Günümüzde bu ev böyle önemini korumaktadır.   

Aynı zamanda tarihi belge niteliği taşıyan bu ev harekatın ikinci yılında açıldı. Zemin katında 1974 yılında harekata neden olan olaylar ve tarihi süreç görülüyor. Harekatta ele geçirilen Rum silahları da burada bulunuyor. Bu katta Kıbrıs Barış Harekâtı Belgeseli izlemek de mümkün.   

Barış ve özgürlük Müzesi’nin üst katında ise şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve şehit Pilot Binbaşı Fehmi Ercan'a ait üniformalar ve özel eşyaların yanı sıra harekât sırasında şehit olanların fotoğrafları, özel eşyaları ve üniformaları sergileniyor.  
Müzenin iç avlusunda Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında şehit olan asker ve sivillerin isimlerinin yazılı olduğu anıt pano da yer alıyor.  

Önerilen içerik; Kıbrıs'tan alınacak hediyelik eşyalar, alışveriş yapılacak yerler

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları  

Youtube: esirgenc 

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor 

Facebook: dunyayigeziyorum 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL