3 kıtadan 400 öğrenci Kartal'da buluştu

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesinin organize ettiği Model Birleşmiş Milletler Konferansı KAIHLMUN'18, 22 Şubat 2018 tarihinde gerçekleşen açılış töreninin ardından 23-24-25 Şubat 2018 tarihlerinde Medeniyet Üniversitesi kampüsünde gerçekleştirildi.

3 kıtadan 400 öğrenci Kartal'da buluştu
3 kıtadan 400 öğrenci Kartal'da buluştu
GİRİŞ 27.02.2018 11:55 GÜNCELLEME 27.02.2018 17:27

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen KAIHLMUN konferansı ''Gerçek Ötesi ve Adalet'' teması altında kişisel çıkarların dünya politikasında objektiflikten daha fazla önem gördüğü gerçeğinin altını çizdi. 3 Kıtadan 12 farklı ülkeden 80 farklı okuldan gelen 400 liseli öğrenci uluslararası bir platformda çeşitli ülkeleri temsil ederek dünya sorunlarına dinamik çözümler ürettiler. 

 

 

KOMİTELER VE ÇALIŞMALARI

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi:

Mısır ve Yemen'deki devrim sonrası insan hakları ihlalleri konuşuldu. Sağlık, eğitim, kendini ifade etmek gibi hakların ihlallerinin açtığı sıkıntılar irdelendi. Komite sonunda bu ihtiyaçların karşılanması için kararlar alan bir önerge yayınlandı. 

Birleşmiş Milletler Küresel Bağımlılık Komitesi:

Özerk bölgelerin bağımsızlığı ve özerkleşmenin sebepleri konuşuldu. Komite sonunda ise bağımsızlığını ilan eden bölgelerin Birleşmiş Milletler kontrolü altında bulunup ortaya çıkan sıkıntıların onun aracılığı ile çözülmesi kararı alındı ve bu bağlamda bir önerge yayınlandı.

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Müzakereleri Komitesi:

Yıllardır sıkıntılı bir mevzu olan Kıbrıs'ın en son geleceği hal konuşuldu. Bölgedeki gerilimi azaltmak için çalışmalar yapılırken komite sonunda federal bir devlet kuruldu. Federal devletin askerleri dışındaki tüm askerler de bölgeden çekilmiş oldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı:

Arapça gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı simülasyonunda Katar Krizi, Ortadoğu'nun yeniden yapılandırılması ve Filistin mevzuları konuşuldu. İslam devletleri komite sonunda bu konulara en mümkün çözümlerin bulunduğu bir önerge ve iki adet bildiri yayınlandı.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Komisyonu:

2040 yılında gerçekleşen komitede yapay zekânın gidişatı ve bu gidişatın riskleri tartışıldı. Gelişen yapay zekâ teknolojisi başta faydalı bulunsa da bu teknolojinin ilerleyen zamanlarda işsizlik gibi pek çok sıkıntıya sebep olduğu anlaşıldı ve bu sorunlar çözümlenmeye çalışıldı. Ayrıca gelişiminin zirvesine ulaşan yazılımlar hak talebinde bulunmaya başladı ve konsey içerisinde iki tarafın da haklarını koruyan bir anlaşma imzalanmasına sebep oldu.

Birleşmiş Milletler Fütürist Güvenlik Konseyi:

2038 yılında gerçekleşti. Komitede bu konseyin küresel problemler karşısında başarısızlıkları ve reforma olan ihtiyacı yansıtıldı. Son 20 yılda değişen güç dengeleri farklı ülkelere söz hakkı tanısa da ülkeler hala kendi çıkarlarını öngören konuşmalar yaptı ve bu doğrultuda kararlar aldı.

Divan-ı Hümayun:

Tarihi anlama ve tekrar değerlendirmeye önem atfeden Divan-ı Hümayun oturumunun tarihi 1526'da gerçekleşen Mohaç Savaşı ve Mohaç Savaşının neticeleri üzerineydi. Bu komitede savaşın Osmanlı üzerine olan etki ve yansımaları konuşuldu. Spontane gerçekleşen krizlere çözüm bulmaya çalışan divan paşaları Osmanlı Devleti'nin refahını karşılamada başarılarını kanıtlama fırsatı buldu.

Birleşik Kriz Komitesi:

Tarihî bir komite olup 1978'de gerçekleşen komitede Sovyet-Afgan Savaşı  yeniden canlandırıldı. Sovyetler Birliği, Amerika ve Mücahitler kabinelerinin bulunduğu komitede Sovyetler ve Mücahitler savaş alanı üzerinden çatışırken Amerika ise gizli antlaşmalar ve destekler ile Sovyetlere karşı olan soğuk savaşına devam etti. Savaşın sonunda Sovyetler ve Mücahitleri temsilen Amerika anlaşmak üzere masaya oturdu ve Afgan Federal Devleti kuruldu.    

Ülkemizin yanı sıra farklı coğrafyalardan katılımcılara ev sahipliği yapan konferansta uluslararası bir platformda çeşitli ülkeleri temsil ederek dünya problemlerine dinamik çözümler üretirken farklı kazanımlar da elde ettiler.

Açılış töreninde olduğu gibi kapanış töreninde de programın teması olarak belirlenen “Gerçek Ötesi ve Adalet” vurgulandı. Birleşmiş Milletlerin yapısına değinen konuşmacılar kişisel çıkarların dünya politikasında objektiflikten daha fazla önem gördüğü gerçeğine dikkat çekti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi