Zorunlu staj sorunu sürüyor!

Hemşire açığını kapatmak amacıyla eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine getirilen 5 bin lira gibi anormal orandaki yüksek staj ücreti makul seviyeye çekilmedi

Zorunlu staj sorunu sürüyor!
Zorunlu staj sorunu sürüyor!
GİRİŞ 07.05.2017 14:52 GÜNCELLEME 07.05.2017 14:52

Özel Fatih Çapa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucusu Maksut Konyar, “Bu uygulama eğitim kurumlarını çok ciddi anlamda zora sokmuş ve mağduriyetler yaşanmasına sebep olmuştur” dedi. 

Türkiye’deki mesleki ve teknik liselerin önemine dikkat çeken Okul Kurucusu Maksut Konyar,  aynı zamanda mesleki ve teknik liselerin sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin açıklamada bulundu. Türkiye’nin kalkınmasında meslek sahibi ve nitelikli bir nüfusun gelişimi için mesleki eğitimin çok önemli olduğunu özellikle vurgulayan Konyar, şöyle devam etti:

“Öğrencilerimizin geleceğini sahiplenme misyonuyla mesleki ve teknik alanda eğitim veren kurumlarımız kalkınmanın itici gücünü oluşturmayı hedeflemektedir. Gerek ülke ekonomisine katkı sağlamak gerekse sağlık sektörüne nitelikli personel yetiştirmek amacıyla yola çıkan değerli örgün eğitim kurumları işleyişlerinde sürekli değişen mevzuatlarla birçok sorun ve güçlükler ile karşılaşmaktadır. Bunun yanı sıra toplumda mesleki ve teknik eğitimin ‘ikinci sınıf bir eğitim’ olduğu algısı ve ‘üniversite yolu kapalı’ imajını mevcut. Bu algıyı hızla düzeltmek hepimizin ortak amacı olmalıdır. Bu imaj ve algının değiştirilmesi amacıyla acil önlemler alınması gerekmektedir. Meslek lisesi mezunlarına üniversiteye girişte diğer mezunlara oranla alanlarına göre ciddi bir pozitif ayrımcılık yapılmalıdır. Alanları ile ilgili tercihlerde tanınan ek puan hakkı sadece 2 yıllık okullarla sınırlandırılmamalı bu 4 yıllık fakülteler de aynı kapsamda tutulmalıdır. Aileler haklı olarak çocuklarını üniversite yolu tıkalı bir okula göndermek istememektedir. Bu da bu okullarda başarısı düşük öğrencilerin yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Oysaki iyi bir mesleki beceri, sadece el becerisi ve pratikle değil aynı zamanda akademik başarıyla desteklenerek sağlanabilir. Başarılı ve zeki öğrencilerin meslek liselerine girmesi, bu okullarda eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacaktır. Alanları ile ilgili tercihlerini ilk sıralarda yazan öğrencilere ciddi burs imkanı verilmeli, mesleki teknik lise mezunlarına istihdam garantisi verilmelidir. Hem çalışıp mesleklerini geliştirme hem de ikinci eğitim programlarıyla ön lisans veya lisans düzeyinde tahsillerini tamamlama imkânı sağlanmalıdır. Ayrıca Mesleki ve teknik eğitime, genel ortaöğretimle birlikte modüler bir yapı kazandırılmalı, Mesleki ve teknik eğitimle genel eğitim arasında yatay ve dikey geçişlere imkân verilmelidir. Bunun yanı sıra sağlık personeli açığı olan bir ülke olarak sağlık meslek liselerinde Hemşirelik, Ebelik ve ATT bölümlerinin kaldırılıp yerine yardımcı unvanıyla eğitim verilmesi sektörün önemli bir sorunu idi. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın da yakın bir zamanda verdiği müjdeli haber ile bu uygulamanın sonlandırılacağı kararı veli ve öğrencileri bir hayli memnun etti.”

SADECE İSTANBUL’A MAHSUS

Mesleki ve teknik liselerin staj sorunlarına da değinen Maksut Konyar, açıklamasının son bölümünde şunları söyledi:

“Mesleki Teknik Okullarımızın en büyük iş yükünü oluşturan beceri eğitimi (staj çalışması) konusu ise sağlık mesleki teknik okulları için en büyük sorunları barındırmaktadır. Mevzuat ve kanunlarda işleyişin açıkça belli olmasına rağmen devlet kurumlarının keyfi uygulama ve yorumları ile karşı karşıya kalınmaktadır. Örneğin; Mesleki ve Teknik Lise öğrencileri staja gittikleri dönemde staj yaptıkları işletmeler tarafından asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak üzere özel ve resmi okul ayırımı yapmaksızın staj ücreti ödenir. Ancak sadece İstanbul iline mahsus olmak üzere İl Sağlık Müdürlüğü, kamu hastaneleri öğrencilerine verilen ücreti okullarından tahsil etmek gibi bir hukuksuzluğa girişti ve hala bu yanlış uygulama da ısrar etmektedir. Bu uygulama eğitim kurumlarını çok ciddi anlamda zora sokmuş ve mağduriyetler yaşanmasına sebep olmuştur. Bu okulların kuruluş aşamasında bila bedel hazırlanan protokoller tek taraflı olarak fesih edilmiş ve önce öğrenci başına 1000 TL olan staj ücreti daha sonra tekrardan fesih edilerek öğrenci başına 4000 TL ücret ödenmesi şartı eklenmiştir. Bu konunun kalıcı çözümü için protokollerde bulunan ücret ve düşük kontenjan sayıları acilen revize edilerek öğrencilere özel ya da devlet okulu ayrımı yapılmadan eğitimlerini optimum seviyede tamamlamaları sağlanmalıdır. Stajyer kabulünü geciktiren hastanelere sıkı denetimler getirilerek yaptırımlar uygulanmalıdır. Okullarımızın sorunlarına uzak kalan ve müdahil olmayan Milli Eğitim Bakanlığımızın marifetiyle İl Milli Eğitim Müdürlükleri de bu konuda eğitim kurumları lehine daha aktif, yapıcı ve yol gösterici olması adına teşvik edilmelidir.”

DÜNYA İNSANI YETİŞTİRİYORUZ

Özel Fatih Çapa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kurulduğu günden bu yana dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek eğitimdeki kalite çıtasını sürekli yükseltme ve dünya insanı yetiştirme prensibiyle mesleki ve teknik eğitim veren kurumlar arasında önemli aktörlerinden biri olarak faaliyetlerine devam ediyor.

Özel Fatih Çapa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdür Yardımcısı ve Staj Koordinatörü Sevgi Öner, “Dünyadaki gelişmeleri ve sağlık/eğitim alanındaki bilimsel çalışmaları yakından takip eden, ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören öncü bir eğitim kurumu olmak gayesi ile öğrencilerimizi konularına yetkin, el becerisi düzgün, mesleğini dünya ölçeğinde yapacak sağlıkçı olarak geleceklerine hazırlıyoruz. Özgüvenle geleceğini şekillendiren, hedefine bilinçli ve emin adımlarla ilerleyen, sorgulayıcı bakış açısına ve uluslararası vizyona sahip zirveyi hedefleyen nitelikli sağlıkçılar yetiştiriyoruz. Gerek Yönetim Kurulumuzun katkıları, gerekse biz eğitimcilerin, geleceğin nitelikli sağlık personeli liderlerini yetiştirme iddiamız bir eğitim kurumu olarak sorumluluklarımızı daha da arttırmaktadır. Genç öğrencilerimize güzel bir gelecek oluşturmak adına öncelikli olarak kendi performansımız ile rekabet halindeyiz.” dedi.

Sağlık alanında mesleki ve teknik liseleri kapsamındaki stajların ayrı bir önemi olduğunun bilincinde olduklarını belirten Sevgi Öner, “Kamu hastaneleri ve özel hastaneler olmak üzere farklı noktalarda öğrencilerimiz için staj imkânı sunuyoruz. Mesleki bilginin beceriye dönüşebilmesi için tam donanımlı sağlık laboratuvarlarının ve meslek atölyelerinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu bakış açısıyla öğrencilerimizi tam donanımlı laboratuvarlarımızda alanında uzman öğretmen kadromuzla mesleki bilgi ve beceri ile donatıp hastanelerde yapacakları beceri eğitimine ve yaz stajlarına hazırlıyoruz.” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!
Dubai'deki havalimanı sele teslim oldu! Uçakların zor anları kamerada