Bakan Avcı yeni eğitim sistemini anlattı

Millî Eğitim Bakanlığı, kamuoyunun merakla beklediği üç ayrı uygulamayı açıkladı.

Bakan Avcı yeni eğitim sistemini anlattı
Bakan Avcı yeni eğitim sistemini anlattı
GİRİŞ 01.06.2014 01:05 GÜNCELLEME 01.06.2014 02:43
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Millî Eğitim Bakanlığı, 2014-2015 eğitim öğretim yılı için ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemlerinin temel esas ve usullerini tamamladı. Uygulama, öğrencileri öğrenim görmek istedikleri okul türüne yerleştirmeyi ve yerleştirme maliyetini azaltarak yerleştirme sürecini daha da etkin kılmayı hedefliyor.

75 PUAN ALAN MÜDÜRLERİN GÖREV SÜRESİ UZAYACAK

Görev süresi uzatılacak müdürler, ilçe mili eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak.

DERSHANELERİN ÖZEL OKULA DÖNÜŞMESİ ESASLARI

Dönüşüm programına erken başvuran dershanelere, Dönüşüm Programı Değerlendirme Formu üzerinde, dönem önceliğine göre yüksek puan verilecek. Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi sürecinde başvurular, 2 Haziran’dan itibaren 7 dönemde alınacak.

Millî Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki günlerde de benzer çalışmaları, düzenleyeceği toplantılarla kamuoyunun görüşlerini alarak sunmayı planlıyor.

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, kamuoyunun açıklanmasını beklediği “2014-2015 Eğitim- Öğretim Yılı İçin Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme İşlemlerinin Temel Esas Ve Usulleri”, “Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği” ve  “Dershanelerin Özel Okullara Dönüştürülmesine İlişkin Esasları” açıkladı.

Bakan Avcı, beraberinde bakanlık bürokratları ile gazetelerin eğitim editörleriyle İstanbul’da bir araya geldi. Selamlama konuşmasına, geçen yıl yeniden buluşmanın sözünü verdiğini anımsatarak başlayan Bakan Avcı, Millî Eğitim Bakanlığı gündemindeki üç önemli konuyu hem istişare etmek hem de detaylarını açıklamak üzere böyle bir toplantının düzenlendiğini ifade etti.

Daha sonra sırasıyla bakanlık bürokratları, üç ayrı düzenlemeye ilişkin ayrıntıları paylaştı.

LİSELERDE BOŞ KONTENJAN SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı İçin Ortaöğretim Kurumlarına Yerleştirme İşlemlerinin Temel Esas Ve Usulleri’ne göre, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm okullar, “Anadolu Lisesi” statüsüne dönüştürülmesiyle artık tüm okul türlerine Yerleştirmeye Esas Puan ile öğrenci alınacak.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM BÖLÜMÜNÜ SEÇENLER

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulları tercih eden öğrenciler daha önceki yıllarda doğrudan bölüm tercihi yaparken, 2014 itibariyle okul tercihi yapacak ve öğrencilerinin ortak dersleri aldığı 9. sınıftaki başarısı, yeteneği ve isteği dikkate alınarak 10. sınıfta bölümlere yerleştirilecek. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Anadolu lisesine yeni dönüştürülen okullarda şube kontenjanı 34, ihtiyaç olması halinde en fazla 40 olacak.

ÖĞRETMEN LİSELERİ DİĞER LİSELERE DÖNÜŞÜYOR

YÖK tarafından Anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin, öğretmen yetiştiren bölümleri tercih etmeleri halinde ek puan verilmesi uygulamasının kaldırılması nedeniyle bu liseler yükseköğretimde öğretmen yetiştiren alanlara kaynaklık etme işlevini yitirdi. Bu kapsamda, Anadolu öğretmen liseleri, sosyal bilimler, fen ve Anadolu liselerine dönüştürülecek. Fen liselerinde de sosyal bilimler liselerinde olduğu gibi 2014-2015 eğitim öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı zorunlu hale getirilecek.

TABAN PUAN UYGULAMASI DA KALKIYOR

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi öncesinde uygulanan SBS sisteminde, yerleştirme işlemleri taban puan esasına göre yapıldığı için 201 puanın altında kalan öğrenciler, sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiyordu. Yeni Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde ise öğrencilerin hali hazırda okullarda girdikleri yazılılardan biri merkezi ve daha denetimli gerçekleştirildiği için 6, 7 ve 8. sınıf başarıları ile oluşan Yerleştirmeye Esas Puan marifetiyle sıralamaya dayalı yerleştirme yapılacak. Böylece 201 taban puan uygulamasının mevcudiyeti ortadan kalkacak.

ÖZEL OKULLARDAKİ BURS DURUMU

Özel okulların burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirme işlemleri Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi ile yapılacak. Özel okullar burslu öğrencileri Türkiye çapında yüzde 5’lik dilim içerisinden alacak. Yerel şartları dolayısıyla Türkiye geneli yüzde 5’lik dilimden öğrenci alamayan özel okullar, boş kalan burslu kontenjanlarını il çapındaki yüzde 5’lik dilimden doldurabilecek. Özel okullar burslu aldıkları öğrencilerin bursluluklarını, başarısızlık, sınıf tekrarı gibi hiçbir ek şart ve yükümlülük aramadan eğitim-öğretim süresi boyunca devam ettirecek. Eğitim, yemek ve ulaşım ücretleri bursluluk kapsamında olacak. Özel okullar, bursluluk dahilindeki pansiyon bilgisine tercih kılavuzunda yer verecek.

TERCİHLERDE İZLENECEK YOL

Yerleştirme işlemleri bu değişikler doğrultusunda yedek liste yapılmaksızın tek seferde gerçekleştirilecek. Buna göre, öncelikle öğrenciler eğer özel yetenek sınavı ile öğrenci alan bir ortaöğretim kurumuna veya özel öğretim kurumlarından birine kayıt yaptıracaksa, tercih giriş ekranındaki, "Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir  Ortaöğretim Kurumuna Yerleştim" ya da "Özel Öğretim Kurumlarından Birine Kayıt Yaptırdım" butonlarından kendisine uygun olanı işaretleyecek. Böylece bu öğrencilerin tercih işlemlerini tamamlayacak.

TERCİH YAPMAK İSTİYORUM

Bu okulları tercih etmeyen öğrenciler ise giriş ekranındaki "Tercih Yapmak İstiyorum" bölümünü işaretleyecek. Bu bölümü işaretleyen öğrencilerden A ve B olmak üzere iki grupta tercih alınacak. "Tercih Yapmak İstiyorum" butonunu işaretleyen öğrencilerin karşısına, ilk olarak okul isimlerini içerecek, 15 seçenekli A Grubu tek tercih listesi çıkacak. Öğrenciler bu alanda istedikleri tüm okulları tercih edebilecek ve yerleştirmeleri buna göre yapılacak. Öğrencilerin A grubu tercihleri, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre yapılacak.

 

Öğrenciler A grubuna tercih yazarken aynı zamanda okul türlerinin yer aldığı B grubu giriş ekranında da tercihlerini yapacak.  B Grubu tercih listesinde, "fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu meslek ve teknik lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, çok programlı Anadolu lisesi ve Anadolu lisesi" okul türlerinin yer aldığı alanlar bulunacak. A Grubu tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler,  B Grubu tercih listesinde sıraladıkları okul türlerine yerleştirilecek. Bu tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, puanına göre, adres ve kontenjan dikkate alınarak, sistem tarafından uygun okullara konulacak.

BOŞ KALAN KONTENJANLARA NAKİL YOLUYLA GEÇİLECEK

Yerleştirme sonrasında boş kalan kontenjanlara da Ortaöğretim Yönetmeliği’nin nakil esasları doğrultusunda nakil yoluyla öğrenci kaydedilebilecek. Nakil talebinde bulunan öğrencilerin nakilleri, açık kontenjan bulunması ve puan üstünlüğü esas alınarak otomatik olarak gerçekleştirilecek. Uygulamada, 25-28 Ağustos tarihleri arasında nakil müracaatları alınacak. Uygulamada, 29 Ağustos saat 19.00’da nakil işlemleri tamamlanacak. Bu işlemler sonucunda da boş kalan kontenjanlar için nakil işlemleri eylülde de haftalık periyotlarla devam edecek.

YERLEŞRTİRME TAKVİMİ DE BELLİ OLDU

Ortak sınavların puanları 11 Haziran’da açıklanacak. Takvimde, 16-20 Haziran tarihleri arasında sınav sonuçlarına itiraz edilebilecek. Kontenjanlar da 4 Temmuz’da açıklanacak. 

Takvimde, 7 Temmuz’da 8. sınıf yerleştirmeye esas puanları açıklanarak, 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında da tercihler gerçekleştirilecek. Tercih sonuçları ise 22 Ağustos’ta açıklanacak.

YÖNETİCİ ATAMALARINDA BAŞARIYA ENDEKSLİ OBJEKTİF ÖLÇÜTLER

“Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliği göre, okul müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı, öğretmenlerce ikincil görev kapsamında yürütülecek ve bir kadro olmayacak. Eğitim kurumu yöneticiliği görevlerinin "kazanılmış hak" olarak algılanması veya "Yöneticilik görevi, yöneticilerin istekleri dışında sonlandırılmayacağı" anlayışının önüne geçilerek, hukuki itilaflar da önlenecek.

AYNI OKULDA AYNI UNVANLA EN FAZLA 8 YIL YÖNETİCİLİK OLACAK

Yönetmeliğe göre, 4 yıllık görev süresini tamamlayan yöneticinin görevleri ders yılı bitiminde sona erecek. Ancak değerlendirme sonucunda başarılı olanlara, aynı veya başka eğitim kurumunda, 4 yıl daha görev yapma imkanı sağlanacak. Yöneticilerin zorunlu rotasyon yerine istekleri dâhilinde başka eğitim kurumlarına geçişlerinin sağlanması için bir yönetici aynı okulda aynı unvanla 8 yıldan fazla yöneticilik yapamayacak. 

75 PUAN ÜZERİ ALANLARIN GÖREV SÜRESİ UZAYACAK

Görev süresi uzatılacak müdürler, ilçe mili eğitim müdürleri, şube müdürleri, öğretmenler, okul aile birliği başkanı ve başkan yardımcısı ile öğrenci meclisi başkanı tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme sonucunda 75 ve üzerinde puan alan müdürlerin görev süreleri uzatılacak. Bu uygulama yalnızca müdürlerin görev sürelerinin uzatılmasıyla sınırlı kalmayacak; bundan sonra müdürlük yapacakların da rehberi olacak. Daha önce müdürlük görevinde bulunanlar ile ilk defa müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden 2 aşamalı bir sisteme tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonucunda da başarılı olanlar, tercihleri dikkate alınarak, puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecek. Görev süreleri uzatılmayan müdürler de yeniden görevlendirmek üzere tekrar başvurabilecek. 

YÖNETMELİKTE KADIN YÖNETİCİLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Öğrencilerin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürleri ve bu kurumlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az biri kadın olacak. Karma eğitim yapılan ve müdür yardımcısı sayısı 3 ve daha fazla olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından da en az birinin kadın adaylar arasından görevlendirilmesi ve meslek liselerinin müdür yardımcılarından en az birinin meslek derslere alan öğretmenleri arasından belirlenmesi esas alındı. Aynı uygulama spor liseleri, güzel sanatlar liseleri, sosyal bilimler liseleri ile imam hatip ortaokullarında da bu eğitim kurumlarının niteliklerine uygun olarak yapılacak.

OKUL MÜDÜRÜ KENDİ EKİBİNİ KURACAK

Uyumlu bir ekip oluşturarak daha etkin ve verimli bir çalışma ortaya konulması amacıyla müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları, müdür tarafından belirlenecek.

Yönetmeliğe göre, 2011 yılı Ekim’de yapılan Eğitim Kurumları Müdürlüğü Seçme Sınavı’nda başarılı olanlardan sınav sonuçlarına göre müdürlüğe görevlendirilmesi yapılmayan, ancak müdürlüğe görevlendirmek üzere başvuranların, sınav sonuçlarının geçerlilik süresiyle sınırlı olmak üzere değerlendirilmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sözlü sınava alınmasını da öngörüyor.

DERSHANEDEN ÖZEL OKULA DÖNÜŞENE ÖNEMLİ TEŞVİKLER

Dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin esaslar, öncelikle özel okullar adına bir avantaj üretmeyi hedefliyor. Böylece özel okullarımızın daha reel bir şekilde desteklenmelerine ve sistemin kendi kendini geliştiren bir hale getirilmesine zemin hazırlanması hedefleniyor.

Özel okullar fiziki yapıları, yönetim organizasyon süreçleri, eğitim öğretim süreçleri, destek hizmetleri standart alanları üzerinden akredite edilecek. Özel okulların akreditasyon sistemi ile teşvik sistemi ise birbiriyle bağlantılı yürütülecek.

ÖZEL OKUL DÖNÜŞÜMÜNE İLİŞKİN ESASLAR

Dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin esasların belirlendiği kılavuza göre, Dönüşüm programına başvuracak dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezleri, 1 Eylül 2015’e kadar dönüşüm programına Bakanlıkça MEBBİS’te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden başvuracak. 

14 Mart 2014’te faal olan dershanelerle 5580 sayılı Kanun’da yapılan düzenlemelere göre gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerine ise 1 Eylül 2015’te son verilecek.

BAŞVURULAR YEDİ DÖNEM HALİNDE ALINACAK

Dönüşüm programına erken başvuranlara, Dönüşüm Programı Değerlendirme Formu üzerinde, dönem önceliğine göre yüksek puan verilecek.

Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi olmaksızın 14 Mart 2014 itibarıyla en az üç yıldır faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucuları bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince dönüşüm programına başvurmaları halinde, bina kiralama ve irtifak hakkı kullanımında öncelikle değerlendirilecek. Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucuları bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliklerince dönüşüm programına başvurmaları halinde Dönüşüm Programı Değerlendirme Formuna göre her dershane için puan verilecek.

Dönüşüm programına alınan kurumlar, kurucularının veya kurucu temsilcilerinin talep etmeleri ve Bakanlığın uygun görmesi kaydıyla dönüşüm programından çıkabilecek.

Programa alındıktan sonra kapanan kuramların kurucuları istemeleri halinde dönüşüm programı doğrultusunda hareket edebilecek. Dönüşüm programından çıkan ve kapanan bu kurumlar için 5580 sayılı Kanun’un ilgili hükümleri saklı kalacak.

Aynı kurucuya ait her dershane ve öğrenci etüt eğitim merkezi için ayrı ayrı dönüşüm programına başvuru yapılacak. Dönüşüm programına alınmak üzere birden çok kurumu için başvuran kurucu, bu kurumlarını dönüşüm programı doğrultusunda tek kuruma dönüştürebilecek.

Kurumlar, dönüşüm programına alınmaları kaydıyla 2018-2019 eğitim öğretim yılının bitimine kadar okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul ve temel lise olarak faaliyet gösterebilecek.

BAŞVURULAR 2 HAZİRAN'DA BAŞLAYACAK

Başvurular, kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından, 2 Haziran’dan itibaren 7 başvuru döneminde 1 Eylül 2015’e kadar, Bakanlıkça MEBBİS’te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü üzerinden yapılacak.

Birinci dönem başvuruları 2 Haziran- 4 Ağustos 2014, ikinci dönem başvuruları 5 Ağustos-27 Ekim 2014, üçüncü dönem başvuruları 28 Ekim-31 Aralık 2014, dördüncü dönem başvuruları 2 Ocak- 2 Mart 2015, beşinci dönem başvuruları 3 Mart-4 Mayıs 2015, altıncı dönem başvuruları 5 Mayıs-6 Temmuz 2015, yedinci dönem başvuruları 7 Temmuz-31 Ağustos 2015’te alınacak.

Aynı ilde ve bir başka dershanenin şubesi niteliğinde olmaksızın faaliyet gösteren birden çok dershanenin kurucusunun bir araya gelerek kurdukları şirket tüzel kişiliği adına, yetkili genel kurul veya yönetim kurulunca yetkilendirilen kurucu temsilcisi müracaat edecek.

Başvuru için gerekli olan belgeler kurucu veya kurucu temsilcisi tarafından MEBBİS’te oluşturulan Dönüşüm Programı Modülü’ne işlenecek.

 

 

YORUMLAR 7
  • merve 1234 9 yıl önce Şikayet Et
    yeni sistemde 2015de kurtarma sınavıı olarak yapılacak sistem 1cin olarak ortak sınav yerine yazılıyoronun için yenir sey açmamışlar bu yeterinca saçma 5e değil 6 bölünme var buda ne alırsan al ortalaman düşüyor
    Cevapla
  • orhan koşum 9 yıl önce Şikayet Et
    Sınav talep ediyorum. Bendeniz ODTÜ mat öğretmenliği ve Isparta Fen Lisesi mezunuyum Üniversiteyi 3 yılda bitirdim ve matematikle ilgili 3 tane kitap yazdım. Dersanelerde 10 yıl çalıştıktan sonra meb e geçtim. Bunları övünmek için yazmıyorum bir çarpıklığı dile getirmek için yazıyorum. 2012 de mebteyken fen ve Anadolu liselerine alım sınavı yapıldı ve alanında 3 yıl öğretmenlik yapma şartı konuldu. Ben alanımda dersane ve meb toplam 12 yıllık öğretmen olmama rağmen mebte 3 yılımı doldurmadığımdan sınava giremedim. Şimdi bir ticaret meslek lisesinde çalışıyorum. Devletin her kurumunda seve seve çalışırım ama öğretmenlerin sınavlarla üst seviye okullara geçmesi için tekrar sınav açılmayacak mı? Yoksa ben yıllarca 10 20 yıl puan toplamakla mı uğraşmalıyım fen ya da sosyal bilimler gibi bir okulda çalışabilmek için. Dersanelerde çalışmış kaliteli öğretmenleri değerlendirmek adına ve mebeki öğretmenlerin kendisini geliştirmesine motive aracı olması adına sayın bakanımızdan sınav açmasını talep ediyorum.
    Cevapla
  • Nihat AYDIN 9 yıl önce Şikayet Et
    hele beni bul bak neler anlatacağım. SAYIN Bakanım olmaz etrafına topladığın insanların söylemleriyle icraata dönüşmüyor lafla peynir gemisi yürümez Kitap dağıt 15 gün sonra öğrencide kitap yok Kılık kıyafet özgürlük kısıtlaması olmuş derste telefon açık sms serbest öğrenci sigara yla özgürce buluşuyor ardından esrar arama yapamıyosun özgürlük öğretmen sadece ders saati ücreti kovalar olmuş bumu yeni eğitim sistemin Bana sor anlatayım uygula bak neler çıkacak ortaya başarı ezberlemekle olmaz ..
    Cevapla
  • Nihat AYDIN 9 yıl önce Şikayet Et
    YAPMAYIN BAKANIM . Okul müdürü 75 puan alırsa görev süresi uzayacakmış kim verecek puanı okulda kim yalakalıktan yandaşlıktan bi yerlere gelmiş getirilmiş ise onlar onlar kime 75 puan verecek müdüre ya müdürüme 100 puan kurban olsun.Hele bir gerçek anlamda bu müdürleri denetleyin görün bakın neler vcar illaki madencimi ölecek işte denetçilerin aynı Soma madenindeki denetçiler gibi .Okula gelir ler geldiğinden kimsenin haberi olmaz bir bakarsınki başarılı denetleme uğruna verilen yemektesiniz.... okul müdürüne puanı kim vermeli okulda başarı kaçla çarpılıyorsa o olmalı bu sosyal faliyetten lys ygs sınavına kadar...
    Cevapla
  • Simavi 9 yıl önce Şikayet Et
    Yaz boz. Eğitimi yaz boz tahtasına çevirdiniz! 12 yılda 5. milli eğitim bakanı herşeyin özeti zaten!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı