YKS'de yeni puan sistemi nasıl olacak? Yüksek Öğretim Kurumları sınavı neler getirecek?

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS), YGS-LYS sisteminde olduğu gibi bu yıl YKS’de puanların 100-500 puan aralığında hesaplanacağının açıklamasını gerçekleştirdi. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek.

YKS'de yeni puan sistemi nasıl olacak? Yüksek Öğretim Kurumları sınavı neler getirecek?
YKS'de yeni puan sistemi nasıl olacak? Yüksek Öğretim Kurumları sınavı neler getirecek?
GİRİŞ 28.10.2017 11:22 GÜNCELLEME 28.10.2017 11:22
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'ün  internet adresindeki "Yükseköğretim Kurumları Sınav Sistemi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları"na eklemeler gerçekleştirdi.

Yeni yapılan eklemelere göre, YGS-LYS sisteminde olduğu gibi bu yıl YKS’de puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacak. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecek.

Bununla birlikte, Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumundaki sosyal bilimler-2 testinde yer alan 12 soruluk felsefe grubu testinde, adaylara felsefe sorularının da tabii olarak yöneltileceği, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvuru için Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının 150 ve üzeri olması gerektiği bildirildi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda adaylar sınav başladıktan ne kadar süre sonra sınav salonundan ayrılabileceğiyle ilgili ise adayların sınav salonundan ayrılışı ile ilgili olarak ÖSYM tarafından makul süreler belirleneceği, buna ilişkin bilgilerin Başvuru Kılavuzu’nda ve ÖSYM’nin web sayfasında bildirileceği ifade edildi.

yks

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar için YGS-LYS sistemindeki durum söz konusu olacak. Yani bu durumdaki adaylar sınavda ilave felsefe grubu sorularını cevaplayacak, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını cevaplandırmayacak.

Felsefe Grubu sorunlarında Felsefe sorularının dahil olup olmadığına ilişkin ise “Felsefe Grubundaki sorulara Felsefe soruları “tabii olarak” dahildir. 15. Soruda, ikinci oturumda testlerin içeriğine yönelik verilen açıklamada, Felsefe Grubu sorularında Felsefe dışındaki alanlardan hangilerinin dahil olduğunun belirtilmesi amacı ile sadece Mantık, Psikoloji ve Sosyoloji belirtilmiştir” denildi.

Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabileceği yle ilgili ise, Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile başvurulabileceği kaydedildi. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da 150 ve üzeri olması gerekiyor.

YORUMLAR 14
  • Ebru K. 6 yıl önce Şikayet Et
    Benim icin bu sistem iyimi oldu bilemiyorum ama umarim hayirlisi olmustur.Erzurum ataturk universitesi ÖZEL EGITIM okumak en buyuk hayalim cokkk istiyorum . Ayrica canimdan cok sevdigim iki dostum ile beraber Erzurumu istiyoruz umarim istedigimiz bolumlerle oraya gideriz . Lutfen artik sinav yerine otursun cunku kafamiz cok karisik Allah hepimizin yardimcisi olsun
    Cevapla
  • Ebru K 6 yıl önce Şikayet Et
    Umarim bu sistem bizim icin iyi olmustur.En buyuk hayalim Erzurum ataturk universitesinde özel egitimi okumaktir ayrica canim.iki dostum yagmur ve bilge ile beraber erzurumda istedigimiz bolumleri okuruz cok istiyoruz gercekten Allah hepimizin yardimcisi olsun
    Cevapla
  • Dilay 6 yıl önce Şikayet Et
    Gece gündüz demeden ders çalışıyorum. Ama hangisini yetistirecegimi bilemiyorum. Ben sayısalcıyım . 9 Kasım öncesi üniversite giriş sistemi umut vericiydi. İstediğim yerı kazanacağıma dair umutlarım artmıştı. Ama şimdi TYS' de 2 yerine 9 ayrı dersten sorumlu olmak benim belimi büküyor. Cumhurbaşkanımız gençlerin sırtındaki yükü kaldıracağız dedi.Sistem değişti. Çok sevinmiştik. Sonra ne oldu da YGS nin aynısı geri geldi. Bunu istemiyoruz.TYS'de sadece Matematik ve Türkçe soruları olsun.YÖK 'e ve en yetkili mercilere sesleniyorum.Bu stresten kurtarın lütfen.
    Cevapla
  • Yusuf 6 yıl önce Şikayet Et
    TYS'de sadece Matematikte ve Türkçe olmalıydı. Profesyonellige adım atılırken sayısalcılar, sadece sayısal derslerden sorumlu olmalıdır. Yazık evlatlarımıza.Bu kadar yüklenerek ne bekliyoruz. Mutsuz ve umutsuz gençler. Bunun sorumluları umarım ki hatalarından bir an evvel dönerler. 9 Kasım öncesi umut vericiydi.
    Cevapla
  • Ayşe 6 yıl önce Şikayet Et
    Üniversiteye giriş 1. Sınavı olan TYS'de acilen 9 Kasım öncesine dönülmesi gerekir. Yine çocuklarımızın üstüne ağır bir yük bindirildi.Yazık çocuklarımıza.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü