YÖK'ün yardımcı doçentlik teklifi düzeltilmeli

Erdoğan’ın sözlerine rağmen YÖK olayı farklı bir boyuta taşıdı.

YÖK'ün yardımcı doçentlik teklifi düzeltilmeli
YÖK'ün yardımcı doçentlik teklifi düzeltilmeli
GİRİŞ 20.01.2018 09:35 GÜNCELLEME 20.01.2018 09:35

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yardımcı doçentlere yönelik yaptığı yeni düzenleme akademisyenlerin tepkisine neden oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Yardımcı doçentlik unvanıyla ilgili çeşitli şikayetler vardı. Dedik ki 'Biz öyle bir adım atalım ki bu ara unvanı ortadan kaldırıp, doktoradan doğrudan doçentliğe geçilebilmesini temin edecek bir çalışma yapalım.' Büyük ihtimalle önümüzdeki hafta parlamentoya gönderilecek ve böylece bu sorunu da çözeceğiz. Artık doktoradan sonra bir de yardımcı doçentlik olmayacak'” demişti

YÖK, Yardımcı Doçentliği kaldırmak yerine isim değişikliğine gitmeye hazırlanıyor. Yapılacak yeni düzenleme ise üniversitedeki yardımcı doçentleri ayağa kaldırdı" dedi.

Türk Eğitim Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan uygulamanın yanlışlığına dikkat çekti. YÖK, yardımcı doçentliği kaldırma gerekçesini şöyle açıklamaktadır: “Yükseköğretim Kanunu’ndaki “yardımcı doçentlik” kadrosu “doçentin yardımcısı” şeklindeki bir yanlış algı oluşturmaktadır”. Böyle bir gerekçe olamaz, lütfen bu insanları daha fazla itibarsızlaştırmadan ve üzmeden hak ettikleri değer verelim, sizden beklenen budur. 37 yıldan beri kimsenin aklına gelmeyen bu gerekçe çok anlamlı değildir. İnsanları tenzil-i rütbeye tabi tutarak, onları haklarından mahrum bırakarak yasayla yeni bir duruma zorlamak hukuk mantığına ve Anayasanın ruhuna aykırıdır. Mademki bu insanların sıkıntıları Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle gündeme geldi; beklenen şey doçentliğe geçişi sağlamaktır ve mevcut olan yardımcı doçentlerin herhangi bir işlem ve şarta gerek duymaksızın doçent yapılmasıdır. Kelime oyunlarıyla tenzil-i rütbeye tabi tutmak akıl karı değildir. 

Doktora yapmak için önceleri yabancı dil puanı 50 iken, sonradan 55 puana çıkarılmıştır. Bütün yardımcı doçentler doktora yaptığına göre, onlardan tekrar yabancı dil puanı istemenin mantığı bulunmamaktadır. Bu nedenle bütün yardımcı doçentlerden doçentliğe başvuruda yabancı dil puanı aranmamalıdır. Yayınları ve çalışmaları yeterli olan bütün yardımcı doçentler doçentlik kadrosuna geçirilmelidir.

YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç, önceki gün kahvaltıda bir araya geldiği komisyon üyelerine teklife ilişkin ayrıntılı sunum yaptı. Komisyon üyelerinin verdiği bilgiye göre Saraç, teklifin hazırlık sürecinde ilgili çok sayıda kurum nezdinde kapsamlı bir anket çalışması yapıldığını, “Doktor Öğretim Görevilisi” isminin de bu anket sonucunda ortaya çıktığını söyledi.

AK Partili bir komisyon üyesi, “YÖK Başkanımız, bu ismin öylesine belirlenmediğini, anket sonucunda ortaya çıktığını söyledi, ancak ifadelerinden anladığımız kendisinin de tam olarak içine sinmemiş. Bizim arkadaşlarımızın da, özellikle de akademisyen kökenlilerin de bu konuda bazı çekinceleri var, sanıyorum komisyon sürecinde yeni bir isimlendirme olabilir” dedi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı